Vitézy Dávid részéről nincs akadálya annak, hogy együttműködjön Karácsony Gergellyel

2024.05.18. 13:34
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje Puzsér Róbert kérdéseire válaszolt a Hard Talk nevű beszélgetőshow-ban péntek este. Az eseményen a Karácsony Gergellyel való együttműködési lehetőségekről is szó esett.

Vitézy Dávid többek között az alábbi kijelentéseket tette:

  • A kormánnyal ambivalens a viszonya, a meghasonulás pillanatából több is volt, az első akkor, amikor kirúgták a BKK-tól. Később a BKF vezetését mégis elvállalta, és államtitkár is lett, miközben sok mindennel nem tudott azonosulni. Úgy véli, sok emberről tud a kormányzatban, aki hasonlóan gondolkozik, ha nem is a csúcspolitikai szinten.
  • Az Orbán-kormányról azt mondta: volt egyfajta várakozás 2010-ben, hogy folytatódik az első kabinet alatt tapasztalható nyugatosság, de ehelyett más következett.
  • Arra a kérdésre, hogy miért éri meg az LMP színeiben indulni, úgy felelt: sok segítséget kapott a párttól a kampányhoz. Aktivistákat, terepmunkát, kerületi politikai jelenlétet. Az LMP vette rá, hogy egyáltalán elinduljon a főpolgármesteri székért, „ráadásul Ungár Péter még a zsebébe is nyúlt”. Schmidt Máriával azonban nincs kapcsolata.
  • Puzsér Róbert érdeklődött arról is, hogy ha nyer, kínál-e pozíciót a városvezetésben Karácsonynak, vagy ha Karácsony nyer, vállal-e helyettesi pozíciót, ha felkérik. Vitézy szerint ha ő nyer, akkor Karácsony úgyis DK-frakcióvezető lesz, ezért együtt kell működni vele. Akár még pozíciót is kínálhat Karácsonynak, amennyiben biztos abban, hogy Karácsony is az ő programjának végrehajtásán dolgozna, és sehogy máshogy nem lehet közgyűlési többséget biztosítani. Mint mondta, ennek nincs személyes akadálya. Elvi alapon attól sem zárkózna el, hogy Karácsony győzelme és felkérése esetén ő legyen helyettes.

A Telex részletesebb beszámolóját az eseményről itt tekintheti meg.