Piroska
3 °C
3 °C

Rendészeket küldenénk Afganisztánba

2002.11.06. 09:34
Német parancsnokság alatt venne részt egy megerősített magyar katonai szakasz az afganisztáni békefenntartó feladatokban - értesült a Népszabadság. Medgyessy Péter miniszterelnök a tervezett afganisztáni szerepvállalásról ma kezdődő amerikai útján tájékoztatja vendéglátóit.
Legfeljebb negyven magyar katonai rendész teljesítene szolgálatot Kabulban, az ENSZ misszió keretében. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a Népszabadságnak elmondta: a magyarok a harcokban nem vennének részt, mivel a hegyekben folyó terrorista-elhárításra nincsenek felkészülve. A szakasz kizárólag önkéntesekből állna.

Németország állja

Mindez jelképes hozzájárulás, ám az eddigieknél mindenképpen több. Mint ismeretes, a NATO tagállamai közül egyedül a hadsereggel nem rendelkező Izland és Magyarország nem vesz részt az afganisztáni békefenntartó feladatokban.

Budapest ugyan korábban is felajánlotta, hogy egészségügyi alakulatot küld Afganisztánba, ám az orvosok és az eszközök kiszállítását, illetve kinti ellátását nem tudta vállalni. A kiküldendő katonai rendészek esetében a költségeket Németország állná, mely Magyarországot saját csapatai megerősítésére kérte. A szakasz kiküldéséről a kormány és a parlament dönt majd.

Medgyessy Péter miniszterelnök a tervezett afganisztáni szerepvállalásról ma kezdődő amerikai útján tájékoztatja vendéglátóit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!