Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Fidesz: így nem fogadható el az afganisztáni bevetési terv

2002.12.10. 20:13
A Fidesz jelen formájában tartja elfogadhatatlannak a magyar katonák kabuli bevetéséről szóló kormányzati előterjesztést. Az ellenzéki frakció hosszas vita után alakította ki álláspontját.
A Fidesz - Magyar Polgári Párt frakciója számára jelenlegi formájában elfogadhatatlan az afganisztáni magyar jelenléttel kapcsolatos kormány-előterjesztés - jelentette be Áder János frakcióvezető a képviselőcsoport keddi tanácskozását követő sajtótájékoztatón. A politkus hozzátette ugyanakkor, hogy módosító javaslatokkal lehet az előterjesztésen korrigálni, azt elfogadhatóvá tenni. Mint elhangzott, a Fidesz hiányolja az előterjesztésből, hogy milyen alakulatot küldene Magyarország Afganisztánba. Az ellenzéki frakció egészségügyi, illetve műszaki alakulat küldésére tesz indítványt. A frakcióban helyet foglaló MKDSZ képviselő már a több órás vita előtt kinyilvánították, hogy nem támogatják a fegyveres alakulatok kiküldését.

A nagyobbik ellenzéki párt a délelőtt folyamán elutasította a kérdés parlamenti kivételes áljárással való tárgyalását, mondván, hogy a párt még nem alakította ki álláspontját. Az eredeti javaslat szerint a magyarok az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erőket erősítették volna. Az akcióban olyan önkéntesek jelentkezhettek, akik hivatásos és szerződéses katonákként szolgáltak. Az alegység létszáma a terv szerint nem lehetett volna több mint 50 fő, feladatait pedig hat hónapos időtartamban, de legfeljebb 2003. december 31-ig láthatja el. A kisebbik ellenzéki párt, az MDF már hétfő bejelentette, hogy nem járul hozzá a javaslat elfogadásához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?