Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Menjen Ön is Afganisztánba zsoldosnak!

2002.11.11. 09:36
Még nincs döntés az afganisztáni magyar szerepvállalásról, ugyanakkor máris több tucatnyi hivatásos és szerződéses katona jelezte, hogy szívesen részt venne az akcióban. A rendkívüli érdeklődés oka többek között az lehet, hogy a háború dúlta ázsiai országban szolgálatot tévők havi zsoldja elérheti a 700 ezer forintot is.
Ha a kormány után a parlament is jóváhagyja Magyarország afganisztáni szerepvállalását, akkor - a Magyar Hírlap információi szerint - orosz veteránok közreműködésével akár egy-két hónap alatt felkészíthető a 25-30 fős kontingens.

Harcolni nem fognak

Az alegység felállítása, felszerelése és egyéves működése akár az egymilliárd forintot is meghaladhatja. A legnagyobb tételt valószínűleg a felszerelés tenné ki, mivel a szolgálatot teljesítőknek rendkívül nehéz időjárási körülmények és természeti viszonyok között kell majd szolgálatot teljesíteniük.

Havril András altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese szerint a Magyar Honvédség elsősorban olyan szerepet szeretne vállalni az esetleges misszióban, amely nem közvetlen harci tevékenységet jelentene, hanem inkább támogatási feladatokat. A napilap értesülései szerint a magyar misszió hasonló tevékenységet lát majd el, mint amilyet a koszovói kontingens végez Pristinában.

Eszközhiány

Egyelőre azonban gondot jelent a speciális körülményeknek és követelményeknek megfelelő eszközök hiánya. A honvédség ugyanis nem rendelkezik olyan vegyvédelmi felszereléssel, amelyek kellő biztonságot nyújtanának a katonáknak. Fodor Lajos vezérezredes szerint ugyanakkor a hadsereg fel tud készíteni egy korlátozott számú egységet egy esetleges iraki vagy afganisztáni akcióra, ha erről politikai döntés születik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!