Ágnes
-5 °C
2 °C

Párttársai támadják Almássy Kornélt

2008.09.14. 22:00
MDF-es politikusok vasárnap este tévéműsorokban támadták megfigyelési ügybe keveredett párttársukat, Almássy Kornélt. Dávid Ibolya szerint Almássy nem jelenhet meg az MDF képviseletében, amíg nem tisztázódik az ügye. Csapody Miklós Almássy távozását követeli a politikából.

Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke szerint minden jel arra mutat, hogy a megfigyelési ügybe keveredett és az MDF elnökjelöltségétől szombaton visszalépett Almássy Kornél a "szürke politikai világ" részese. A pártelnök erről vasárnap beszélt a TV2 Tények című hírműsorának. A pártelnök, aki szombaton még elzárkózott a nyilatkozatoktól, vasárnap a hírműsornak kijelentette: "Eddig csak a szürke gazdaságot ismertük, ma mindannyiunk előtt látszik már, hogy van egy szürke politikai világ is". Arra a kérdésre, hogy ezek szerint Almássy Kornél ennek része volt-e, Dávid Ibolya kijelentette: "minden jel erre mutat".

Dávid a közszolgálati televízió A szólás szabadsága című műsorában is beszélt vasárnap este. Mint elmondta, Almássy nem jelenhet meg a Magyar Demokrata Fórum képviseletében és nem végezhet a frakció nevében munkát, amíg minden kérdésben nem látnak tisztán. A párt elnöke ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy kezdeményezik-e Almássy kizárását a frakcióból. Dávid kijelentette, hogy politikustársaitól szolidaritást vár, azt, hogy "amikor a szürke zóna támadja a politikát, egységesen lépjünk föl".

Almássy Kornél szombaton a párt országos választmányi ülésén bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől. Arra kérte az országos választmány tagjait, illetve az őt támogatókat, hogy támogassák Dávid Ibolyát, mert egyetért a politikájával. Ezt követően a testület Almássy Kornélt támogató tizenkét tagja lemondott választmányi tagságáról. A választmányi ülésen Almássy bejelentése után az öt másik elnökjelöltből négy szintén visszalépett, így az országos választmány 66 szavazattal 17 ellenében Dávid Ibolyát jelölte az MDF elnökének.

Valami alelnök

Almássy Kornél, az MDF elnökjelöltje pénteken sajtótájékoztatóján azt állította, hogy a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták, és arra akarták rávenni, lépjen vissza pártelnökjelöltségétől, lépjen ki az MDF-ből, és mondjon le parlamenti mandátumáról. "Mindezt azzal a nevetséges indokkal, hogy nyilvánosságra hoznak olyan terhelő adatokat, amelyek engem is belekevernek a most gyűrűző titkosszolgálati botrányba" - jelentette ki. Hangsúlyozta: a részletekről nem tud semmit, de semmi olyat nem tett, amit ne vállalhatna. Kijelentette, hogy nem lép vissza az elnökjelöltségtől.

Ezt követően Dávid Ibolya, az MDF jelenlegi elnöke tartott sajtótájékoztatót, aki a birtokába került hangfelvételre hivatkozva soron kívüli vizsgálatot kért a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától amiatt, hogy Almássy Kornél érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnöke a leiratot idézve közölte: egy vállalkozó egy III/III-as háttérrel is rendelkező vagyonvédelmi céget azzal bízott meg, hogy "azt szeretné, ha dolgoznának az MDF-re, a Dávid Ibolyára, keresnének rá terhelőket, merthogy ott van valami belső hatalmi váltás szándék előkészítve (...), meg akarják szerezni az MDF-ben az első helyet, valami alelnök van benne". Dávid Ibolya a sajtótájékoztatón azt mondta: az utóbbiként említett politikus Almássy Kornél. Almássy erre úgy reagált: egyszer valóban találkozott a szóban forgó UD Zrt. vezetőjével, de nem Dávid Ibolya kapcsán, hanem azért, mert saját lakását akarta átvizsgáltatni a céggel. Mint mondta: az ügy pártja elnökválasztási kampányának eldurvulását jelzi, ami miatt jogi lépéseket fontolgat.

Csapody Miklós MDF-es képviselő messzebb ment Dávid Ibolyánál: szerinte Almássynak nemcsak az MDF-ből, de a parlamentből és a közéletből is távoznia kellene. Csapody ezt az ATV Pont7 című műsorában jelentette ki vasárnap este. Csapody szerint "Almássy Kornél visszalépése az MDF elnökjelöltségétől igazolta azt, hogy a kazetta tartalma helytálló". Hozzátette, véleménye szerint ami történt, az "egy politikai merénylet-kísérlet volt a Magyar Demokrata Fórum politikája ellen".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!