2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

A közvélemény-kutatók szerint ő lesz a következő főpolgármester

2024.06.08. 14:45
Hibahatáron belüli, mindössze pár százalékpont a különbség Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között. Amíg a Publicus Intézet szerint előbbi, addig a Nézőpont szerint már utóbbi fog győzni. Bárki is nyer, nem lesz könnyű öt éve, hiszen a közgyűlésben egyik sem fog tudni felmutatni koalíciós többséget.

Friss közvélemény-kutatást közölt a Publicus Intézet, illetve a Nézőpont Intézet. A két kutatás azt vizsgálta, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépése után ki nyerheti meg a vasárnapi önkormányzati választást.

Míg a Publicus szerint Karácsony Gergely, addig a Nézőpont kutatása szerint Vitézy Dávid lehet majd a befutó vasárnap.

A Publicus kutatása – amit a Népszava szemlézett – szerint a biztos szavazók 50 százaléka ikszelné a jelenlegi főpolgármestert, míg Vitézyre a szavazók 47 százaléka voksolna, a mi hazánkos Grundtner András pedig érdemben nem befolyásolja a kettejük közötti versenyt.

A kutatással kapcsolatban az intézet vezetője, Pulai András kifejtette, hogy a kérdést még azelőtt tették fel, hogy Szentkirályi visszalépett volna, vagyis, mint fogalmaz, a helyzet még akár érdemben is változhat.

Sok olyan szavazó lehet, aki úgy gondolta, ha Vitézyt választja, akkor nem a Fideszre szavaz. Kérdés, hogy ezek a szavazók megváltoztatják-e a döntésüket. Különösen a Tisza Párt hívei között lehetnek olyanok, akik Vitézyt támogatták volna, de elképzelhető, hogy a Fidesz jelöltjeként már nem rá teszik az ikszet

– magyarázta a lapnak a Publicus vezetője.

A kutatás szerint a Fidesz–KDNP szavazóinak a 94 százaléka voksolna Vitézyre, de 2 százalékuk Karácsonyra szavazna. A magukat ellenzékinek valló szavazók 78 százaléka ikszelné Karácsonyt, 22 százalékuk pedig Vitézyt, míg a magukat párt nélküliként meghatározó szavazóknál Vitézy vezet 89–8 arányban.

Ennek az ellenkezőjét mérte a Nézőpont Intézet. A Mráz Ágoston Sámuel alapította cég szerint a budapesti szavazók 52 százaléka választaná Vitézy Dávidot, míg Karácsony Gergelyre mindössze a fővárosiak 45 százaléka szavazna.

Az Intézet a kutatásáról szóló közleményben úgy fogalmaz,

Ezek alapján úgy tűnik, Vitézy Dávidnak sikerült Karácsony Gergely 2019-es 51 százalékos támogatói köréből is megszólítania szavazókat. Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje esélytelen kihívóként legfeljebb 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik.

Az intézet ezenkívül hozzáteszi, a budapestiek 46 százaléka gondolja úgy, hogy Karácsony nem fog tudni újrázni, míg a megkérdezettek 42 százaléka véli úgy, hogy 2019 után most vasárnap is győzni tud az MSZP–DK–Párbeszéd jelöltje.

A Publicus kutatása ezenkívül még azt is felmérte, a budapestiek hogyan fognak szavazni a közgyűléssel kapcsolatban. Az intézet számai alapján

bárhogy is alakul a főpolgármester-választás, az biztos, hogy a következő főpolgármesternek nehéz dolga lesz.

Ugyanis a legvalószínűbb, hogy megosztott közgyűlés lehet, egyik jelölt sem tudna felmutatni egyértelmű többséget a közgyűlésben. A Fidesz–KDNP listája jelenleg 24 százalékponton áll, míg a DK–MSZP–Párbeszéd 24 százalékponton, őket a Tisza Párt követi 20, az LMP 16, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 9, a Momentum 7, a Mi Hazánk pedig 1 százalékponttal.

A Publicus kutatása még június 4–6. között készült, azaz Szentkirályi Alexandra visszalépése előtt, míg a Nézőpont a Fidesz–KDNP jelöltjének a visszalépése után, június 7-én készítette el a kutatását 500 fős mintavétellel.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!