Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Döglõdik az Amõba

2007.05.08. 11:49
Az MSZP-vezetõk egyre kevésbé keresik a lehetõséget, hogy az amõbás rendezvényeken terjesszék az igét, sõt a rendezvények is egyre ritkábbak. A Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Lendvai Ildikó által létrehozott alapítványra nem járnak jó idõk: szétzilálódott az internetes szerkesztõség, és ki kell költöznie az Andrássy úti székházból is. Üzemelnek viszont az Amõba mellé szervezett vállalkozás kocsmái.

A trendi baloldaliságot támogató Amõba-cégek féléve kaptak 370 millió forintos vérfrissítést. A 2006-os MSZP-kampányban jelentõs szerepet játszó Alapítvány a Modern Baloldalért fenntartására szakosodott vállalkozásoknak nyújtott MFB-s hitelek lendületes terjeszkedést sugalltak. A lendület leginkább egy országos klubhálózat kialakításában mutatkozott, az Amõba-cégekhez legalább tíz vidéki és fõvárosi Bázis-kocsma, diszkó tartozik. A vendéglátó-ipari beruházások ellenére az alapítványnak és a Bázis Holding Zrt.-nek az utóbbi hónapokban úgy tûnik, likviditási gondjai vannak. A vállalkozások vezetõje, egyben az Amõba fõkurátora, Horváth Lóránt az Index kérdésére el is ismerte, hogy nem a legjobban mennek a dolgok az Amõba körül.

Nem megy a meggyõzés

Gyurcsány Ferenc ugyan rendületlenül termeli bejegyzéseit az amoba.hu-n olvasható blogjában, a honlap maga azonban (ezenkívül) az utóbbi hetekben már alig frissült. Az Alapítvány a Modern Baloldalért 2006 februárjában, röviddel az országgyûlési választások elõtt rántott össze egy szerkesztõséget, kezdetben nagy nevek szerzõdtetését is tervezték. A szervezõk akkor azt állították, hogy a szájt független az épp javában folyó kampánytól, és az újságírókra hosszú távon lesz szükség.

A választási gyõzelem után azonban kiderült, hogy a nagy nevekre nincs pénz, kis létszámú gárdával kell mûködtetni a hírmagyarázatokra, vezércikkekre, közösségszervezésre, programajánlókra épülõ honlapot. A nagyszabású tervek kényszerû visszafogásának esett áldozatul többek között Hajós András szerzõdtetése, akit forrásaink szerint gitárosblog indításra kértek volna fel. A szorgalmasan bõvülõ miniszterelnöki napló mellett szembetûnõ, hogy a híroldal kivételével a rovatok leálltak, a vezércikk már egy hónappal lemaradt Gyurcsánytól.

A leállás oka, hogy az Amõba már a kis létszámú szerkesztõséget sem tudja fenntartani. Úgy tudjuk, a korábban alkalmazott újságíróknak hónapokig kellett pénzükre várniuk, ezért a vezetõség a leépítés és a honlap átalakítása mellett döntött.

Egyébként az alapítvány - ugyancsak a választási kampány idején - szûrõbuszokat indított kis falvakban élõ nyugdíjasok egészségi állapotának felmérésére. Az Amõba vezetõi errõl az akcióról is azt állították, hogy nincs semmi köze a korteskedéshez, mégis, a szocialisták választási gyõzelme után a karitatívnak beállított akció abbamaradt.

Megengedhették maguknak

Fizetési vitája támadt a spontán alapítványi támogatások pótlására létrehozott Bázis Holding Zrt.-nek is. A cég Újlipótváros egyik új lakóparkjából, a Római Kertbõl költözött az Andrássy út 105. szám alatti irodaházba. Az Amõba résztulajdonában álló Bázis a már említett hitelfelvételre alapozva azonban nemcsak saját magának bérelt helyiségeket, hanem több emeletnyi üresen álló irodára is hosszú távú bérleti szerzõdést kötött.


Gyurcsány Ferenc és Horváth Lóránt

Az alapítvány kuratóriumát és holdingot is vezetõ Horváth Lóránték azt tervezték, hogy irodahotelt alakítanak ki az épületben. Egy neve elhallgatását kérõ forrásunk szerint a terv az volt, hogy a Bázis - a tovább-bérlésen kívül - olyan cégeknek akar álirodai megjelenést biztosítani, amelyek nem engedhetik meg az Andrássy út drága bérleti díjait, de egy-egy tárgyaláson szeretnék a jólmenõ vállalkozás látszatát kelteni. A merész üzleti terv nem jött be, a tíz évre bérbe vett irodaterület nagy részét hónapokig nem sikerült kiadni.

Az Andrássy úti ház tulajdonosa, az Anguilla Zrt. felmondta a fizetési hátralékba került vállalkozás szerzõdését. Nobilis Kristóf (Index-tulajdonos) cége május végéig adott határidõt a Bázisnak a kiköltözésre.

Nem fordítottak hátat

"Nem tudunk mindig csúcsra pörögni, ez egyetlen szervezettõl sem várható" - magyarázta a helyzetet Horváth Lóránt. Az alapítványos vállalkozó - Gyurcsány korábbi sajtótitkárának, Gõz Gabriellának a férje - azt elsimerte, hogy az amoba.hu jelenlegi formájában már nem sokáig mûködik, de állítása szerint nem szûnik meg, csak a formája fog megváltozni. Azt mondta, már készül a szoftver, és készülnek az új tervek, arról azonban még nem akart részleteket elárulni, hogy a lényegében független Gyurcsány-blog mellett mi marad a lapból.

Horváth szerint az irodaházból sem a pénzhiány miatt kell távozniuk, hanem azért, mert a 2006 végén új tulajdonosként megjelenõ Anguilla nem engedte, hogy az Andrássy 105.-öt székhelyként regiszrálják. (Az Anquilla felelős vezetője ugyanakkor hivatalos iratokra hivatkozva azt állítja, hogy a székhelybejegyzést engedélyezték, de pénznemfizetés miatt felmondták a Bázissal kötött szerződést.) A hivatalos cégbírósági bejegyzés hiányában viszont a Bázis számos üzlettõl elesett, és jelentõs veszteség érte, mondta a cégvezetõ hozzátéve, hogy emiatt cégével bírósághoz fordul. "Május végén mindenesetre elhagyjuk az irodát, és nem fizetünk" - szögezte le Horváth.

Az elnök embereinek vége

A fõkurátor szerint az sem igaz, hogy az MSZP befolyásos személyiségei hátat fordítottak az Amõbának. Az ugyan tény, hogy a pártvezetõk egyre ritkábban vendégeskednek a klubhálózat rendezvényein, Horváth mégis azt állítja, a hátérben már szervezkednek, és nagy reményt fûznek például a tavalyi választások idején indított Amõba társasjáték újabb, 2.0 névre keresztelt fordulójának. A játék azonban Horváth állítása ellenére sem sikersztori. Az Amõba fénykorában is csupán néhány ezer aktív játékost tudott felmutatni, most már nincsenek kétezren sem.

A játék indulásakor az egyik elsõ csapat például Az elnök emberei nevet viselte, tagjai fõként az akkori Gyurcsány-stábból kerültek ki. A 2006-os csapat egyik oszlopa, Szigetvári Viktor kampányigazgató idõközben távozott a miniszterelnök környezetébõl, de az egyik elsõ Amõba-csapat tagjai közül még mindig Gyurcsány mellett van Gál J. Zoltán és Keszthelyi András. Csapattag volt Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége is. A nagyjából együttmaradt kampánystáb azonban az újabb játékfordulóban nem alapította újra Az elnök embereit.

A vezetõ felel, és nem Gyurcsány

Szerettük volna megkérdezni Gyurcsány Ferencet, mi a véleménye a 2005-ben általa alapított Amõba ügyeirõl. "Az alapítványnak van saját vezetõje, az pedig nem a miniszterelnök" - üzente Gál J. Zoltán kormányszóvivõ. Gál hozzátette, az Amõba ügyeiben a kuratóriumi elnök jár el, és õ is felel értük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!