Árpád
-2 °C
3 °C

Kereszténydemokrata politikus a Millenáris Park igazgatója

2002.06.04. 17:20
A Miniszterelnöki Hivatal döntött: szerdán nyit ki a Millenáris parkban berendezett Álmok álmodói kiállítás. Az új vezető Mizsei Zsuzsanna, aki korábban a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának elnöke volt. A kormányszóvivő szerint szabálytalan gazdálkodás miatt kellett átmeneti időre bezárni a tárlatot, mivel a fenntartó Millenáris Kht., több mint 15 milliárd forintot kapott, de mégis pénzhiány állt elő.
Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter június 4-i hatállyal Mizsei Zsuzsannát bízta meg a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatói feladatainak ellátásával - tájékoztatta Gál J. Zoltán kormányszóvivő kedden az MTI-t.

Az "első" nap ingyen látogatható a tárlat

Közleménye szerint az Álmok álmodói - világraszóló magyarok kiállítást a megfelelő szerződések aláírása után Mizsei Zsuzsanna szerdán nyitja meg újra; a II. kerületi Millenáris Parkban lévő kiállítóhely ezen a napon ingyen látogatható.

A Fidesz megdöbbent
A Fidesz elvárja a kulturális kormányzattól, hogy kárpótolja azokat a csoportokat, amelyek az indokolatlan zárva tartás miatt az előre eltervezett időpontban nem láthatták a kiállítást. A párt parlamenti frakciójának közleménye szerint "elfogadhatatlan az emberek büszkeségét megtörni akaró igyekezet", amely - hacsak átmeneti időre is - az alkotás örömét keserűséggé akarja változtatni. A Fidesz döbbenten áll az éppen csak hivatalba lépett kormány felelőtlen intézkedései előtt. Úgy érezzük, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a baloldal újra átgondolja az ország érdekeit figyelmen kívül hagyó lépéseit, és minél előbb korrigálja azokat.

A kormányszóvivő kitér arra is, hogy Mizsei Zsuzsanna a megbízatással egyidejűleg leköszön a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának elnöki tisztéről. Gál J. Zoltán azt is közölte, hogy az előző kormány, utolsó intézkedéseinek egyikeként, 32 millió forintos végkielégítéssel és a szolgálati gépkocsi átadásával mentette fel a kht. korábbi ügyvezető igazgatóját.

A Millenáris Közhasznú Társaság új ügyvezetőjének - a kormányszóvivő tájékoztatása szerint - tisztáznia kell az átláthatatlan tulajdoni viszonyokat, illetve azt, miként fordulhatott elő, hogy bár a park több mint 15 milliárd forintot kapott, pénzhiány állt elő, és emiatt bezárt az ott működő egyetlen kiállítás.

Új szerződések

A Millenártis Kht. titkárságán az Indexnek elmondták, a kiállítás további sorsáról csütörtökön vagy pénteken tudnak közelebbit mondani. Jelenleg csak a hostesszek és néhány biztonsági őr dolgozik. A hostesscégnek hosszabb távú szerződése van a Millenárissal, a biztonsági őrök pedig annak reményében dolgoznak, hogy valaki majd csak kifizeti őket. Az összes többi alvállalkozó hétfőn nem dolgozik, mivel lejárt a szerződésük, és jelenleg nincs aki meghosszabbítsa. A kht. titkárságán úgy tudják, az alvállalkozók ígéretet kaptak a szerződéshosszabbításra.

Politika helyett kultúra

A kormányszóvivő közleményében úgy fogalmaz: Medgyessy Péter kormányának szándéka, hogy a Millenáris Parkot visszaadja a főváros polgárainak, hogy a politika helyett a kultúráé legyen a főszerep a Millenáris Park intézményeiben, és hogy a park politikai rendezvények helyszíne helyett a huszonegyedik századi magyar és nemzetközi kultúra fellegvárává, az ország kulturális jelképévé váljon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?