Jolán
2 °C
4 °C

Kíméletlenül és gyorsan nyírták ki Almássyt

2008.09.15. 12:29
Rázós akcióval biztosította be Dávid Ibolya az újabb elnöki ciklust, jól ismert mindenkit, akit pénteken a bizonyítékaként kitálalt telefonbeszélgetéssel belekavart az MDF-es hatalomátvétel sztoriba. Csányi Sándor, OTP-vezér három nappal korábban még együtt ebédelt Boross Péterrel, Dávid közismert támogatójával, a III/III-asként bemutatott biztonsági szakemberrel pedig még hivatalból igazságügyminiszterként szinte heti rendszerességgel találkozott, mikor az még a Nemzetbiztonsági Hivatal volt mûveleti főigazgató-helyetteseként dolgozott.

Valószínûleg Almássy Kornél teljes politikai karrierje az elnökjelöltség áldozatául esett. Az MDF-es megfigyelési botrány középpontjába került egykori alelnök szombaton lépett vissza a pártelnökségért folyó további harctól.

A tisztújító választmányi ülés megkezdése előtt Almássy fél órát tárgyalt négyszemközt Dávid Ibolyával, majd rögtön az ülés első perceiben bejelentette, hogy lemond a jelöltségről és riválisa támogatására szólít fel mindenkit. Almássy azonban nem csupán az elnökké választási esélyeit, elnökségi tagságát, hanem frakcióbeli megbízatását, fővárosi választmányi pozícióit is elvesztette. Az MDF-es források szerint Almássy teljes visszavonulása, és a képviselőcsoport mûködőképességének megőrzése volt az ár azért, hogy Dávidék ne firtassák tovább Almássy támogatóinak ügyét. A rivális kapitulációja előtt ugyanis az MDF-elnök még tényként beszélt arról, hogy Almássy háttéremberei számos politikust megkerestek azzal az ajánlattal, hogy az elnökcsere után kétmilliárd forinttal gazdagodik majd az MDF.

A lehallgatott telefonbeszélgetés felhasználásával végrehajtott gyors és eddig sikeres akciót a pártvezetés rögtön a választmányi ülés után igyekezetett lezártnak beállítani. Erről a szándékról Csányi Sándort is próbálták biztosítani, amikor a Hírszerzőnek jelezték, már meg is bizonyosodtak az OTP-vezér ártatlanságáról, aki határozottan elutasított mindennemű adatgyűjtést az MDF-fel kapcsolatban.

Csányit nyilván meglepetésként érhette, hogy Dávid Ibolya az ő lehallgatott telefonbeszélgetésével robbantott politikai botrányt, és fordult az ügyészséghez, holott a pénteki drámai sajtótájékoztató előtt alig néhány nappal még nyugodtan ebédelt együtt egy belvárosi étteremben Boross Péter, volt kormányfővel, akiről ismert, hogy Dávid Ibolya támogatója.

Személyesen ismerte a pártelnök Horváth Józsefet, a megfigyelési botránnyal meggyanúsított UD Zrt. vezetőjét is, ezért meglepő, hogy Horváth vállalkozását sommásan III/III-as hátterű cégnek titulálta, amikor nyilvánosságra hozta az ismeretlen forrásból megszerzett hangfelvételt. Horváth az Orbán-kormány idején dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalban mûveleti főigazgató-helyetteseként, és ebben a pozíciójában szinte hetente találkozott az akkor igazságügy-miniszterként működő Dávid Ibolyával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?