Endre, Elek
16 °C
28 °C

Helyreigazít az Amnesty International

2000.12.23. 14:44
Helyreigazítást közöl az eredeti, Magyarországot gyerekek rendőri kínzásával kapcsolatba hozó hirdetésével megegyező terjedelemben az Amnesty International (AI) holland szekciója - erre tett ígéretet az AI hollandiai vezetője a szervezet magyarországi elnökének, Szekeres-Varsa Verának. Amszterdamban vizsgálják, hogyan került a valótlan állítás a hirdetésbe. Az AI nemzetközi titkárságán arról tájékoztatták a magyar elnököt, hogy semmiféle ilyen tartalmú hírt nem adtak az amszterdami részlegnek. A holland szekció a felháborodás hatására leállította kínzásellenes kampányát.
Nemcsak a magyar közvéleményben okozott felháborodást, hanem az Amnesty International (AI) berkeiben is komoly gondot okozott a holland szekció kínzásellenes kampánya, amelyben magyar rendőrök állítólagos gyerekkínzásáról számoltak be. A NRC Handelsblad című lapban megjelent fizetett hirdetés jelent meg, arról hogy Magyarországon gyakran éri rendőri atrocitás, kínzás a gyerekeket, elsősorban a romákat. A hatás fokozása kedvéért kivert fogú gyermekek jelentek meg a lapban. Az állítások ellen tiltakozott már a rendőrség, a Belügyminisztérium és az Országimázs Központ is, valamint lépéseket tervez a Külügyminisztérium.

Ugyanabban az újságban, ugyanolyan terjedelemben

Az Amnesty International/Magyarország elnöke, Szekeres-Varsa Vera az alábbi közleményt tette közzé:
Az Amnesty International/Hollandia egy tisztviselője sajnálatosan elhamarkodott hirdetést tett közzé egy holland lapban, amely a holland közvéleményt arról tájékoztatta, hogy a magyar rendőrségen gyermekek fogait verték ki. A hirdetésben foglaltakról a magyar hírközlésből nyertem tudomást, mivel a nemzeti tagozatok saját országukbeli ügyekkel nem foglalkoznak. Az ügyeket, amelyekkel dolgozunk, a londoni székhelyű nemzetközi titkárságunkon keresztül kapjuk, s ezek mindig másik országokban történt esetekkel kapcsolatosak. Mint a nemzetközi titkárság, mind a magyarországi AI szervezet azonnal leállította a hirdetés további közlését, felszólította a holland szekciót, hogy (ha állítását hitelt érdemlően bizonyítani nem tudja), kérjen bocsánatot és jelentse ki, hogy a hír megalapozatlan volt. A holland szekció igazgatója és sajtófelelőse december 22-én közleményt juttatott el az Országimázs Központhoz, amelyben tételesen bocsánatot kérnek a tévedésükért. Az Amnesty International következetesen küzd minden emberi jogsértés ellen (a 2000 nyarán kiadott éves beszámoló sajnos magyarországi esetről is számot adott), de hitelességünkhöz ragaszkodunk, így a jelen eset alaptalan volta miatt mind a magyarországi szervezet, mind a londoni titkárság a holland szekció helyreigazítását és bocsánatkérését követelte, amely meg is történt.
A szervezet magyarországi elnöke felszólította a holland szekció vezetőségét, hogy azonnal állítsák le a hirdetés további megjelentetését - áll Szekeres-Varsa Vera MTI-hez eljuttatott közleményében. Az AI budapesti vezetője arra kérte a hollandokat, hogy ugyanabban az újságban, ugyanolyan méretű hirdetést adjanak közre, amelyben kijelentik, a fenti vád megalapozatlan volt. Szekeres-Varsa Vera erre ígéretet kapott, és a hollandok eljuttatták hozzá az újságnak küldött helyreigazításuk másolatát, egyúttal jelezték, hogy a jövő hétre időpontot kértek a magyar nagykövetségtől.

Ellentmondóak a hírek viszont a hirdetés valóságtartalmát illetően. Az m1 péntek esti híradójában a Mark Stolwijk, az AI amszterdami szóvivője kijelentette, hogy a tényeket nem hamisították meg, hiszen bizonyítékaik vannak arról, hogy magyar rendőrök gyerekeket kínoztak meg. Azt hozzátette, hogy ugyan nem a fogukat verték ki, de az újságban megjelent képet metaforaként kell értelmezni. Ezzel szemben Szekeres-Varsa Vera közleményében arról tájékoztat, hogy Adri Kemps, a holland szekció vezetője közölte vele, vizsgálják, hogyan került a valótlan állítás a hirdetésbe.

Még mindig ismeretlen a forrás

A magyarországi elnök tájékozódott az AI londoni nemzetközi titkárságának Európáért felelős tisztségviselőjénél is, aki kijelentette semmiféle, a hirdetés tartalmát alá támasztó hírt nem adtak a holland szekciónak. Emiatt már felkérték a németalföldi szervezetet, hogy állításaikat vagy támasszák alá bizonyítékokkal, vagy jelentsék ki, hogy híreik valótlanságot tartalmaznak, és kérjenek bocsánatot.

A szervezet hollandiai sajtófelelőse viszont korábban azt mondta, hogy az AI által készített anyagokra hivatkozva jelent meg a hirdetés, amely szerint Magyarországon a rendőrök cigány gyermekek fogait verik ki. A tájékoztatás nem juthatott Magyarországról sem a hollandokhoz, mivel az AI alapszabálya értelmében egyik nemzeti tagozat sem dolgozik saját országában.