Judit
3 °C
7 °C

Almássynak felsejlett a titkosszolgálat

2008.09.25. 16:49
Almássy Kornél feleségét és a mellette álló MDF-eseket is többször megfenyegették, mielőtt a politikus, a demokrata fórum alelnöke úgy döntött, visszalép az MDF elnökjelöltségétől. Erről Almássy Kornél csütörtökön délután számolt be a párt budapesti választmányi ülése előtt.

A politikus szeptember 12-én lépett vissza az MDF elnökjelöltségtől, és azóta nem nyilatkozott ennek okairól. A politikus biztonsági őrökkel érkezett a sajtótájékoztatóra, ahol egy sajtónyilatkozatot olvasott fel.

Ebben hangsúlyozta: az őt ért fenyegetések mögött "a hatalom, a titkosszolgálat sejlett fel, új értelmet adva, sokkal fenyegetőbbé téve a korábbi eseményeket is". Almássy közölte: célja továbbra is egy erős és független jobboldali párt építése, és azt kéri az MDF szombati országos gyűlésének résztvevőitől, hogy minden fenyegetés ellenére szavazzanak nemmel Dávid Ibolya elnökké választására.

A visszalépését megelőző eseményeket felidézve elmondta, hogy Balla Györgyöt, az MDF Somogy megyei elnökét az országos választmány ülése előtti péntek este valaki elvitte otthonról, és egészen szombat reggelig nem tudták, mi történt vele. Később kiderült, hogy Balla György családi vállalkozásába zárás előtt belépett egy fegyveres, kommandós egyenruhát viselő, NBH-s jelvénnyel rendelkező férfi, és felszólította, hogy kövesse. Nem vihetett magával semmilyen kommunikációs eszközt, egy idegen lakásra mentek, ahol a fegyveres férfi csak reggel 6 órakor vitte haza, és az aznapi választmányi ülésre vezető úton is követték. Arról is beszámolt, hogy még a nyár elején a gyermekeivel az óvodába érkező feleségéhez egy ismeretlen férfi odalépett, és azt mondta: pontosan tudja, mikor, hol van a két kisfia, és el akart beszélgetni vele Almássy Kornél politizálásáról.

Elmondta: a kampány elején többször jelezték felé Dávid Ibolya párton belüli támogatói, országosan ismert politikusok, hogy "legyek óvatosabb, gondoljam újra a jelöltséget és lépjek vissza, ha az édesapám cégének a prosperitását a jövőben is meg szeretnénk őrizni".

Mint mondta, augusztus elején fordult az UD Zrt.-hez, hogy vizsgálják át lakását, mert élt benne a gyanú, hogy lehallgatják. Újságírói kérdésre elmondta, hogy az UD részéről nem Tóth Jánossal, hanem Horváth Józseffel találkozott az Európa kávéházban. Lakását átnézték, de nem találtak benne lehallgató berendezést. A munkáról eddig még nem kapott számlát.

Almássy felidézte, hogy szeptember 12-én, pénteken reggel egy titkosszolgálati eszközökkel készített felvétellel próbálták rávenni, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Ugyanezen a napon felesége ellen, aki három éve gyesen van két gyermekükkel, rendkívüli APEH-vizsgálatról szóló küldeményt kézbesítettek, nyilvánvalóan a megfélemlítés szándékával. Arról is beszámolt, hogy szombat reggel - mielőtt a visszalépéséről szóló végleges döntést meghozta - azt a hírt kapta, hogy az aznapi országos választmányi ülésen megjelentek a titkosszolgálat emberei, fegyverüket láthatóvá téve, headsettel a fülükben. Felszólították a tagokat, hogy kapcsolja ki mindenki a telefonkészülékét, mert ha nem, akkor a telefon tönkremegy, és el fognak veszni belőle az adatok.

A pénteki zsarolás, amit akkor határozottan visszautasítottam, a gyerekeim és a feleségem megfenyegetése, az MDF Somogy megyei elnökét és más mellettem álló MDF-eseket ért támadás, az MDF országos választmányán részt vevő fegyveresek jelenléte együtt "ekkor már a hatalom és annak egyik legfélelmetesebb szerve általi közvetlen fenyegetéssé vált, amely a családomat, barátaimat személyükben fenyegette, miközben nekem nem voltak eszközeim a megvédésükre" - fogalmazott. Közölte, azért lépett vissza, mert a politikai ambícióinál lényegesebb volt a családja és barátai biztonsága. Hozzátette: sok mindenre fel volt készülve, de ilyenekre nem.

Almássy Kornél a sajtótájékoztatón kérdéseket tett fel, mint mondta, a közvélemény bölcsességére bízza a válaszokat. Ezek között szerepelt, hogy: "én nem figyeltettem meg Dávid Ibolyát, ugyanakkor hogyan kerül az ő kezébe csak titkosszolgálati eszközökkel megszerezhető hangfelvétel". Hozzátette: ha Dávid Ibolya jogkövető ember és megdönthetetlen bizonyítékai voltak, akkor a hangfelvételt vajon miért az ő megzsarolására használta fel, és miért csak ennek sikertelensége után fordult az ügyészséghez, két nappal a hanganyag kézhezvétele után. Almássy Kornél arra is kíváncsi, hogy Dávid Ibolya miért nem beszél a "homályos hátterű" Tisztelet Társaságáról, valamint arra, hogy kinek és kiknek állt érdekében akár ilyen eszközökkel is megakadályozni, hogy a tisztújítás után egy független, erős jobboldali MDF álljon fel.

A politikus közölte: biztos abban, hogy "annak a kormánynak és segítőinek, akik ilyen, a kommunista időket idéző eszközöket alkalmaznak, hamarosan távozniuk kell". Azt is közölte, nem lép ki az MDF-ből, a pártnak szombatig mindenképpen az alelnöke és a budapesti választmány tagja is. Ugyancsak kérdésre válaszolva mondta el, hogy Dávid Ibolyával közvetítők útján folytatott megbeszéléseket, amelyet egy személyes beszélgetés zárt le az országos választmányi ülés előtt. Mint mondta, szó volt arról, hogy lehetnek további hangfelvételek, és azt kérték, lépjen vissza, "mert különben a fenyegetések folytatódnak és a lejáratási kampány személyemmel szemben folytatódik".

Balla György megerősítve Almássy rá vonatkozó állításait, azt mondta: Lasztovicza Gábornak, az Ifjúsági Demokrata Fórum elnökének beszélt az ügyről, másnak azonban nem, mert egyrészt félt, másrészt előbb a családjával akart beszélni. Az MDF megyei elnöke közölte: már beszélt ügyvéddel, a további lépésekről pénteken egyeztetnek.

"Almássy Kornél mai nyilatkozata egy megzavarodott ember vagdalkozása, amelyből semmi sem igaz. Lelkiismerete nem hagyta nyugodni, összeroppant saját tette súlyától, következményeitől" - írta reagálásában Herényi Károly, az MDF frakcióvezető-helyettese. "Almássy Kornél drámája azt üzeni: senki ne szövetkezzen a politikai alvilággal" - fogalmazott, hozzátéve: az MDF testületei rövid időn belül megvitatják, mit kezdjünk ezzel az emberi drámával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?