2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 1
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0

Senki sem tökéletes: Így tippelt az Index a kerületi polgármesterekre

valasztas Fezo
2024.06.10. 13:09
Az önkormányzati választásokat megelőzően hatrészes felvezető sorozatban tekintettük át a kerületek helyzetét, kik és milyen esélyekkel vágnak neki a választási küzdelemnek. Az Index közéleti újságírói arra is vállalkoztak, hogy megtippelik, ki lesz a befutó június 9-én. Hét kerületben nem sikerült megjósolnunk a végeredményt, de tizenhat esetben igazunk lett.

Tizenhat kerület esetében bejött a tippünk, de sokkal fontosabb és izgalmasabb, hogy melyik városrész esetében mekkorát tévedtünk.

Megdőlt a nevető harmadik teóriája

A IX. kerületben Baranyi Krisztina nemcsak a jobboldalról, hanem a baloldalról is erős kihívót kapott a volt polgármester, Gegesy Ferenc személyében, úgy tűnt, hogy nagyon szoros küzdelem várható, és nevető harmadikként Gyurákovics Andrea, a Fidesz–KDNP jelöltje lesz a befutó. Kétségkívül nem számoltunk azzal, hogy Baranyi valójában mennyire népszerű Ferencvárosban. Fölényesen győzött a szavazatok 43,75 százalékával, a kormánypárti jelölt csak 28,31 százalékot szerzett. 

A X. kerületre vonatkozó jóslatunk is félrecsúszott. Úgy láttuk, hogy Mustó Géza (DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd – Zöldek, LMP – Zöldek) lesz a befutó. Ehhez képest a kormánypártok jelöltje, Kovács Róbert Antal fölényes győzelmet aratott a szavazatok 49,15 százalékával. 

A legnagyobbat talán Zuglóban tévedtünk, ahol arra számítottunk, hogy az ellenzék megosztottsága miatt a Fidesz–KDNP jelöltje lesz a nevető harmadik. 

Ehhez képest az történt, amire még a Momentum sem számított. Polgármesterjelöltjük, Rózsa András szoros versenyben diadalmaskodott a kormánypártok felett. A szavazatok 36,61 százalékával győzött. 

Alábecsültük Pikó András mozgósítási képességeit

A VIII. kerületben is arra utalt az ellenzék belső megosztottsága, hogy Sára Botond főispán, a kormánypártok jelöltje győzhet. Elsőre meghökkentő módon azonban az MSZP ráindulása nem Sára, hanem Pikó András, a regnáló polgármester esélyeit növelte végül, aki szoros versenyben ugyan, de a szavazatok 48,86 százalékával nyerte meg a polgármesterségért folytatott küzdelmet. 

Perlai Zoltán számottevő előnnyel nyer, visszaszerezve Budafok-Tétényt a baloldal számára

– írtuk a XXII. kerülettel összefüggésben. A végeredmény ismeretében kijelenthetjük, hogy még győzelemről sem beszélhetünk, nemhogy számottevő baloldali előnyről. Karsay Ferenc, a kormánypártok polgármesterjelöltje lett a befutó, rendkívül szoros küzdelemben, a szavazatok 44,81 százalékával. 

Lukra futottunk Óbudán

A III. kerületről szóló írásunkban azt találgattuk, hogy milyen kerületi ügyek miatt fordulhat a szél Óbudán. Úgy láttuk, hogy Bús Balázsnak, a kormánypártok polgármesterjelöltjének sikerülhet legyőznie Kiss Lászlót. Nagy hiba volt. Az ellenzéki pártok támogatását élvező Kiss fölényesen nyert, a szavazatok 47,11 százalékával, durván hatezerrel több szavazatot szerezve. 

Marha nagyot tévedtünk a XI. kerületben, ahol arra számítottunk, hogy a Tisza Párt jelöltje kavarja fel az állóvizet, aminek köszönhetően végül Király Nóra (Fidesz–KDNP) lesz a befutó. 

Végül minden maradt a régiben. Újbuda polgármesterét továbbra is  László Imrének hívják, aki fölényes győzelmet aratva a szavazatok 46,80 százalékát szerezte meg.

A huszonhárom kerületből tizenhat esetben viszont bejött a tippünk, ami talán azt is jelzi, hogy a lóversenypályára nagy önbizalommal mi is kimehetünk fogadni.

Telitalálataink:

  • a XXI. kerületben – Borbély Lénárd,
  • IV. kerületben – Trippon Norbert,
  • XV. kerületben – Cserdiné Németh Angéla,
  • XVII. kerületben – Horváth Tamás,
  • XVIII. kerületben – Szaniszló Sándor,
  • XVI. kerületben – Kovács Péter, 
  • XXIII. kerületben – Bese Ferenc,
  • VII. kerületben – Niedermüller Péter,
  • XIII. kerületben – Tóth József,
  • I. kerületben – Böröcz László, 
  • II. kerületben – Őrsi Gergely,
  •  V. kerületben – Szentgyörgyvölgyi Péter,
  • XIX. kerületben  Gajda Péter,
  • XX. kerületben  Szabados Ákos, 
  • VI. kerületben – Soproni Tamás, 
  • a XII. kerületben – Kovács Gergely győzött. 

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)