2024. június 20. 15:00
Szlovénia 1
Szerbia 1
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Hatalmas, új építésű házával támadják Budafok fideszes polgármesterét

2024.06.05. 14:37
A budafok-tétényi választási küzdelemben a regnáló fideszes polgármestert méretes családi háza építésének körülményeivel támadja az ellenzék. A hatalmas épületbe heten költöztek, és különleges titkot rejt az alagsori kialakítása.

A XXII. kerületi választási kampány véghajrájában a kerületet 2014 óta vezető fideszes polgármester házépítése került a fókuszba. Az ellenzék szerint Karsay Ferenc vagyonbevallása alapján nem látható, hogy miből finanszírozták a meglehetősen nagyvonalú építkezést. A nyilvános tervlapok alapján egy csendes mellékutcában található budafoki családi ház nettó 381 négyzetméter alapterületű. Emellett a a tervekből az is látszik, hogy az épület alapozása 5,4 méter mély, a mélyben pedig egy föld alatti pincerendszerhez kapcsolódik.

Szecsődi Andrea építőmérnök, építési igazságügyi szakértő megállapítása szerint  a szóban forgó ház  247 millió forintért építhető meg, de a beépített gépszettől és burkolatoktól függően ez akár 350 millióig is felkúszhat. Ez az összeg a telek értékét nem tartalmazza.

Perlai Zoltán DK-s politikus, az ellenzék közös budafok-tétényi polgármesterjelöltje a mai sajtótájékoztatóján arra szólította fel a polgármestert, hogy

mutassa be azokat az adatokat és iratokat, amellyel alá tudja támasztani, hogy milyen forrásból fizette ki a családi házának az építését.

Perlai Zoltán azt is megjegyezte, hogy Budafok-Tétény vezetője átláthatatlanná tette az önkormányzati költéseket.

Karsay Ferenc polgármester nyilvános, de igencsak elnagyolt magyarázata szerint a telket 15 évvel ezelőtt vásárolták, és húsvétkor költözött ide családjának három generációja. A részletek pontosítása érdekében arról érdeklődtünk a polgármesternél, hogy:

  • Mekkora a telek értéke? Mennyiért vásárolták 15 évvel ezelőtt?
  • E telekre mennyi pénzből épült fel a ház?
  • Polgármesterként kétszer 100 négyzetméter alapterületről beszél, a nyilvános tervlapok alapján nettó 381 nm alapterületű. Miből adódhat a különbség?
  • Kik finanszírozták a ház építését, és miből?
  • Mennyit veszített a család anno a devizahitelen?
  • Megfelel a valóságnak, hogy az épület 5,4 méter mély alapozása kapcsolatot teremt a mélyben egy föld alatti pincerendszerhez?
  • Ha igen, hová vezet a pincerendszer, és az mekkora?

Ezekre a kérdésekre nem kaptunk pontos válaszokat, de Karsay Ferenc polgármester szavainak szó szerinti idézéséhez ragaszkodtak:

15 éves álmunk, 200 négyzetméter lakótér, 2 panellakás áráért, 3 generáció munkája, 7 ember közös otthona: Egy régi álom valóra váltásaként három generáció fog együtt élni, ezért ki-ki beletette a magáét. Saját munkánk erejével sikerül most saját otthont építeni ott, abban a körzetben, amelynek a képviselője vagyok. A telket 15 évvel ezelőtt egy barátomtól vettem, a svájcifrankalapú hitel törlesztését követően – mely során elveszítettük a szüleim lakását – maradt egy kis tőkém, ezt szerettem volna jó helyen tudni. A ház még nincs kész, beköltözésünk folyamatos. A vagyonnyilatkozatomban a jogszabályi előírásoknak megfelelően akkor szerepeltetem, amikor elkészül. A törvényi előírásoknak eddig is, ezután is eleget teszek.

A polgármester 2024-es januári vagyonnyilatkozatából az látszik, hogy a 775 nm-es építési teleknek ő az egyedüli tulajdonosa. A havi polgármesteri illetménye bruttó 1,3 millió forint, készpénzben 16 milliót tart, miközben pénzintézetnek 1,3 millióval, magánszemélyeknek pedig 25,7 millióval tartozik.