Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Jogegységi döntés készülhet a tojásdobálásról

2008.07.17. 19:42
A Legfelsőbb Bíróság (LB) foglalkozik azzal az ombudsmani beadvánnyal, amely jogegységi eljárást javasol a tojásdobálások egységes megítélésére. A testület döntése egységesítheti az alsóbb bíróságok ítéleteit.

Jogegységi eljárás akkor indulhat, ha például ugyanazon kérdésben már születtek egymásnak ellentmondó bírósági döntések. A tojásdobálások esetében Kónya Istvánnak, az LB büntető kollégiuma vezetőjének erről nincs tudomása, csupán rendőrségi, illetve ügyészségi megszüntető határozatokról tud. Azonban az a kérdés, hogy mikor szabálysértés, és mikor bűncselekmény a tojásdobálás, az LB büntető kollégiumának ülésén is napirendre kerülhet.

Kónya István szerint ugyanis a hajigálással tettleges becsületsértés valósítható meg, és akkor az már nem része a véleményszabadságnak. Arról a szakemberek között is vita folyik, hogy ez a cselekmény erőszakos, a tettleges becsületsértésen túl bűncselekménynek is minősülő magatartás-e.

A július 5-ei melegfelvonuláson a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája elfogadta az egyik gyanúsított védekezését, hogy ismerte több azokat az interneten és tévés hírműsorokban is közzétett rendőrségi, ügyészségi döntéseket, melyek szerint a tojásdobálás a testi épségre veszélytelen, nem kirívóan közösségellenes, és belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

Az elkövető előadása szerint ha tudta volna, hogy cselekménye büntetendő, tartózkodott volna attól. Ezért döntött úgy a bíróság, hogy az elkövető alappal hivatkozott tévedésre, és esetében megszüntethető a szabálysértési eljárás.

Ugyanakkor a büntetőkollégium vezetője hangsúlyozta azt is, hogy miután kellő sajtónyilvánosságot kapott ez az eset, már senki sem hivatkozhat erre a tévedésre.

Arra a felvetésre, hogy az eset kapcsán szükség lehet-e a büntető, vagy szabálysértési jogszabályok megváltoztatására, Kónya István annyit mondott: erről a jogalkotónak kell döntenie, de a büntetőjog a legvégső, legdrasztikusabb eszköz az állam kezében, és ezért célszerű előbb a többi szóba jöhető megoldást megvizsgálni.

A jogegységi eljárás végén születő esetleges döntés viszont kötelezően követendő az alsóbb bíróságok számára. Ha tehát az LB a tüntetők tojással való megdobálását bűncselekménynek nyilvánítja, az a jövőben jelentősen csökkentheti az ellentüntetők harci kedvét.