2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Szlovákia 1
Románia 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00 ÉLŐ
Ukrajna 0
Belgium 0
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Több mint 80 embert jelenthettek be a fideszes jelölt rokonának a lakásába

2024.06.07. 17:17
A Népszínház utca 22-ben egy 104 négyzetméteres lakásba 30 választópolgár, a Népszínház utca 25-ben pedig egy 67 négyzetméteres lakásba 52 választópolgár van bejelentve – hívta fel erre a figyelmet a VIII. kerülete polgármestere. Pikó András szerint a választókerületben közel 200 fővel nőtt nőtt a névjegyzék az elmúlt két hónap alatt.

„Több mint 80 ember van bejelentve a fideszes jelölt rokonának lakására”  – írta Pikó András, a VIII. kerülete polgármestere a Facebook-oldalán. Majd leszögezte, hogy a kampányának a vezetői ma feljelentést tettek a Budapesti rendőrkapitányságon választás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

„Mint ismeretes a választásokon induló jelöltek és jelölő szervezetek a kampány során a helyi választási irodától megvásárolhatják a választási névjegyzéket.

A névjegyzék felhasználása során észleltük, hogy Józsefváros 3. egyéni választókerületében található két társasházi lakásban választóként nagyszámú, összesen 82 választópolgár van nyilvántartva. Tekintettel arra is, hogy a valasztas.hu-n elérhető statisztikai adatok alapján ebben az egyéni választókerületben közel 200 fővel nőtt a névjegyzék az elmúlt két hónap alatt, ez olyan szokatlan körülmény volt, ami a választás tisztaságát sértő cselekmények gyanúját veti fel

– fogalmazott a polgármester, majd kiemelte: a közvetlen kampányolás alatt a házakban kérdezősködve, valamint az érintett ingatlanok tulajdoni lapját a jogellenes cselekmények feltárásával kapcsolatos jogos érdek alapján lekérve jutott tudomásukra, hogy mindkét ingatlan Nyári Dezsőné tulajdonában van, miközben a választókerületben a Fidesz-KDNP által indított Nyári Dezső a jelölt (aki szintén két lakás egyikébe van bejelentve). 

Pikó András szerint

A NÉPSZÍNHÁZ UTCA 22-BEN EGY 104 NÉGYZETMÉTERES LAKÁSBA 30 VÁLASZTÓPOLGÁR, A NÉPSZÍNHÁZ UTCA 25-BEN EGY 67 NÉGYZETMÉTERES LAKÁSBA 52 VÁLASZTÓPOLGÁR VAN BEJELENTVE.

„Életszerű azt feltételezni, hogy a vesződséggel és az életvitelszerű tartózkodás helyszínén esetleg nehézségekkel járó átjelentkezést ennyi ember nem intézte volna saját erőforrásai terhére, ha pedig a jelölt vagy rá tekintettel más fizet a választónak azért, hogy rá szavazzon, akkor bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez utóbbi gyanút jelentősen megerősíti, hogy eljutott hozzánk két hangfelvétel, amelyen arról beszélnek számunkra ismeretlenek, hogy a VIII. kerületben az átjelentkezésekre a Fidesz emberei kérésére kerül sor úgy, hogy 20 ezer forintot fizetnek egy átjelentkezésért, és cserébe azt is kérték, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak az átjelentkezettek

– fogalmazott a polgármester. 

Pikó András beszámolója szerint a felvételeken konkrét nevek hangzanak el, „mint akik az átjelentkezések szervezésében részt vesznek, egy Nyári megbízásából, akinek a fia képviselőjelölt, és rá kell szavazni, a fehér Mercedes pedig az egyik felvétel szerint egy Dezső emberé, aki a pénzt is adta, és akivel találkoznia kellene annak, aki be akar jelentkezni adott lakcímre pénzért cserébe.”

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!