Féknyúz az egész világ

2020. október 8., 17:38 Módosítva: 2022.01.08 00:30
39

Közkeletű tévhit, hogy a média egyfajta ablak a valóságra, mely elsősorban a világ spontán eseményeiről számol be. Ha viszont közelebbről szemügyre vesszük a politikai híradásokat, rá kell jönnünk: jórészt megkoreografált látszatok bódító sorát habzsoljuk csupán.

A marketing szakirodalma a '60-as évek eleje óta

PSZEUDOESEMÉNYEKNEK

nevezi ezeket – az amerikai történész, Daniel J. Boorstin nyomán. A pszeudoesemények egyetlen céllal történnek meg: hogy a sajtó megörökítse őket. Nem azért adnak hírt tehát róluk, mert fontosak, hanem fordítva: azért tartjuk utóbb fontosnak őket, mert a média már tudósított róluk. A modern nyilvánosság ördögi köre ez.

Egy újszülöttnek minden féknyúz új: Justin Trudeau és Barack Obama felváltva imázsfotózkodnak éppen
Egy újszülöttnek minden féknyúz új: Justin Trudeau és Barack Obama felváltva imázsfotózkodnak éppen
Fotó: Pool / Getty Images Hungary

Persze mindannyiunk életében vannak megrendezett, mesterkélt pillanatok olykor. Műmosoly egy fényképen, megjátszott érdeklődés egy társalgásban, rituális bemutatkozás aktuális kedvesünk szüleinek. Viszont a médiában bemutatott közéleti eseményeknek egyenesen a döntő többsége ilyen.

Tovább

A szlogenek karizmája

2020. október 1., 15:31 Módosítva: 2021.12.29 12:29
60

Black Lives Matter, Wir schaffen das, Je suis Charlie. Az elmúlt évek minden bizonnyal legnagyobb hatású közéleti szlogenjei ezek a nyugati világban. De vajon mitől? 

Az első a faji alapú megkülönböztetés végét követeli az Egyesült Államokban, a második a migránsválsággal kapcsolatos kincstári optimizmus hangja Németországból, a harmadik pedig a szólás- és sajtószabadság melletti eltökélt kiállás a franciák részéről egy szörnyű tragédia kapcsán. Első pillantásra nem sok közös van bennük.

ÁM A KOMMUNIKÁCIÓTUDOMÁNY MÁSKÉNT VÉLEKEDIK.

Hármas tagolású jelszavaknak (tripartite motto) nevezi őket. És nem szimpla hencegésből ám, amiért némely bölcsész is képes elszámolni háromig. Hanem mert ez a hármas alakzat különös erővel bír a szakirodalom szerint.

Macron is jól ismeri a tripladörgést
Macron is jól ismeri a tripladörgést
Fotó: Eric Feferberg / AFP
Tovább

Új blog az Indexen a politikusi manipulációkról

2020. szeptember 30., 12:17 Módosítva: 2022.06.14 20:16

Kampányfogások, marketingtrükkök, agitáció. Az Indexen új blog indul arról, hogyan manipulálnak a politikusok. Már csak egyet kell aludni! 

header-agitpop-desktop
Fotó: Index

A közélet nem csupán napi érvényességű pártpolitikai adok-kapok.

A MODERN POLITIKA BIZONY CIVILIZÁCIÓS TERMÉK IS.

Az emberi kultúra fontos része, sőt, vívmánya. Izgalmas és tanulságos jelenségkör. Tele örök szabályszerűségekkel, ősi reflexekkel és folyamatos dilemmákkal. A tömegmédia és az online interaktivitás korában ráadásul a szemünk láttára alakul, változik, fejlődik.

Tovább