Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nincsenek még 'hivatalos' SZDSZ-es renitensek

2005.06.02. 14:41
"Úriemberek módjára, tisztességesen viselkedünk azzal, hogy nem veszünk részt a szavazásban" - mondja egy SZDSZ-es politikus, aki szerint az egész államfőválasztás nem az SZDSZ-ről, hanem az MSZP-ről és Gyurcsányról szól.
Eddig egyetlen SZDSZ-es képviselő sem kérte a frakciótól annak jóváhagyását, hogy részt vehessenek a hétfői és keddi államfőválasztásban.

Hiller: nem lesz rendkívüli kongresszus
Hiller István, az MSZP elnöke cáfolta egy esetleges rendkívüli kongresszus összehívásának hírét csütörtökön Budapesten újságíróknak.
Nem igaz a hír - mondta a pártelnök arra az újságírói kérdésre, hogy összehívják-e az MSZP rendkívüli kongresszusát hétfőn este, amennyiben Szili Katalint nem választják meg az első fordulóban köztársasági elnökké. Az MSZP alapszabálya szerint ugyanis csak a kongresszus állíthat köztársaságielnök-jelöltet. "Ha az első fordulóban nem választják meg Szili Katalint, akkor második forduló lesz, aztán harmadik forduló, aztán Szili Katalin lesz a köztársasági elnök" - fogalmazott Hiller. (MTI)
Korábbi hírek szerint hárman - Béki Gabriella, Mécs Imre és Wekler Ferenc - is fontolgatták, hogy felmentést kérjenek a frakció döntése alól, szerdán a szocialisták pedig már egy újabb, meg nem nevezett SZDSZ-esről is tudtak, aki szerintük Szili Katalinra akarna szavazni.

Egy SZDSZ-es ügyvivő csütörtökön az Indexnek elmondta, hogy szerinte biztosan nem lesz negyedik szavazó, és az sem biztos, hogy az említett három képviselő közül mindannyian kérik és meg is kapják a felhatalmazást.

Az SZDSZ-es politikus elmondta, hivatalos és informális egyeztetés sincs pártja és a szocialisták között, és szerinte minden alapot nélkülöznek a koalíció felbomlását vázoló víziók, mivel - ismételgetik - a két párt nem az államfőválasztásra kötött koalíciót.

"Úriemberek módjára"

"Úriemberek módjára, tisztességesen viselkedünk azzal, hogy nem veszünk részt a szavazásban" - fogalmazott informátorunk, aki szerint ha szavaznának, a többség - a szerintük sokkal alkalmasabb - Sólyom Lászlót támogatná.

Úgy tudjuk, az SZDSZ folyamatosan méri támogatói körében, hogy szavazóik mennyire elégedettek a párt döntéseivel. A szavazástól való távolmaradással - egy friss felmérés szerint - a szimpatizánsok 60-65 százaléka egyetért, a maradék pedig megosztott abban, hogy Szilire, vagy inkább Sólyomra kellene inkább a szabad demokratáknak szavazniuk.

"Ez az egész választás nem rólunk, hanem az MSZP-ről és Gyurcsányról szól" - mondta forrásunk.