Huba
17 °C
33 °C

Alkotmányellenes a népszavazási törvény

2007.05.15. 12:04
Alkotmányellenes a népszavazásról szóló törvény, mert az országgyűlés nem szabályozta, meddig kötelező a törvényhozásra az eredményes ügydöntő népszavazás, illetve amennyiben sikertelen, mikor lehet újabbat kiírni ugyanabban a kérdésben - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

Mulasztásos alkotmánysértés áll fenn a népszavazásról szóló törvényben, állapította meg az Alkotmánybíróság. A testület határozata szerint ugyanis az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az eredményes ügydöntő népszavazás meddig kötelező a törvényhozásra, illetve ha sikertelen, mikor lehet újabbat kiírni ugyanabban a kérdésben.

Az indoklás szerint ezek a szabályozási hiányosságok bizonytalanságot teremtenek a választópolgárok számára, nem tudhatják ugyanis hogy ugyanabban a kérdésben sikertelen népszavazás esetén mikor lehet újabbat tartani.

Ez a hiányosság bizonytalanságot teremt az Országgyűlés számára is, amennyiben nem tudhatja, hogy a sikeres népszavazás meddig kötelezi, azaz ugyanabban a kérdésben mikor változtathatja meg a szabályozást.

Az Ab arra kötelezte az Országgyűlést, hogy 2007. december 31-ig tegyen eleget jogalkotási kötelezettségének. A népszavazásról szóló jogszabály korábban azt tartalmazta, hogy a népszavazás eredménye két évig kötelező, ám egy évtizede ezt a passzust kihagyták a törvényből.

A népszavazásról szólót törvényt 2002 óta több alkotmánybírósági indítványban is támadták, többek között Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke.