Konrád
8 °C
26 °C

Egy tiszt levélben figyelmezteti a honvédelmi minisztert

2005.02.24. 07:10
Az interneten közzétett nyílt levelet írt a honvédelmi miniszternek egy százados, aki szerint a magyar katonák nincsenek biztonságban Afganisztánban – írja a Népszava. A tiszt szerint például forgalomból kivont golyóálló mellényeket kapnak a magyar katonát Afganisztánban.
Internetes nyílt levelet írt Farkas Roland százados Juhász Ferenc a honvédelmi miniszternek, mert szerinte az afganisztáni misszióról készült értékelésből a szakminiszter nem fogja megismerni a katonák biztonságával kapcsolatos problémákat.

A százados azt állítja, használhatatlan a sokmillióért kifejlesztett és a Mercedes terepjárók platójára felszerelt légvédelmi géppuska-állvány. Nyugtalanító az is, hogy a magyar katonák Afganisztánban úgy járőröznek, hogy a terepjárókra forgalomból kivont golyóálló mellényeket, esetenként pedig homokzsákokat erősítenek az utastér védelmére. A BTR-ek viszont azért nemigen hagyták el a tábor területét, merthogy ilyen járművekkel támadták az oroszok a helyieket.

Nem vall nagy előrelátásra az sem, hogy a magyarokat egyenruhájuk miatt vagy oroszoknak vagy amerikaiaknak nézik a helyiek. A nemzetközi táborban minden nemzet drótvágókat szerelt fel a terepjáróira, a magyaroknak azonban nincs anyagi kerete a rendkívüli kiadásokra - állítja a százados, aki szerint előfordult az is, hogy lejárt szavatosságú naptejeket küldtek nekik a mínusz 22 fokos afgán télbe.

Érzelmi megnyilvánulások?

A minisztérium azért hozta létre internetes fórumát, hogy mint egy tükörbe, belenézhessen, lássa a hiányosságokat, és mód legyen a parancsnoki vonalon megakadt észrevételek vizsgálatára - mondta Bocskai István. A szaktárca kommunikációs igazgatója elárulta, hogy interneten tájékoztatja majd a századost arról: levelének érzelmi megnyilvánulásoktól megszabadított valamennyi szakmai jelzését megvizsgálja a Magyar Honvédség.