Viola
-6 °C
-2 °C

Gyurcsány továbbra sem válik meg cégeitől

2004.09.02. 12:54
Sportminiszteri kinevezésekor felfüggesztette cégeiben a tulajdonosi jogok gyakorlását Gyurcsány Ferenc, aki most a kormányfői poszt várományosa. A miniszterelnök-jelölt továbbra sem akar megválni cégeitől, ugyanakkor elő kívánja segíteni a társaságok tevékenységének ellenőrzését. A Fidesz szerint ezek csak szép szavak.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként is fenntartja majd a sportminiszteri kinevezésekor bejelentett elhatározását, azaz nem gyakorolja tulajdonosi jogait az ALTUS Befektetési és Vagyonkezelő Részvénytársaságban.

A miniszterelnök-jelölt az Indexnek elmondta, normál, átlátható üzleti kapcsolata lehet cégeinek az állammal, ugyanakkor ezek ellenőrizhetőségére különös hangsúlyt kíván fektetni. Elmondta, kezdeményezni fogja cégei jogi átvilágítását, és ezek eredményeit elküldi majd az illetékes parlamenti bizottságoknak. Gyurcsány közölte, fel fogja hívni ezen testületek figyelmét a cégei tevékenységével kapcsolatos jogszabályokra és arra fogja buzdítani őket, hogy az érintett jogszabályok változásakor vizsgálják meg „nincs-e miniszterelnöki érdek a módosítások mögött.”

A Fidesz szerint ez kivitelezhetetlen

„Ez egy szépen hangzó, demokráciát sugalló dolog, de érdemi tartalom nincs mögötte” – reagált Gyurcsány kezdeményezésére Latorcai János, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke az Indexnek.

Szavai szerint sem a parlamentnek, sem a pártoknak nincs annyi embere, olyan szakértői apparátusa, amely minden vonatkozó jogszabály változása esetén meg tudná vizsgálni, illetve követni tudná, milyen hatással van ez Gyurcsány cégeire. Példaként említette, hogy csak most, a miniszterelnök lemondásakor derült ki az, hogy az 1997 óta hatályban lévő jogállási törvény ellentétes az alkotmánnyal.

Gyurcsány tavaly májusban lett a sportminisztérium vezetője és akkor mondott le cégeiben a tulajdonosi jogai gyakorlásáról. Lépését akkor azzal indokolta, hogy közpolitikai és üzleti tevékenységét következetesen szétválassza, továbbá, hogy miniszteri tevékenysége ideje alatt az üzleti életből kivonuljon.

Gyurcsány Ferenc intézkedett arról is, hogy az ALTUS Befektetési és Vagyonkezelő Részvénytársaság, és az irányítása alatt álló vállalatok az állami szektorral való kapcsolataikat a jövőben - az eddigiekben is fennálló kis értékű, szokványos kereskedelmi kapcsolatok kivételeivel - kizárólag nyilvános pályázat és ajánlattétel keretei és feltételei között gyakorolják. A sportminiszter intézkedett valamennyi felügyelőbizottsági és igazgatósági tagsága, valamint egyéb vezető tisztségviselői megbízása megszüntetéséről.

Támadták már üzleti ügyei miatt

Gyurcsányt kinevezése után heves ellenzéki támadások érték különböző üzleti ügyei miatt. Az egyik ilyen támadásai felület az országgyűlési képviselői klub működtetése volt. Gyurcsány a klubnak otthont adó helyiséget tizenegymillió forintért vette meg, majd havi egymillió forintért adta bérbe az államnak. A klub százmillió forintos felújítása azonban az állami bérlőt terhelte, így Gyurcsány cége tizenegymillió forintért egy több mint százmillió forintot érő, belvárosi, exkluzív ügyfélkörű, felújított, első osztályú étteremhez jut hozzá a bérlet lejártakor.

Szintén ellenzéki felháborodást váltott ki a Balatonöszödi kormányüdülő egy részének az államtól való lízingelése is.

Gyurcsány vagyona
A miniszterelnök jelölt többmilliárdos vagyonának jelentős részét az 1992-ben alapított Altus Rt. százszázalékos tulajdonlásából származik. Emellett Gyurcsány Ferencnek közvetlen kisebbségi tulajdona van két további társaságban: az Aldo Kft. ingatlanhasznosítással foglalkozik, az Ark Rt. pedig a Gép- és Technológiaszerelő Rt. jogutódja, és már nem végez érdemi gazdasági-ipari tevékenységet. Mindkét társaság többségi tulajdonosa az Altus Rt.

Az Altus Rt. fő tevékenysége tanácsadás, vállalatfelvásárlás és vállalat-átalakítás. A cég jelenleg két jelentős ipari befektetéssel rendelkezik: a mosonmagyaróvári székhelyű MOTIM Rt. acéliparban, üvegiparban használt ipari segédanyagokat és berendezéseket gyárt, a Béta-Roll Rt. pedig a nyomdaipari gumihengereket állít elő. A társaságok összes árbevétele mintegy 13 milliárd forint, az alkalmazottak száma 1000 fő körül van.

Gyurcsány Ferenc éves bruttó jövedelme tavaly 81 millió forint volt, ennek többségét az Altus Rt. osztaléka képezte.

A miniszter idén leadott vagyonnyilatkozata szerint pápai 50 négyzetméteres lakótelepi lakás van mindössze a nevén, amelyben édesanyja él. Gyurcsány egy 400 négyzetméteres II. kerületi házban él családjával, a ház felesége nevén van. Az ifjúsági és sportminiszter ezenkívül 3,5 milliárd értékű részvénycsomaggal rendelkezik. Információink szerint ez 750 darab egymillió forint névértékű Altus részvény. A sportminiszter vagyonbevallása szerint az Altuson kívül más részvénye, földje, bankbetétje nincs. Feleségével közös bankszámláin 1,2 millió forint, valamint 777 ezer forint van. Gyurcsány háromezres könyvtárral is büszkélkedhet, amelynek zöme felesége öröksége. Gyurcsánynak nincsenek sem védett műalkotásai, sem szobrai és nincs autója sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!