2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

A Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje elmondta a véleményét Vitézy Dávidról

2024.06.08. 08:51
Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje szerint a Fidesz elszámította magát Szentkirályi Alexandrával és Vitézy Dáviddal, a kormánypárti jelölt visszalépése pártjának jelent plusz szavazatokat a választásokon. A jobboldali politikus csalódott a kormánypártban, kifejtette, hogy Vitézy Dávid egy baloldali, belpesti elithez köthető személy.

Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom főpolgármester-jelöltje úgy véli, Szentkirályi Alexandra visszalépése neki hoz szavazatokat vasárnap. Szerinte a Fidesz elszámította magát Szentkirályi Alexandrával és Vitézy Dáviddal.

„Szentkirályi visszalépésével egyetlenegy párt maradt, aki még veszi az erőt, hogy a nemzeti oldalt képviselje Budapesten. Én úgy gondolom, hogy Vitézy Dávid semmiképpen nem a nemzeti és keresztény erők jelöltje, hiába ilyen üzleti és hatalomtechnikai megfontolások miatt őt választott a Fidesz elit vezetése. Nekem ez egy ilyen keserű csalódás a Fideszben, nem minthogyha valaha is bíztam volna a Fidesz igazmondásában. Simán odalökik Budapestet a balliberális erőknek, hogyha az ő hatalmi igényeik ezt kívánják” – fogalmazott a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje a Blikknek adott interjújában.

„A Mi Hazánk járja tovább az utat, ahogy eddig is. Ez egy harmadik út, amely a nemzeti érdeket képviseli, alternatívát kínálunk mindazoknak, akik egy olyan fővárosban hisznek, ami a nemzet fővárosa, és képviseli a hagyományos keresztény értékeket” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol Vitézy Dávidról, a politikus azt válaszolta, hogy

Ő igazából az LMP-nek, egy baloldali liberális pártnak a jelöltje, a listáján volt SZDSZ-esek szerepelnek, és egyébként is, Vitézy Dávid egy baloldali, belpesti elithez köthető személy.

„Semmiképpen nem lépünk vissza. Egyszerűen nem alternatíva se Vitézy, se Karácsony a Mi Hazánk nemzetvédő politikájához képest. Azt gondolom, hogy a Fidesz nagyon elszámítja magát, amikor úgy gondolja, hogy minden Fidesz-szavazó automatikusan eleget fog tenni ennek a rájuk kényszerített szavazási iránynak. Én úgy gondolom, hogy sokan fognak átszavazni a Mi Hazánkra csak azért, hogy megmutassák, hogy nem eladó a haza” – nyilatkozta Grundtner András.

Szentkirályi Alexandra visszalépett, sorra reagáltak a jelöltek

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Szentkirályi Alexandra – bár korábban többször cáfolta, hogy ez megtörténne – péntek reggel bejelentette, hogy visszalép a főpolgármester-jelöltségtől. A vasárnapi választáson így hárman küzdenek meg Budapest vezetéséért: Karácsony Gergely (Párbeszéd – Zöldek, Demokratikus Koalíció, MSZP, illetve a külön listán induló Momentum támogatottja), Vitézy Dávid (LMP, Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület), valamint Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom).

Szentkirályi Alexandra a döntésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy számára továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Arra kérte támogatóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz–KDNP-listára voksoljanak.

„Vége hát a színjátéknak, ahogy szóltunk előre: megszületett a sötét és cinikus politikai alku. Vitézy Dávid a Fidesz, a NER és a hatalom jelöltje” – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester, miután a kormánypárti jelölt bejelentette visszalépését. A főpolgármester szerint ez az alku a választók elárulásán és átverésén alapul. Úgy véli, a Fidesz úgy árulta el a választóit, ahogyan elárulta Budapestet az elmúlt öt évben. „Vitézy és Ungár pedig megpróbálta becsapni a választóit azzal, hogy ellenzéki várospolitikának hazudtak egy hatalmi játszmát” – fogalmazott.

Vitézy Dávid azt írta a visszalépés hírére reagálva, hogy ezzel megvan az első győzelme, a második pedig vasárnap várható. A főpolgármester-jelölt szerint mostantól ő Karácsony Gergely egyetlen esélyes kihívója. A jelölt úgy fogalmazott, hogy már a kampány kezdetén tudta, hogy egyszerre kell legyőzniük a kormány „Budapest-politikáját” és Karácsony Gergely „semmittevését”.

Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy ezzel a lépéssel „a fővárosban élő keresztény, nemzeti szavazóknak a Mi Hazánk maradt az egyetlen választás”. A politikus a döntésre reagálva megjegyezte, hogy Vitézy Dávid „ugyanannak a belvárosi progresszív-liberális elitista klubnak a tagja, amely Karácsony Gergely mögött áll, és amely multikulturális mocsárba fullasztaná Budapestet”.

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!