Mátyás
-6 °C
1 °C

Megrekedt egyeztetések az alkotmánybíró-választásról

2004.11.19. 13:19
Továbbra sem tudnak zöld ágra vergődni a pártok az alkotmánybírók utódlásával kapcsoltban. A kormánypártok a Fideszt teszik felelőssé a patthelyzetért, az ellenzéki pártnak pedig a koalíciós jelöltek nem tetszenek.
Az MSZP, az SZDSZ és az MDF meg tudna egyezni a két megüresedett és a hamarosan megüresedő alkotmánybírói poszt betöltéséről, a Fidesz azonban nem támogatja a koalíciós jelölteket, így egyelőre még mindig nem született döntés a jelölésekről.

Holló János már májusban jelezte a házelnöknek, hogy problémák lesznek , ha nem pótolják az alkotmánybírókat. A pártok azóta is folyamatosan egyeztetnek, de megoldás még nem született.

Fodor a Fideszre mutogat

Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő az Index érdeklődésére elmondta, a kormánypártok Majtényi László volt adatvédelmi ombudsmant, vagy Halmai Gábor alkotmányjogászt, a Soros Alapítvány jelenlegi vezetőjét javasolják a három poszt egyikére. Elmondta azt is, hogy a Fidesz Pokol Béla alkotmányjogászt, volt kisgazda képviselőt, vagy a nyilvánosság előtt ismeretlen Kovács Pétert jelölné.

A kisebbik kormánypárt politikusa elmondta, a Fidesz - az eddigi gyakorlattól eltérve - bele akar szólni a kormányoldal jelölésébe. Megjegyezte, az MSZP és az SZDSZ elfogadja Pokol Béla delegálását, Kovács Péter jelölésével kapcsolatban azonban vannak fenntartásaik. Ezek közé sorolta, hogy Kovács nem számít szaktekintélynek.

Fodor szerint ebbe a felállásba belemenne az MDF is, a Fidesz hozzáállása miatt viszont ezt nem tudják keresztülvinni. (Az alkotmánybírók választásához a képviselők kétharmadának támogatása szükséges.)

Répássy szerint nincs automatikus jelölés

Répássy Róbert az Index érdeklődésére annyit mondott, hogy folynak az egyeztetések és egyelőre nem akar jelöltekről beszélni. A fideszes képviselő cáfolta Fodor azon állítását, hogy a Fidesz - a kormánypárti jelöltek elutasításával - felrúgja az eddigi gyakorlatot.

"Nincs automatikus jelölés" - fogalmazott, hozzátéve, mindenkinek olyan személyt kell találnia, aki képes a kétharmadot jelentő 258 parlamenti szavazat elnyerésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánypártok a Horn kormány idején a parlamenti szavazáson - tehát már a jelölései procedúra után - szavazták le az akkori ellenzék által megnevezett Bruhács János megválasztását.

A három poszt
Németh János, a testület korábbi elnökének megbízatása tavaly nyáron járt, le, akkor töltötte be ugyanis a hetvenedik életévét. Czúcz Ottó május 30-án mondott le és ezzel kilenc főre csökkent az eredetileg tizenegytagú testület. Az év végén (december 23-án) pedig Strausz János is eléri hetvenedik életévét, azaz megszűnik az ő megbízatása is.