2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Újra élő adásban csaptak össze a választás főszereplői, de voltak hiányzók

Csoportkép (1)
2024.06.02. 20:43
Több fővárosi listavezető csapott össze az ATV élő műsorában: Karácsony Gergely (DK, MSZP, Párbeszéd-Zöldek), Vitézy Dávid (LMP, Vitézy Dáviddal Budapestért), Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom), Baranyi Krisztina (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Soproni Tamás (Momentum) vitázott. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra ezt a vitát is kihagyta, ahogy a Tisza Párt részéről sem volt jelen egy jelölt sem.

Baranyi Krisztina a bemutatkozó beszédében többek között úgy vélekedett, hogy a budapesti politika ma Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről szól, de megígérni és fejleszteni bármit csak úgy lehet, ha az egymásra utalt szereplők együttműködnek, kompromisszumra törekednek.

Grundtner András kifejtette, hogy a főváros városállamként elkezdett kiszakadni a nemzet testéből, emellett pedig folyamatos a lakosságcsere, folyamatos az idegenek letelepedése.

Vitézy Dávid bemutatkozásában hangsúlyozta, nem biankó csekket kér, állásjelentkezést adott be a budapestieknek, a programja a pályázata, a leendő munkáltatói a budapestiek, neki Budapest nem ugródeszka, nem szeretne miniszterelnök lenni. Az LMP jelöltje lehetőséget lát, előfordulhat, hogy a Fidesznek és a DK-nak együtt sem lesz többsége a fővárosban.

Karácsony Gergely szerint az elmúlt öt év talán a legnehezebb volt a város életében, azért tudtak talpon maradni, mert az ellenzéki kerületi polgármesterekkel erős és egymást támogató csapatot alkottak a közgyűlésben.

Soproni Tamás arról beszélt, hogy nem mindegy, hogy miről szól a vita, lesznek páran, akik talán arra akarják használni ezt, hogy főpolgármesteri ambíciókat erősítsék, de ez nem egy főpolgármester-jelölti vita. Arról fognak vitázni, hogy kik irányítsák a várost, kik legyenek a főpolgármester csapatának tagjai. A momentumos politikus szerint a korrupció árnya sem vetült rájuk és az eredményeikről szeretne beszélni.

A közlekedés volt az első téma

Grundtner András járhatatlan utakat, torlódásokat, no go járatokat a közösségi közlekedésben, és a burkolt adóztatást jelentő parkolási rendszert lát. A Mi Hazánk Mozgalom a teljes úthálózatot tíz éven belül, korrupciómentesen, megfelelő minőségben felújítaná. Megszüntetnék az összes olyan forgalmi akadályt, amit a városvezetés alkalmazott, nem zárnának le hidakat, nem szüntetnének meg felüljárókat, viszont mindenhol megszüntetnék a kerékpársávokat, ahol azokkal szándékosan akadályozzák az autósforgalmat. Abban egyetértenek, hogy a gépjárművek számát csökkenteni kell, de nem akadályokkal, hanem a közlekedési kultúra emelésével és az agglomerációs forgalom elvezetésével. A BKK járatokon támogatják a rendfenntartást célzó intézkedéseket.

Vitézy Dávid közlekedési vállalásai: a külső kerületekből és az agglomerációból javítanák a kötöttpályás és a nem kötöttpályás közlekedést is. Kiharcolnák a kormánynál, hogy elinduljanak a hév és vasúti fejlesztések. A villamoshálózatot is fejlesztenék, kész terveik vannak, például a budai fonódó hálózat folytatása. Az útfelújításokról azt gondolja, hogy sebességet kell váltani, a mai tempóban 166 év alatt újítanák fel az összes utat, ez szerinte így nem mehet tovább. A parkolásról kiemelte, ne legyenek kerületi kiskirályságok, központosított, minél digitálisabb rendszerben üzemeltetné a parkolást.

Karácsony Gergely szerint az életminőség javításából kell levezetni a közlekedés zöldítését is. Egyrészt befejezték a hármas metró felújítását, az elmúlt évtizedek legnagyobb járműfejlesztési programját indítottak el trolikkal, buszokkal. A villamoshálózatot is fejlesztették, több lakótelepet is kiszolgálnának villamossal. Csökkentették a Budapest-bérlet árát, 14 év alatt ingyenessé tették azt, és történelmi megállapodást kötöttek, ez a tarifaközösség. Karácsony Gergely kiemelte, egy élhető városban sétálni és kerékpározni is kell, zebrákat alakítottak ki, és büszke arra, hogy bővítették a kerékpárhálózatot, büszkeségük a Bubi is.

Soproni Tamás azt gondolja, a budapestiek egyszerű közlekedők, olcsón és kényelmesen akarnak eljutni A-ból B-be, több támogatást is biztosítanak erre a kerületükben. Azt nem tartja vitásnak, hogy az autóforgalmat vissza kell szorítani, a legkézenfekvőbb megoldás ehhez a közösségi közlekedés fejlesztése.

Baranyi Krisztina egy Greenpeace felmérés ismertetésével kezdte, ebből az derült ki, hogy szinte az összes rákkeltő vegyi anyagokból többszörös határérték-túllépés van iskolák környékén. A ferencvárosi polgármester egészségügyi érdeknek nevezte a belvárosi autós forgalom visszaszorítását. A hév-felújításról elmondta, ő lenne a legboldogabb, ha ez megvalósulna.

Soproni Tamás Vitézy Dávidnak szúrt oda, amikor arról beszélt, hogy lassan ott tartunk, a robbanómotort és a dinamót is ő találta ki, de ha valami bukta volt, például az e-jegyrendszer, akkor mossa kezeit. A momentumos polgármester úgy látja, a politikusi arrogancia nagyon rossz.

Élhetőség, lakhatás, közbiztonság

Vitézy Dávid azt gondolja, hogy BKK-rendészetet kell létrehozni, ez nem egy hajléktalanellenes, hanem utasbarát javaslat, egy olyan új rendészeti egység, ami a járművezetők és az utasok hívására is ki tud menni a helyszínre. A köztisztaság fejlesztéséről többek között elmondta, hogy visszaszerelnék az eltávolított kukákat. Megfizethető lakásokat, bérlakásokat építene Vitézy Dávid a magántőke bevonásával, a rozsdaövezeteket zöld lakónegyedként újítaná meg.

Karácsony Gergely kifejtette, két válság van, az egyik a lakhatási, a másik a klímaválság. Budapestnek több zöldfelületre, energiahatékonyabb otthonokra és megfizethető bérlakásokra van szüksége. A főpolgármester elmondta, senki nem ültetett még annyi fát, mint ők, új parkot hoztak létre, megkezdték a városi parkok megújítását, feltörték a betont, zöldítettek a belvárosban is. Karácsony Gergely a lakhatásról úgy fogalmazott, hogy a hajléktalanság és nem a hajléktalan emberek ellen küzdenek. Karácsony Gergely soha nem látott lakhatási programot ígért a következő ciklusra, valamint panel és társasház felújítási programot is.

Soproni Tamás szerint soha nem volt még ilyen fontos a bérlakás-fejlesztés, Terézvárosban több mint háromszázat újítottak fel és adtak oda rászorulóknak, albérlet-támogatást is adnak olyan szektorokban, amelyekben nincsenek kellően megfizetve a munkavállalók. 

Baranyi Krisztina többek között arról beszélt, meg lehet tenni, hogy a fiatalok lakhatásához támogatást adjon a város, ahogy azt is meg lehet tenni, hogy kikényszerítsék a kormánytól a diákváros megépítését. 

Grundtner András az albérletárakról úgy fogalmazott, a piaci viszonyok alakítják azokat, az állam akkor avatkozhat be, ha van valamilyen torzító tényező. Ők három ilyet is látnak: a rövidtávú szálláshely kiadás, a felsőoktatási intézmények hallgatóinak lakásigénye, és a befektetési célú lakópark építés. Nem lehetetlenítenék el az Airbnb-t, fontos a turizmusfejlesztéshez, de egyszerűbb adminisztrációs lehetőséget kínálnának. A hosszútávú albérletkiadás és a rövidtávú kiadás közötti nyereségességet arányosabbá tennék. Az újonnan nyíló felsőoktatási intézmények akkor növelhetnék hallgatói létszámukat, ha kollégiumi férőhelyeket biztosítanának.

Vitézy Dávid azt kérte Karácsony Gergelytől, hogy reagáljon a BKK-rendészetről szóló javaslatára.

Tudom, hogy provokálsz, fogok reagálni erre is

– vágott vissza a főpolgármester, aki ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy az a kormányoldal, amelyhez Vitézy Dávid egész életében tartozott, sok pénzt vett el a fővárostól, de az általa említett, leszerelt kukák nagy részét már visszahelyezték. Grundtner András szerint megfelelő mennyiségű illemhelyet és kukát kellene telepíteni. Karácsony Gergely hangsúlyozta, Budapestnek van adóssága ebben, de sokat törlesztettek már.

A főváros és a kormány viszonya

Karácsony Gergely szerint Budapest szabad, sokszínű város, a kormány viszont ennek az ellenkezőjét képviseli. Leszögezte, hogy az elveiket nem fogják feladni, de vele csak az nem tud együttműködni, aki nem akar. A kormánypárttal több vitája van, ő a budapestiek érdekeit képviseli, a kormány a sajátjait, de volt, amikor sikerült együttműködni, ilyen például a tarifaközösségről szóló megállapodás. Kompromisszumokat kötöttek az atlétikai világbajnoksággal és a budapesti egészségügyi fejlesztéssel kapcsolatban is. 

Nem tudjuk elvenni a kormány pénzét, jogköreit, ezt ők tudják megtenni velünk, mi csak védekezni tudunk

– tette világossá Karácsony Gergely, hozzátéve: Budapest érdekében bárkivel együttműködik.

Soproni Tamás is a bevételek valamint jogkörök elvételéről beszélt, amelyekkel a kormány megnehezítette az önkormányzatok dolgát. Nem indul jó pozícióból az együttműködésük, de felelős önkormányzati vezetőként tárgyalóasztalhoz kell ülnie a kormánnyal.

Kinyújtott kézzel érkezünk, de ha félreütik ezt a kezet és jókora csicskalángost adnak, akkor ne várják, hogy elmegyünk pityeregni és visszajövünk bocsánatot kérni

– fogalmazott a Momentum politikusa.

Baranyi Krisztina úgy látja, az elmúlt években mindent megtett a kormány azért, hogy Budapestet ellehetetlenítse, ez a legerősebb ellenzéki bástya, Budapest szabad, és szabadnak is kell maradnia. A ferencvárosi polgármester aláhúzta, nem sikerült megtörni Budapestet, ezért most a választási rendszer megváltoztatásával próbálkoznak, ez csapdahelyzetet teremthet, a közgyűlésben jelen lévő politikai pártok országos céljai határozhatják meg a döntéseiket, ami megbéníthatja Budapestet. 

Grundtner András számára egyértelmű, a mindenkori városvezetésnek jó viszonyra kell törekednie a mindenkori kormánnyal, ebből ki kell hagyni a pártpolitikát, mert a lakosságnak az az érdeke, hogy a kormánynál megfelelő lobbierővel különböző támogatásokat tudjon elnyerni egy város.

Arra kell törekedni, hogy harmónia alakuljon ki a két fél között akkor is, ha utálják egymást

– mutatott rá a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje.

Vitézy Dávid kiemelte, bármilyen kormánnyal szemben kiáll a budapestiek érdekeiért. Az olyan elképzelések, mint a maxi-Dubaj, messzemenőkig nem ért egyet. Azért is mindent megtenne, hogy a hévek fejlesztését előmozdítsák, ahogy az egészségügyi ellátás javuljon. A főváros vezetése részéről a mindenre nemet mondás Vitézy Dávid szerint nem vezet sehova, Karácsony Gergely durvaságokat osztott meg a Facebook-oldalán Orbán Viktorról, ő sem ért egyet mindenben a kormánnyal, de nincs rendben, ha a főpolgármester pártpolitizál. 

Karácsony Gergely később arról beszélt, hogy Vitézy Dávidnak nem esett le a tantusz, hogy miben élt 14 évig, és most egy álellenzéki párt támogatja, aminek azért a jelöltje, mert ennek a társelnöke egy milliárdos, aki finanszírozza a kampányát. Vitézy Dávid azzal vágott vissza, hogy az LMP támogatta Baranyi Krisztinát és Soproni Tamást is. 

Volt lehetőséged arra, hogy tisztázd a viszonyod a múltadhoz, de ezt elmulasztottad, ez súlyos hiba a részedről, tisztázd a viszonyod ehhez a 14 évhez

– szólította fel Karácsony Gergely Vitézy Dávidot. Az LMP főpolgármester-jelöltje világossá tette, mindig kiállt, amikor a forrásokat elvonta és a beruházásokat leállította Lázár János.

A listavezetők a vita vége felé közeledve nem előre meghatározott, hanem saját maguk által választott témát emelhettek ki.

Soproni Tamás ebben a körben a korrupcióellenes harcról beszélt, amelyben szerinte élen járnak a momentumos politikusok. Baranyi Krisztina azt emelte ki, nagyon fontos számukra, hogy a sérülékeny társadalmi csoportokra több figyelmet fordítsanak. Grundtner András a közbiztonságnak szentelte a rendelkezésére álló két percet, úgy látja, hogy a bűnmegelőzés hiányzik a rendfenntartásból, ezért létrehoznák a városi rendőrséget, bevezetnék a közparkőr rendszert is.

Vitézy Dávid a zöld Budapestet választotta témának, szerinte a különböző közpolitikákban küzdeniük kell a klímaváltozás hatásai ellen, másrészt fel kell készíteni a várost arra, hogy elviselje azokat. Ez minél több zöld felületet jelentene. A főpolgármester-jelölt kiemelte az állatvédelmet is, állatvédelmi járőrszolgálatot hoznának létre. Végül a közlekedéspolitika zöldítését is kiemelte, vállalva, hogy nem lesz járatritkítás, ha ő lesz a főpolgármester.

Karácsony Gergely az egészségügyet emelte ki, hangsúlyozva: nem akar és nem tud együtt élni azzal, hogy Magyarország az utolsó helyen áll a megelőzhető halálesetek megelőzésében. Büszke arra, hogy az elmúlt években a fővárosi önkormányzat a kerületekkel partnerségben fejlesztette a járóbeteg-ellátást, ezt a politikát folytatnák. 

Kire miért szavazzanak?

Záróbeszédében Soproni Tamás több okot sorolt fel amellett, hogy miért érdemes a Momentumra szavazni: szabad Budapestben hisznek, jogegyenlőséget biztosítanak, a munkában hisznek. A polgármester leszögezte, nem üres ígéretekre, szólamokra, szimbolikus politizálásra van szükség, hanem munkára.

Baranyi Krisztina szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt abban hisz, hogy nem lehet eladni magukat rövidtávú előnyökért, helyette hosszútávon, kitartó munkára van szükség, jókedvű hozzáállással.

Vitézy Dávid úgy látja, Szentkirályi Alexandra nem vette komolyan a választást, mert nem is ment el a vitákra, ezért ő az egyetlen esélyes kihívója Karácsony Gergelynek. A főpolgármester-jelölt arra számít, Karácsony Gergely győzelmével minden visszaállna a régi mederbe, a főpolgármester csak panaszkodna, lájkokat gyűjtene, és ráfordulna a 2026-os választásokra, lehet újra miniszterelnök-jelölt lenne, a várossal pedig nem foglalkozna senki.

Grundtner András szerint a vitában liberális oldalról meghallgathatták az esti mesét arról, hogy a rossz miért jó, a csúnya miért szép, ehhez képest a Mi Hazánk Mozgalom vissza szeretné adni a nemzetnek a fővárost. Komplex, gyakorlatias megközelítésű programjuk van, a hétköznapi problémákat oldanák meg.

Karácsony Gergely záróbeszédében kifejtette, nehéz öt év van mögöttük, de minden hibájával együtt Budapest ma jobban működő város, mint volt. Budapestet szabad és emberséges városnak nevezte, a jövőben sem kívánják feláldozni az értékeiket. A főpolgármester tele van tervekkel, konkrét uniós forrásokból finanszírozható tervekkel, jobb egészségügyet, több közösségi közlekedés és több zöldfelületet szeretne. Karácsony Gergely úgy látja, Budapest nem kér a Fideszből és a zöldre maszkírozott Fideszből sem.

(Borítókép: Baranyi Krisztina, Grundtner András, Vitézy Dávid, Karácsony Gergely és Soproni Tamás. Fotó: ATV)