2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Vitézy Dávid Szentkirályi visszalépéséről: Az első győzelem megvan

PAP 9722-2
2024.06.07. 08:36
Vitézy Dávid azt írta Szentkirályi Alexandra visszalépéséről, hogy ezzel megvan az első győzelme, a második pedig vasárnap várható. A főpolgármester-jelölt szerint mostantól ő Karácsony Gergely egyetlen esélyes kihívója.

Az első győzelem megvan. Vasárnap jön a második! – így kommentálta Vitézy Dávid Szentkirályi Alexandra péntek reggeli bejelentését, miszerint visszalép a főpolgármester-jelöltségtől. 

Szentkirályi Alexandra a döntésével kapcsolatban úgy fogalmazott a hivatalos Facebook-oldalán, hogy számára továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről, ezért utat ad a változásnak. Arra kérte a szavazóit, hogy hogy szavazzanak Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz–KDNP listára voksoljanak. 

Vitézy Dávid hosszú posztban reagált Szentkirályi Alexandra döntésére, azt írta, már a kampány kezdetén tudta, hogy egyszerre kell legyőzniük a kormány „Budapest-politikáját” és Karácsony Gergely „semmittevését”.

Szentkirályi Alexandra döntését tudomásul veszem. A mai bejelentés valójában a főpolgármester-jelölti vita következményeként biztossá vált harmadik hely feladása

– írta. 

Vitézy szerint a lépéssel a főpolgármester-választás esélyei megváltoztak, és mostantól ő Karácsony egyetlen esélyes kihívója. 

Vitézy öt pontban foglalta össze a főpolgármesteri ígéreteit. 

  1. Főpolgármesterként nem fogok koalíciót kötni sem a Fidesszel, sem a DK-val. Ügyek és a programom mentén teremtünk többséget a Fővárosi Közgyűlésben. 
  2. Nem lesz se fideszes, se DK-s főpolgármester-helyettesem.  
  3. Bukott pártkáderek helyett végre szakemberekkel fogjuk vezetni Budapestet és a fővárosi cégeket. Gyurcsány emberei mennek, de Orbán emberei sem jöhetnek a helyükre. A Városháza nem lesz sem a Fidesz, sem a DK zsákmánya. 
  4. A programom, a kampányom állításai egytől egyig érvényesek továbbra is. Nemet mondok a Maxi-Dubajra, nemet mondok a kínai magasvasútra, nemet mondok az oligarchákra, és igent arra, hogy Budapest végre megkapja a neki járó uniós és hazai forrásokat, elinduljon végre a HÉV-ek fejlesztése. Meg fogom védeni Budapest szabadságát és sokszínűségét bárkivel szemben. Ebben nincs alku és nem is lesz. 
  5. Továbbra is azt kérem mindenkitől, ne csak főpolgármesterként támogasson, de az általam vezetett fővárosi listának is adjon bizalmat. Így lesz erőnk ahhoz, hogy a szakemberekből álló csapatommal megvalósítsuk a részletes főpolgármesteri programomat. 

A főpolgármester-jelölt azt írta a bejegyzésében, hogy neki „nem Orbán, nem Gyurcsány, csak Budapest a fontos és a budapestieket fogja képviselni”. 

Aki változást szeretne Budapesten, vasárnap adjon esélyt, és tegye meg a következő nagy lépést, hogy végre fejlődő pályára állíthassuk Budapestet!

– buzdította a budapestieket.  

Szentkirályi Alexandra visszalépését követően Karácsony Gergely főpolgármester azt írta: „Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje.”


Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!

(Borítókép: Vitézy Dávid 2024. május 30-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)