Géza
-12 °C
-4 °C

Áder sógorságából jelöltek alkotmánybírót

2004.12.15. 11:50
Összesen tizenhárom elismert jogászprofesszor neve került eddig szóba a négypárti jelölő bizottságban az Alkotmánybíróság kettő megüresedett és a december végén üressé váló helyére. A pártok képviselői legkevésbé az úgynevezett konszenzusos jelölt személyéről tudtak megegyezni: egyetlen mandátum miatt már nyolc jogász pártszempontok alapján megítélt elfogadhatóságáról tárgyaltak a politikusok. A kormányoldal elfogadta Áder János családjának egyik rokonát ellenzéki jelöltként.

Az Index információi szerint kedden az MSZP visszalépett Kemenes István szegedi táblabírónak az Alkotmánybíróság harmadik, pártkötődésektől független, konszenzusos helyére történő jelölésétől. A szocialisták azt követően álltak el a Szili Katalin házelnök által javasolt polgári jogi jogász támogatásától, hogy a Fidesz a múlt héten már rábólintott a jelöltre.

Tizenháromból kettő

A parlamenti pártok képviselőiből álló alkotmánybíró-jelölő testület eddig összesen tizenhárom ismert jogász személyiségről tárgyalt. A bizottságnak az Alkotmánybíróság három, megüresedett és megüresedő posztjának betöltéséről kellene gondoskodnia. Az eredeti tervek szerint a pártoknak a december 20-i szavazásig kellene megegyeznie a leendő tagok támogatásáról. A nyár óta tartó egyeztetéseken viszont csak a kormányoldal és az ellenzék egy-egy saját jelöltjének elfogadásáról sikerült megállapodni.

Rokoni jelölés

A kormánypártok Halmai Gábor alkotmányjogászra és Majtényi László, korábbi ombudsmanra tett javaslatuk után Bragyova Andrásban találtak olyan személyre, akit az Fidesz és az MDF is elfogad. Az ellenzék először Pokol Béla, volt kisgazda képviselőt terjesztette be saját jelöltként, de a kormányoldal vétója miatt helyette Kovács Pétert, a Miskolci Egyetem nemzetközi jogi tanszékének vezetőjét kandidálták. A Népszava információját, ami szerint Kovács a Fidesz frakcióvezetője, Áder János feleségének rokona, megkeresésünkre a Fideszben is megerősítették. Répássy Róbert, a jelölőbizottság fideszes tagja azt mondta, hogy az MSZP és az SZDSZ a rokoni kapcsolat ismeretében fogadta el a miskolci jogász kandidálását.

Egy csomag bíró

A harmadik konszenzusos jelölt körüli huzavona alááshatja az eddigi egyeztetések sikerét is, miután a pártok "egy csomagban" akarnak megegyezni az AB hiányzó tagjairól. A "közös" jelöltségre eddig nyolc ismert jogász neve került szóba: többségüket a kormányoldal, egyet-egyet a Fidesz és az MDF javasolt, de a legutóbbi, a már említett Kemenes István jelölésével Szili Katalin házelnök áll elő.

A kettő is jobb mint a semmi

Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke szerdán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, már annak is örülnének, ha a két, megyegyezéses jelölt munkába állhatna. Arra a felvetésre, mi történik, ha a pártok egy jelöltet sem választanak meg amiatt, mert a harmadik "konszenzusos" személyben nem tudnak megállapodni, Holló úgy reagált: ez nagyon kényes, méltatlan helyzet lenne. Rámutatott, hogy így nyolcfősre csökkene a testület létszáma, így "a betegség alkotmánysértésnek fog minősülni", mert az AB ezzel határozatképtelenné válna.