Szilvia
5 °C
16 °C

Alkotmányellenes a népszavazási törvény

2007.05.15. 12:04
Alkotmányellenes a népszavazásról szóló törvény, mert az országgyűlés nem szabályozta, meddig kötelező a törvényhozásra az eredményes ügydöntő népszavazás, illetve amennyiben sikertelen, mikor lehet újabbat kiírni ugyanabban a kérdésben - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

Mulasztásos alkotmánysértés áll fenn a népszavazásról szóló törvényben, állapította meg az Alkotmánybíróság. A testület határozata szerint ugyanis az Országgyűlés nem szabályozta, hogy az eredményes ügydöntő népszavazás meddig kötelező a törvényhozásra, illetve ha sikertelen, mikor lehet újabbat kiírni ugyanabban a kérdésben.

Az indoklás szerint ezek a szabályozási hiányosságok bizonytalanságot teremtenek a választópolgárok számára, nem tudhatják ugyanis hogy ugyanabban a kérdésben sikertelen népszavazás esetén mikor lehet újabbat tartani.

Ez a hiányosság bizonytalanságot teremt az Országgyűlés számára is, amennyiben nem tudhatja, hogy a sikeres népszavazás meddig kötelezi, azaz ugyanabban a kérdésben mikor változtathatja meg a szabályozást.

Az Ab arra kötelezte az Országgyűlést, hogy 2007. december 31-ig tegyen eleget jogalkotási kötelezettségének. A népszavazásról szóló jogszabály korábban azt tartalmazta, hogy a népszavazás eredménye két évig kötelező, ám egy évtizede ezt a passzust kihagyták a törvényből.

A népszavazásról szólót törvényt 2002 óta több alkotmánybírósági indítványban is támadták, többek között Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?