Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Kíméletlenül és gyorsan nyírták ki Almássyt

2008.09.15. 12:29
Rázós akcióval biztosította be Dávid Ibolya az újabb elnöki ciklust, jól ismert mindenkit, akit pénteken a bizonyítékaként kitálalt telefonbeszélgetéssel belekavart az MDF-es hatalomátvétel sztoriba. Csányi Sándor, OTP-vezér három nappal korábban még együtt ebédelt Boross Péterrel, Dávid közismert támogatójával, a III/III-asként bemutatott biztonsági szakemberrel pedig még hivatalból igazságügyminiszterként szinte heti rendszerességgel találkozott, mikor az még a Nemzetbiztonsági Hivatal volt mûveleti főigazgató-helyetteseként dolgozott.

Valószínûleg Almássy Kornél teljes politikai karrierje az elnökjelöltség áldozatául esett. Az MDF-es megfigyelési botrány középpontjába került egykori alelnök szombaton lépett vissza a pártelnökségért folyó további harctól.

A tisztújító választmányi ülés megkezdése előtt Almássy fél órát tárgyalt négyszemközt Dávid Ibolyával, majd rögtön az ülés első perceiben bejelentette, hogy lemond a jelöltségről és riválisa támogatására szólít fel mindenkit. Almássy azonban nem csupán az elnökké választási esélyeit, elnökségi tagságát, hanem frakcióbeli megbízatását, fővárosi választmányi pozícióit is elvesztette. Az MDF-es források szerint Almássy teljes visszavonulása, és a képviselőcsoport mûködőképességének megőrzése volt az ár azért, hogy Dávidék ne firtassák tovább Almássy támogatóinak ügyét. A rivális kapitulációja előtt ugyanis az MDF-elnök még tényként beszélt arról, hogy Almássy háttéremberei számos politikust megkerestek azzal az ajánlattal, hogy az elnökcsere után kétmilliárd forinttal gazdagodik majd az MDF.

A lehallgatott telefonbeszélgetés felhasználásával végrehajtott gyors és eddig sikeres akciót a pártvezetés rögtön a választmányi ülés után igyekezetett lezártnak beállítani. Erről a szándékról Csányi Sándort is próbálták biztosítani, amikor a Hírszerzőnek jelezték, már meg is bizonyosodtak az OTP-vezér ártatlanságáról, aki határozottan elutasított mindennemű adatgyűjtést az MDF-fel kapcsolatban.

Csányit nyilván meglepetésként érhette, hogy Dávid Ibolya az ő lehallgatott telefonbeszélgetésével robbantott politikai botrányt, és fordult az ügyészséghez, holott a pénteki drámai sajtótájékoztató előtt alig néhány nappal még nyugodtan ebédelt együtt egy belvárosi étteremben Boross Péter, volt kormányfővel, akiről ismert, hogy Dávid Ibolya támogatója.

Személyesen ismerte a pártelnök Horváth Józsefet, a megfigyelési botránnyal meggyanúsított UD Zrt. vezetőjét is, ezért meglepő, hogy Horváth vállalkozását sommásan III/III-as hátterű cégnek titulálta, amikor nyilvánosságra hozta az ismeretlen forrásból megszerzett hangfelvételt. Horváth az Orbán-kormány idején dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalban mûveleti főigazgató-helyetteseként, és ebben a pozíciójában szinte hetente találkozott az akkor igazságügy-miniszterként működő Dávid Ibolyával.