Kornélia
-1 °C
15 °C

Kormányváltás miatt zárva

2002.06.03. 13:14
A korábbi ígéretekkel szemben mégsem nyitott ki hétfőn a Millenáris Parkban az Álmok álmodói - világra szóló magyarok című kiállítás. A kiállításnak helyet adó Millenáris Kht-nak ugyanis nincsen aláírási joggal rendelkező vezetője, így a biztonsági őrök társadalmi munkában ténykednek és mindössze a hostesseknek van még két évig biztos állásuk a Millenáris Parkban. Gál J. Zoiltán kormányszóvivő szerint napokon belül kinyithat újra a tárlat, mert kinevezik a kht vezetőjét, aki a kiállítás újboli megnyitása melett tisztázhatja: mi történt a Millenárisra eddig fordított 15 milliárd forint közpénzzel.
Határozatlan időre becsukta kapuit a Millenáris Park legnagyobb látványossága az Álmok álmodói - világraszóló magyarok című kiállítása. Pénteken a parkot működtető kht szóvivője azzal magyarázta a hétfővel kezdődő kényszerszünetet, hogy nincs aláírásra jogosult vezetője a közhasznú társaságnak, a szerződések pedig május 31-ével csaknem minden alvállalkozóval lejártak. Így hétfőn már a büfé sem nyithatott ki jogszerűen és érvényes megállapodás híján a biztonsági szolgálat is "társadalmi munkában" látta el feladatait. Gál J. Zoltán kormányszóvivő pénteken azt ígérte, hamarosan megoldják a kiállítás további működtetését és azt valószínűsítette, nem kell bezárni a tárlatot.

Wermer teamje határozott a Millenáris berendezéséről?

A Magyar Hírlap szombati információi szerint egy magánemberekből álló "Team" döntött a Millenáris Park felépítéséről, a területén található kiállítás megtervezéséről, illetve a beuházás finanszírozási kérdéseiről. A csoport tárgyalásainak egy részét a Fidesz kampányban közreműködő Happy End Kft. Ervin utcai központjában tartották Wermer Andrásnak, a volt miniszterelnök nem hivatalos médiatanácsadójának vezetésével.

A lap úgy tudja: a team tagjai a Millenáris Kht-ben, illetve a beruházást végző Kisrókus 2000 Kft. vezetésében kaptak tisztségeket. Az ÁPV Rt. tulajdonában álló Kisrókus egyébként közbeszerzési pályáztatás nélkül lett kivitelezője a több mint 10 milliárdos beruházásnak.

Az iskolás csoportok is hoppon maradtak

A házban olyan kevesen dolgoznak, hogy még a vidékről jövő iskolás csoportokat sem tudják beengedni - mondták az Index érdeklődésére a tárlatot üzemeltető Millenáris Kht. közönségszervezési irodáján. - Véleményem szerint most nagyon nagy a fejetlenség a Miniszterelnöki Hivatalban, így nem várható, hogy ma kinevezik a kht. új vezetőjét - mondta a neve elhallgatását kérő közönségszervező.

Hostesszekből, biztonsági őrökből áll a maradék személyzet

Jelenleg csak a hostesszek és néhány biztonsági őr van a házban - tudtuk meg. A hostesscégnek hosszabb távú szerződése van a Millenárissal, a biztonsági őrök pedig annak reményében dolgoznak, hogy valaki majd csak kifizeti őket. Az összes többi alvállalkozó hétfőn nem dolgozik, mivel lejárt a szerződésük, és jelenleg nincs aki meghosszabbítsa. - Az alvállalkozók ígéretet kaptak a szerződéshosszabbításra, de ma még minden bizonytalan - mondta a közönségszervező, hozzátéve: az biztos, hogy ő nem fog itt tovább dolgozni, mert úgy látja, hogy a továbbiakban a kiállítás másról fog szólni, mint ahogy azt elképzelte.

Hamarosan újra nyilhat a kiállítás

Napokon belül újra fogadhat látogatókat a Millenáris Parkban lévő Álmok álmodói kiállítás - nyilatkozta az Indexnek Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Reményei szerint már kedden kinevezhetik a Millenáris Kht új ügyvezetőjét, aki megkötheti a kiállítás újranyitásához szükséges szerződéseket. E mellett az új vezetőnek tisztáznia kell az átláthatatlan tulajdoni viszonyokat, illetve azt,miként fordulhatott elő, hogy bár a park több mint 15 milliárd forintot kapott, pénzhiány állt elő, és emiatt bezárt az ott működő egyetlen kiállítás.