2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Donáth Anna: Orbán Viktor rasszista húrokat pengetett

2024.05.26. 18:22
Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök rasszista szöveggel kampányolt, amikor Hódmezővásárhelyen kijelentette, hogy nincs elég fehér keresztény ember Európában.

Ahogy az Index beszámolt róla, Orbán Viktor szombaton Hódmezővásárhelyre látogatott kampánykörútja keretében, ahol Lázár János társaságában megbeszélést folytatott Grezsa István polgármesterjelölttel és a Fidesz képviselőjelöltjeivel. 

Donáth Anna a közösségi oldalán akadt ki a miniszterelnök hódmezővásárhelyi kampányán. A Momentum elnöke szerint a kormányfő nyíltan rasszista szöveggel kampányolt. 

Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen újra rasszista húrokat pengetett. A miniszterelnök kijelentette, hogy nincs elég fehér keresztény ember Európában. Gyűlöletes mondat, gyűlöletes gondolkodás, gyűlöletes hergelés

– fejtette ki Donáth Anna.

Mint írta, a miniszterelnök példáján felbátorodva legközelebb akár Toroczkai László is használhatja ugyanezt a mondatot a hazai cigánysággal szemben. „Képzeljük el, hogy milyen az a világ, amikor a bőrszín érdem és kívánatos cél. De nem is kell elképzelnünk. Pontosan ismerjük a történelemből” – tette hozzá a Momentum elnöke.

Mint írtuk, szombaton Márki-Zay Péter is elment Orbán Viktor gyűlésére, de a miniszterelnök nem fogott kezet vele. Hódmezővásárhely polgármestere át szerette volna nyújtani Orbán Viktornak a város háborúellenes nyilatkozatát, ám a miniszterelnök nem fogadta el, sőt a polgármester kézfogását is elutasította. Végül Lázár János építési és beruházási miniszter mentette meg a helyzetet: átvette az iratot a kormány nevében, és még kezet is fogott a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökével. Közölte, hogy átadja a miniszterelnöknek a határozatot. A videórészletet Lázár János is megosztotta, ám ő egész másképp értelmezte a helyzetet, ugyanis annyit írt a videóhoz: „Provokátorokkal szemben is békésen”.