Edina
-12 °C
-3 °C

Jól futnak Gyurcsány cégei

2004.11.25. 12:08
Virágzik Gyurcsány Ferenc cégcsoportja. A miniszterelnök a cégcsoportjában lemondott ugyan a tulajdonosi jogok gyakorlásáról, de arról egyelőre nincs szó, hogy eladná a társaságokat, írja a HVG. Az üzletember sportminiszterré való kinevezésekor a recesszióval indokolta cégei megtartását, bár 2003-ról szóló vagyonbevallásában több mint nyolcvanegymillió forint éves jövedelem szerepel.
Jövő tavasszal bezár a törvényhozók és meghívottaik zártkörű találkahelye, a Képviselői Klub. A HVG szerint Gyurcsány Ferenc önkéntes üzleti visszavonulása lehetett a Képviselői Klub veszte, mivel az ingatlan a kormányfő tulajdonában lévő Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-é, az üzemeltető pedig a Miniszterelnöki Hivatal cége, a Human-Jövő 2000 Kht. A Képviselői Klub bezárásával az Altus-csoport az utolsó állandó állami kapocstól szakad el.
A bolgár kapcsolat
Gyurcsány Ferenc anyósa, Apró Piroska és annak férje, a bolgár származású néhai Dobrev Péter voltak a Franciaországban nemrégiben hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt elítélt Biszer Dimitrov bolgár származású üzletember ­ a Gigastorage-ügy­ magyar kapcsolatai. Dimitrov francia közpénzek elsíbolása miatt állt bíróság előtt, de bottal ütheti befektetése nyomát két magyar üzleti partnere, a Magyar Nemzeti Bank egykori bécsi leányvállalata, és az akkor OTP-tulajdonú Hungarian Finance and Trade Corp., amelyek összesen 10 millió frankot vesztettek a számítógépes merevlemezek gyártására alapított belfort-i Gigastorage SA-n.
A Dobrev­-Dimitrov-kapcsolat egy cégen érhető tetten. Az egykor Bulgáriában aranyifjúként, Sztojko Dimitrov nagy hatalmú titkosszolgálati tábornok fiaként nevelkedett Gigastorage-vezérigazgató korábbi munkahelye leányvállalatot alapított Budapesten, s a cég ügyvezetője Dobrev Péter lett. A kft egy ideig részvényese volt a jelenleg végelszámolás alatt álló S-Komplex Nemzetközi Biztonságvédelmi Rt.-nek, amelynek egyik alapítója ifjabb Apró Antal volt.

Homályban marad

A kormányfő "lemondást a tulajdonosi jogok gyakorlásáról" nehéz értelmezni. (Amikor sportminiszterré nevezték ki, a recesszióval indokolta, hogy nem válik meg cégeitől.) Az üzleti rutinügyek intézését ugyan Jagiellowicz Györgyné vagyonkezelőre hagyta, de az azóta eltelt másfél évben semmi jele, hogy Gyurcsány megválna cégeitől; a HVG feltételezései szerint azért, mert azok jól futnak.

Az Altus mérlege 2003-ra 55 millió forint osztalékot jelez a 100 százalékos tulajdonos Gyurcsánynak. A miniszterelnök 2003-ról szóló (teljesen azonos idén márciusi, illetve októberi) vagyonbevallásában 81 404 977 forint éves bruttó jövedelem szerepel. Az első bevalláshoz fűzött magyarázat szerint a jövedelem oroszlánrésze az Altustól származó osztalék volt. Jagiellowiczné a HVG-nek hangsúlyozta, Gyurcsány jövedelmét illetően nem a konszolidált mérleg a releváns.

László Boglár kormányszóvivő a HVG-nek elmondta, a kormányfő nem vette ki az osztalék "jelentős részét" a cégből. Gyurcsány értelmezése szerint, ha így történik, nem kell feltüntetni a listán a teljes összeget, miután "az osztalékról szóló közgyűlési döntés számviteli, míg a vagyonnyilatkozat pénzügyi kategória", így homályban marad, mennyivel gazdagodott a kormányfő cégei révén.

Meglepetéssel fogadták

A cégcsoport virágzik. Zászlóshajója a Magyaróvári Timföld és Műkorund Rt. (Motim), amely leányvállalataival együtt tavaly 12 milliárd forint árbevételt ért el. A Somogy megyei Bábonymegyer központú Béta-Roll Hengergumizó Rt. pedig már terjeszkedik is külföldön: a főképp a nyomdaiparban használatos gumihengereket előállító cégnek tavaly 30 millió forint osztalékot termelt a székelyudvarhelyi és az újvidéki leányvállalata. (A Beta-Roll Srl. pusztán szállítói kapcsolatban van a december 5-ei népszavazással kapcsolatos MSZP-s kiadvány nyomtatása kapcsán a napokban politikai botrányba keveredett, szintén Székelyudvarhelyen működő nyomdával, az Infoprinttel).

A HVG megjegyzi, hogy az Altus-csoport tagjai nem élnek vissza a főtulajdonos nevével, mert Erdélyben és a Vajdaságban meglepetéssel fogadták a helyi gazdasági élet szereplői, hogy valójában ki áll a vállalkozások mögött.

A kilencvenes évek eleji privatizációs hullámban megszerzett vállalatok egy részének értékesítése - például az egykori Fővárosi Cipőbolt Vállalathoz tartozó Főnicia Kft. üzletrésze, a Balassagyarmati Fémipari Kft. vagy a Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Rt. felének eladása - is jól jövedelmezett.

Egyetlen totális bukás

A lap szerint totális bukásnak egyedül a martfűi Tisza Műtalp- és Gumigyártó Kft. (Műgumi) tűnik. Az egykor egyebek mellett az Adidasnak beszállító, még korábban a Varsói Szerződés katonai surranóinak talpát előállító cég felszámolása a végéhez közelít. A tartozások alatta maradtak a 100 millió forintos lélektani határnak, néhány szállító, valamint az állam azonban hoppon marad.