2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Karácsony Gergely az ATV-t Vitézy Dávid kampánystábjának nevezte

2024.05.26. 16:23
A pesti alsó rakpart fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely főpolgármester. A Párbeszéd politikusa ígérete szerint a következő önkormányzati ciklusban visszaadná a helyieknek a rakpartot, amit jellemzően most hajók használnak.

„A közösségi költségvetés forrásait felhasználva, a budapestiek akaratának megfelelően tovább folytatjuk a rakpart zöldítését” – jelentette be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az alsó rakpart pesti oldalán tartott sajtótájékoztatóján vasárnap.

Mint emlékeztetett, a Margit híd környékén talajkapcsolatos fát ültettek korábban, most pedig azt ígérte, a Lánchíd és a Szabadság híd között is nyolc ilyen fát fognak elültetni. A Párbeszéd politikusa emellé hozzátette, összesen négyszáz négyzetméteren zöldítik meg e szakaszt, ahol vadvirágok mellé árnyékolókat, napozókat és párakapukat is elhelyeznek, amik ellátásához szükséges öntözőrendszert is építenek.

„Ezek a beruházások egy olyan jövőképnek a része, amit a rakpartnak szánunk” – folytatta Karácsony, majd bejelentette, a fővárosi önkormányzat úgy tervezte meg az elmúlt években a rakpartot, hogy az „egy sokkal zöldebb, gyalogosbarátabb, hívogatóbb köztéri környezet” legyen.

Karácsony visszaadná a rakpartot a helyieknek, amit szerinte jellemzően most a hajók használnak.

Célja, hogy egy sokkal megközelíthetőbb Duna-partja legyen a budapestieknek, amire szerinte a források is megvannak – a következő ötéves önkormányzati ciklusban összesen 18 milliárd forintért fog klímaadaptív közterületeket kialakítani, ami a zöldítésre álló források egy jelentős része. Szerinte Budapest egyedülálló, hogy egy ilyen folyó halad át a város közepén, emiatt szerinte itt az idő, hogy sokkal jobban kihasználják ezt a területet.

Karácsony emlékeztett, korábban többször is egyeztett a budapestiekkel, és 2022-ben több megállapodást is kötött zöldszervezetekkel, az autóklubbal és a kereskedelmi kamarával e terveit illetően.

Azt ígérte, végül egy olyan terv fog megvalósulni, ami mindenki számára elfogadható, elmondása szerint olyan terv is elkészült, ami számol autós forgalommal, és olyan is, ahol időszakosan kitiltják azokat onnan.

Az ATV kérdésére Karácsony elmondta, egyetért Vitézy Dáviddal azzal kapcsolatosan, hogy a Közlekedési Múzeumnak jó helye Budapesten lenne, Vitézy ötletéről – miszerint a Közlekedési Múzeum helyett a mini-Dubaj projekt menjen Debrecenbe – pedig úgy gondolta,

A mini-Dubajt szerintem felejtsék el, ne vigyék se Debrecenbe, se Felcsútra. A magyar adófizetőknek nem éri meg az, hogy külföldi befektetői köröknek kedvezzenek.

Miután az ATV munkatársa visszakérdezett volna, hogy akkor ebben a kérdésben Vitézy Dáviddal van egy platformon, Karácsony azzal vádolta meg a csatornát, hogy kihívójának kampánycsapata lenne.

Vitézy Dávidon kívül másra is kíváncsi, esetleg az én programommal kapcsolatosan van-e valamilyen kérdése vagy pedig az ATV azt a feladatot tűzte ki magának, hogy Vitézy Dávid kampánystábjaként az általa felvetett kérdésekre kell csak reagálnom, vagy esetleg a saját témáimról is beszélhetek?

– felelte Karácsony, majd ezután a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra legújabb kampányvideójára vonatkozó kérdésre úgy felelt:

Ahhoz, hogy reagáljak Szentkirályi Alexandra megszólalásaira, ahhoz le kéne süllyednem arra a szintre, ahol ezek vannak és erre sajnos képtelen vagyok.

Karácsony Gergely egyébként a hétvégén mutatta be programját – idén másodjára –, míg lapunknak ebben az interjúban fejtette ki a következő öt évre szánt terveit.