Vazul
10 °C
25 °C

100 milliós hiány az Amőbánál

2008.02.21. 15:05
Megunta az MSZP a 2006-os kampány előtt életre hívott Amőba alapítvány vergődését. Leváltották az alapítvány gazdasági hátországát jelentő, legalább 100 milliós hiányt felhalmozó cég vezetőjét, és egy Puch László MSZP-pénztárnokhoz köthető cég emberét rakták a helyére. Költözhet Gyurcsány blogja is.

Megeshet, hogy a jövőben a kapcsolat.hu szájton blogol Gyurcsány Ferenc, holott ezt eddig az Amőba Alapítvány a Modern Baloldalért honlapján tette. Ha a miniszterelnöki napló átköltözik a kormányfő által megálmodott társaság oldaláról a Baja Ferenc és az MSZP-s Táncsics Alapítvány fémjelezte szájtra, akkor valószínűleg jóval többről van szó, mint egyszerű helycseréről. Például egy hamvába holt mozgósítási kísérletről (ez volt az Amőba létrehozásának célja), és legjobb esetben is mintegy 100 millió forintos Amőba-hiányról.

Cseppnyi öröm is akad azonban az ürömben, az Amőba cudar anyagi állapota ugyanis közelebb hozta Puch Lászlót és Gyurcsány Ferencet. Bár a pártpénztárnok soha nem volt a miniszterelnök szíve csücske, posztját különböző pártreformokkal el is akarta törölni, most azonban ideiglenesen szent a béke. Információink szerint ugyanis Puchot érte a megtiszteltetés, hogy eltakarítsa az Amőba sarát, azaz, hogy kezdjen valamit a 100 milliós hiánnyal. Első lépésként a baloldali alapítvány gazdasági hátországát működtető Bázis Holding Zrt.-t söpörték ki egy tulajdonosváltással. Az új, immár egyedüli gazda Egri Tamás, aki a csak Puch-közeli cégként titulált Horizont Zrt. egyik kistulajdonosa.

A cég (Horizont) tulajdonosi köre meglehetősen széles - a vállalkozáson vagy kéttucatnyian osztoznak, ám a 45 millió forintos alaptőkével rendelkező céget érdemben páran irányítják. Ők - köztük egy lichtensteini offshore cég - a 4500 darab (10 ezer forintot érő) részvényből 4288-at gyűjtöttek össze. (A részleteket lásd keretes írásunkban.)

A Bázis Holding egyébként rövid időn belül másodszor cserélt gazdát. Elsőként ősszel, miután az alapító atyák, (Gyurcsány mellett Hiller István volt pártelnök, illetve Lendvai Ildikó frakcióvezető) kivonták az Amőba alapítványt a Bázis Holding Zrt.-ből, a részvénytársaságot az alapítvány kuratóriumát elnöklő Horváth Lóránt szerezte meg, mégpedig a részvények 30 millió forintos névértékének triplájáért. (Tény, a Bázis Holding szépen hozott a konyhára, 2006-ban például 54 millió forint adózás előtti nyereséget produkált, ám financiális képet egy 370 millió forintos hitel rontotta.)

A második tulajdonosváltás tavaly decemberben történt, s az Index információi szerint Horváth Lóránt semmit sem nyert a bolton, sőt. A cégiratok pusztán annyit szögeznek le, hogy Egri megvásárolta Horváth 30 darab, 100 ezer forint értékű papírját. Ez a legoptimistább értelmezésben is azt jelenti, hogy Horváth mintegy 60 millió forintot bukott a bizniszen, egyes hírek viszont arról szólnak, hogy ennél is többet.

Az Index forrásai azt magyarázták, hogy a vendéglátói bizniszben dolgozó Egri (a Bázis Holding vendéglátóhelyek bérléséből tartja fenn magát) a gyakorlatban semmit nem fizetett Horváthnak, a megállapodás szerint a volt kuratóriumi elnök csak akkor számíthat valami lelépési pénzre, ha a Bázis Holding profitot termel. A történetben azonban nem a Bázis Holding a legfontosabb, hanem az Amőba alapítvány rendbe tétele. A hírek szerint ugyanis a társaság hiánya 100 millió forint körüli. Vannak, akik 300 millió forintról beszélnek, de ezt forrásaink zöme túlzásnak tartja.

A Horizont nagyjai

A "nagyok" egyike (584 darab részvénnyel, azaz mintegy 13 százalékos részesedéssel), Szenetes Pálné, akit forrásaink Puch pártpénztárnok "jelentős befolyással bíró munkatársaként", "jobbkezeként" aposztrofáltak. Ő az ügyvezetője az MSZP kizárólagos tulajdonában álló Köz-Tér Kft.-nek, s a cégiratok tanúsága szerint a Népszavát kiadó Editorial Kft. felügyelőbizottságában is föltűnt.

Szintén a részvényesek közé tartozik 500 papírjával (ez több mint tízszázalékos tulajdonrészt jelent) Simon Dénes, a Horizont Zrt. vezérigazgatója. Az Antenna Hungária egykori igazgatósági tagja 1996-ban társult az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjához tanácsadóként - akkor a testületet Puch László vezette. Egy ideig emellett - Puch László egykori titkárnőjével együtt - résztulajdonosa volt a már említett Editorial Kft. tulajdonosának, a Békés Projectnek.

A Horizont legnagyobb tulajdonosa Barinkai Péter, aki 1852 részvényt (több mint 40 százalékos részesedést) tart a kezében. Ő az IRM céginformációja szerint a '90-es években a ma Wallis Zrt.-ként ismert Mediarc Rt. vezérigazgatója, majd a Millenniumi Média Kft.-t (MM) irányította, azt a vállalkozást, amely az MTV leendő Bojtár utcai székházának telkét birtokolja. Az MM-et egyébként a Wallis Ingatlanfejlesztő Zrt. vásárolta meg a Kincstári Vagyonigazgatóságtól.