Móric
14 °C
17 °C

Fidesz: így nem fogadható el az afganisztáni bevetési terv

2002.12.10. 20:13
A Fidesz jelen formájában tartja elfogadhatatlannak a magyar katonák kabuli bevetéséről szóló kormányzati előterjesztést. Az ellenzéki frakció hosszas vita után alakította ki álláspontját.
A Fidesz - Magyar Polgári Párt frakciója számára jelenlegi formájában elfogadhatatlan az afganisztáni magyar jelenléttel kapcsolatos kormány-előterjesztés - jelentette be Áder János frakcióvezető a képviselőcsoport keddi tanácskozását követő sajtótájékoztatón. A politkus hozzátette ugyanakkor, hogy módosító javaslatokkal lehet az előterjesztésen korrigálni, azt elfogadhatóvá tenni. Mint elhangzott, a Fidesz hiányolja az előterjesztésből, hogy milyen alakulatot küldene Magyarország Afganisztánba. Az ellenzéki frakció egészségügyi, illetve műszaki alakulat küldésére tesz indítványt. A frakcióban helyet foglaló MKDSZ képviselő már a több órás vita előtt kinyilvánították, hogy nem támogatják a fegyveres alakulatok kiküldését.

A nagyobbik ellenzéki párt a délelőtt folyamán elutasította a kérdés parlamenti kivételes áljárással való tárgyalását, mondván, hogy a párt még nem alakította ki álláspontját. Az eredeti javaslat szerint a magyarok az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erőket erősítették volna. Az akcióban olyan önkéntesek jelentkezhettek, akik hivatásos és szerződéses katonákként szolgáltak. Az alegység létszáma a terv szerint nem lehetett volna több mint 50 fő, feladatait pedig hat hónapos időtartamban, de legfeljebb 2003. december 31-ig láthatja el. A kisebbik ellenzéki párt, az MDF már hétfő bejelentette, hogy nem járul hozzá a javaslat elfogadásához.