Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Madarak robbantották fel a Mistral-rakétát?

2002.10.15. 12:00
A vizsgálat adatai szerint valószínűsíthető, hogy egy madárrajba szaladt bele, és ezért robbant fel a cél előtt az egyik Mistral-rakéta az október 9-én tartott éleslövészeten - jelentette be kedden Egerben Juhász Ferenc. A honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón visszautasította Simicskó Istvánnak, a Fidesz biztonságpolitikai kabinetfőnökének azt az állítását, hogy kudarcot vallottak a Mistral-rakéták.
A drégelypalánki Mistral-éleslövészeten három rakétát lőttek ki, s közülük egyik még a cél elérése előtt felrobbant. A honvédelmi miniszter elmondta, hogy a Mistral-gyakorlaton mindhárom rakéta jól láthatóan a cél felé tartott, és kettő el is érte azt. A harmadik rakéta esetében viszont - mint a vizsgálat megállapította - valószínűleg működésbe lépett az önmegsemmisítő szerkezete, amikor a madárrajba csapódott.

Vagyis sem a rakétákkal, sem a katonák kiképzésével nem volt probléma - mutatott rá. "Sehol a világon nem gyártanak százszázalékos pontosságú rakétát. Ezért, ha bármelyik hadsereg éles légvédelmi lövészetet tart, akkor két rakétát engednek el egy időben egy célra; és a két rakéta egészen biztosan leküzdi a célt" - szögezte le.

A Fidesz nem érti
A Fidesz szerint érthetetlen, hogy a honvédelmi tárca miért akarja folytatni "a gyenge eredményeket produkáló" Mistral légvédelmi rakéták beszerzését.

Simicskó István fideszes országgyűlési képviselő kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az 1997-ben kötött megállapodás értelmében Magyarországra érkezett francia Mistral-rakéták közül egy 1999-ben végrehajtott hadgyakorlaton egyik sem ért célba, a múlt héten pedig négyből kettő.

Az ellenzéki politikus a kormányfő franciaországi kapcsolataira utalva úgy vélte: bizonyos érdekek fűződhetnek ahhoz, hogy ezt a francia céggel elkezdett programot kívánja folytatni a kormány.

A HavariaPress korábban arról számolt be, hogy a gyakorlaton négy rakétát kíséreltek meg elindítani, kettő ért célba, egy felrobbant a cél előtt, egyet pedig nem sikerült elindítani. A honvédelmi miniszter a tájékoztatón nem beszélt arról, hogy a rakéta tápegységének hibája miatt fulladt kudarcba az egyik rakéta kilövése.

Takarékoskodni kellett

Ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy az úgynevezett rendszerbeállító gyakorlatot megelőzően a vezérkari főnökkel egyetértésben úgy döntöttek, hogy takarékossági okokból egyszerre csak egy rakétát indítanak el egy célra. Ugyanis a gyakorlat elsődleges feladata a rakéták használatának gyakorlása volt és nem az, hogy mindenképpen megsemmisítsék a céltárgyat - mondta Juhász Ferenc.

A honvédelmi miniszter szerint tehát a gyakorlat sikeres volt, hiszen a katonák megfelelően kezelték a rendszert, illetve a hő és optikai kamerás felvételek adatai szerint az idő előtt megsemmisült rakéta is a cél felé tartott.

Végül sajnálatosnak nevezte, hogy a gyakorlat megítélése tekintetében az ellenzék kritikája a szakmaiság teljes hiányát tükrözi. Juhász visszautasította Simicskó Istvánnak, a Fidesz biztonságpolitikai kabinetfőnökének azt az állítását, hogy kudarcot vallottak a Mistral-rakéták.

Egyelőre még nem döntötte el a Honvéd Vezérkar, hogy nyilvárosságra hozzák-e azt a videófelvételt amely azt bizonyítja, hogy egy madárrajjal ütközött össze a célt tévesztett Mistral rakéta - értesült a HavariaPress. A vezérkari főnök a vizsgálat előtt utalt arra, hogy az éleslövészetet több irányból és több helyszínről videóra rögzítették és a felvételek alapján fogják megállapítani, mi okozta a korai robbanást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!