Piroska
-2 °C
5 °C

Elbuktatta a kórháztörvényt az Alkotmánybíróság

2003.12.15. 10:12
Alkotmánysértőnek mondta ki az Alkotmánybíróság azt, hogy az országgyűlés nem teremtette meg a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött kórháztörvény érdemi újratárgyalásának feltételeit. A testület a törvény változtatás nélküli újraszavazása miatt megsemmisítette a tövényt. Kökény Mihály az Indexnek elmondta: a reformot folytatni akarják, miután szerinte a jogszabály tartalmát nem kritizálta az AB, hanem eljárási vitának esett "áldozatul" a törvény.
Az Országgyűlésnek biztosítania kell az államfő által visszaküldött törvény érdemi újratárgyalásának feltételeit - számolt be róla az MTI az Alkotmánybíróság határozata alapján. "Ha az Országgyűlésben nem biztosítják a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvény érdemi újratárgyalásának feltételeit, megsértik az alkotmányt" - mondta ki az Alkotmánybíróság Mádl Ferenc alkotmányértelmezésre irányuló indítványával kapcsolatos határozatában.

Még ugyanaznap elfogadták

Az államfő a törvényhozási eljárásban betöltött szerepének értelmezését kérte annak kapcsán, hogy az Országgyűlés június 23-i rendkívüli ülésén változatlan formában fogadta el a kórháztörvényt, amelyet Mádl Ferenc aznap küldött vissza megfontolásra a Háznak.

Megsemmisíti a törvényt

A testület hétfői határozata szerint az érdemi újratárgyalást biztosító eljárási szabályoknak garanciális jelentőségük van a jogbiztonság és a hatalmi ágak elválasztása elvének érvényesülése szempontjából, ezért az alkotmány vonatkozó bekezdésének megsértése a törvény közjogi érvénytelenségének megállapítását vonja maga után.

Az Alkotmánybíróság a közjogi érvénytelenség megállapítása esetén a törvényt megsemmisíti - mondta ki a testület. A határozathoz három alkotmánybíró párhuzamos indokolást, öten pedig különvéleményt csatoltak, így a határozat meghozatalánál Holló András elnöki szavazata döntött.

Politikai eljárási vita

Kökény Mihány egészségügyi miniszter a határozat kihirdetését követően az Indexnek nyilatkozva megállapította, hogy az Alkotmánybíróság nem a törvény tartalmát találta kifogásolni valónak. Szerinte a törvény "eljárási hiba áldozatává válhat". A jogszabály az egészségügy átalakításának szabott volna irányt, de a reform folytatódni fog - jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy most "bizonyos pénzügyi és szakmai garanciák kiestek", de megkeresik az újabb forrásokat. Kökény Mihály a témában a parlament mai ülésén is felszólal.