2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Komoly próbatétel elé állíthatja az NVB határozata a budapesti választókat

MG 2437
2024.06.13. 17:04
Az új főpolgármester személyének kiválasztása hamarosan a jog felségterületére kerülhet át, következésképp elhúzódó jogi processzusra készülhetnek a budapesti választók.

Karácsony Gergely a jelenleg folyó jogorvoslati eljárásnak, az újraszámlálási folyamatnak nem része, csak megfigyelője. Az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) újraszámlálási eredményt kimondó (várhatóan péntek este megszülető) határozatát követően válhat a jogi eljárás cselekvő részesévé azzal, hogy ezt az NVB-határozatot megfellebbezi a bíróságon. Ezt mondta az Indexnek Magyar György ügyvéd, választási szakértő. Erre feltehetően akkor kerül sor, ha Karácsony Gergely számára kedvezőtlen eredményt hoz az újraszámlálás. Ebben az esetben a határozatot megtámadhatja a bíróságon, de kérheti új főpolgármester-választás kiírását is. A kérelme alátámasztásához azonban indokolnia kell, hogy miért várható egy új választás esetében a (most még csak vélelmezetten Vitézynek kedvező) NVB-döntés eredményének megváltozása.

Mint megírtuk, Karácsony Gergely bejelentette, hogy mivel álláspontja szerint nem érvényesül a jogbiztonság az újraszámlálási folyamat során, ezért csak az új főpolgármester-választás kiírása rendezheti megnyugtatóan az új főpolgármester személyének meghatározását. A kérdés most tehát az, hogy az NVB helyt ad-e a bejelentett új választás iránti igénynek.

Magyar György arra is felhívta a figyelmet, hogy az NVB esetleges új választást kiíró határozatát viszont a Kúrián Vitézy Dávid támadhatja meg, ezért elhúzódó jogi processzusra készülhetnek a budapesti választók. Ebben a komplikált helyzetben az egyedüli szerencse, hogy a főpolgármesternek szeptember 30-áig tart a mandátuma, azaz a város működésében hónapokon át nem okoz zavart. Alapvető változást jelenthet ugyanakkor, hogy egy esetleges új választás a nyári hónapokban minden bizonnyal feleannyi választópolgárt sem mozgatna meg, mint a június 9-ei, az EP-választással összekötött. A választási szakértő azt valószínűsíti, hogy erre szeptemberben kerülhetne sor, de az időpontot a köztársasági elnök határozza meg, a választást ő tűzi ki.

A választási szakértő a most folyó újraszámolás folyamatában szintén kockázatot lát.

Nincs garancia ugyanis az érvénytelen urnák felnyitását követő esetleges manipulációk kizárására. Mint fogalmazott, az érvénytelennek minősített, mert csak Szentkirályi Alexandrára húzott ikszet tartalmazó szavazólap könnyen érvényessé tehető azzal, hogy egy másik, még versenyben lévő jelölt neve mellé is utólag ikszet húz valaki. Ezt pedig bármelyik jelenlévő megteheti, ha nincs ott az urna felbontásánál az ellenérdekű fél delegáltja. Márpedig erre nincs kötelezettség, csupán lehetőség. Magyar György ezért a jelenlévők motozását is indokoltnak tartja annak érdekében, hogy senkinél ne lehessen toll.

Az 1990 utáni magyar történelemben több példa is volt a szavazatok újraszámlálására, de új választás kiírására eddig nem. 

(Borítókép: Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt 20124. június 13-án. Fotó: Németh Kata / Index)