2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Republikon: Továbbra is Karácsony Gergely az esélyes Budapesten, de csökken a különbség

2024.05.23. 06:23
A Publicus után a Republikon Intézet is nyilvánosságra hozta legfrissebb adatait a főpolgármester-választás várható alakulásáról. Bár a Republikon is Karácsony Gergelyt tartja a választás legesélyesebbjének, jóval kisebb támogatottságot jósol a regnáló főpolgármesternek, mint a Publicus. A közvélemény-kutatás másik érdekessége azonban, hogy a Fidesz–KDNP jelöltjét, Szenkirályi Alexandrát a második helyre mérték, miközben Vitézy Dávid csak harmadik lett.

Két és fél héttel a választások előtt a Republikon Intézet közzétette legújabb közvélemény-kutatásának eredményeit. A felmérésből kiderült, hogy Budapest teljes lakosságának pártpreferenciáit tekintve a regnáló városvezető,

Karácsony Gergely támogatottsága 34 százalék, 9 százalékponttal megelőzve a második helyezett Szentkirályi Alexandrát, aki 25 százalékos támogatottsággal bír.

Eközben az LMP támogatását élvező Vitézy Dávid csak a harmadik helyen áll a felmérés szerint, 21 százalékus támogatottságával.

A Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András jelentős lemaradásban van riválisai mögött, mindössze 2 százaléknyi támogatottságával.

A közvélemény-kutatás szerint a bizonytalanok aránya alacsony, mindössze 16 százalék, a választási részvételi hajlandóság azonban 81 százalékos, melyből 64 százalék biztos szavazónak gondolja magát. Figyelmeztetnek, hogy ez önmagában nem vezet rekordmagas választási részvételhez, mivel a válaszadók hajlamosak felülbecsülni saját részvételi kedvüket, azonban bizakodásra ad okot, hogy átlag feletti érdeklődés mutatkozik a szavazás előtt.

A biztos pártválasztóknál más az arány, de ugyanaz az eredmény 

A biztos szavazók körében némiképp másképp alakultak az arányok. Ebben az összevetésben Karácsony Gergely 40 százalékos támogatottsággal bír, Szentkirályi Alexandrára a válaszadók 30 százaléka szavazna, míg Vitézy Dávidot 25 százalék támogatná.

Ez azt jelenti, hogy Szentkirályi Alexandra indulásának bejelentése óta a Fidesz–KDNP-szavazók fegyelmezetten felsorakoztak a kormánypártok jelöltje (Szentkirályi) mögött, aki így meg tudta előzni Vitézy Dávidot

– áll a közleményben.

Mint megjegyzik, Karácsony Gergelynek nem kell különösebben aggódnia, ugyanis minden előrejelzés arra mutat, hogy reménykedhet az újraválasztásban. A Republikon megjegyzi, hogy Vitézy Dávid sem a Fidesztől, sem Karácsony Gergelytől nem tudott szavazókat elhódítani. Rámutatnak, hogy bár Szentkirályi Alexandra mellett kitartanak a Fidesz-szavazók, de a kormánypártok nem állnak jól a fővárosban, és a saját táboron túl Szentkirályi Alexandra nem tudott új támogatókat szerezni.

Azt, hogy a fővárosi közgyűlés összetétele hogyan fog kinézni a törvénymódosítással és a Tisza Párt érkezésével, nem tudták megjósolni, de amennyiben Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, biztosan kevésbé egységes Fővárosi Közgyűléssel kell majd együtt dolgoznia, mint 2019-től mostanáig.

Vannak eltérések a legutóbbi felméréshez képest 

A Publicus Intézet jelentős mértékben más eredményt hozott ki legutóbb. Bár ők is Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebbnek, jóval nagyobb támogatottságot mutattak ki.

Kutatásuk szerint a Párbeszéd, az MSZP, a DK és a Momentum főpolgármester-jelöltje a szavazatok 46 százalékát zsebelheti be. A Republikonnal szemben azonban Vitézy Dávidot várják a második helyre 23 százalékával, míg a kormányszóvivőből polgármesterjelöltté vált Szentkirályi Alexandrának 19 százalékot mértek.