Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyurcsány blogger és az amőbások

2006.04.02. 20:23
Gyurcsány Ferenc szerint bloggerek azok a fiatalok, akik internetes naplóját kommentezik. Ők egyébként rengeteg erőt adnak a miniszterelnöknek, aki sose hitte volna, hogy egyszer tízezrek skandálják majd a Húzzunk bele jelszót, ami alig két hónapja a blogbejegyzései elköszönése. A miniszterelnöki szavak az Amőba társasjáték születésnapján hangzottak el, ahol 25 ezer forintos üdülési utalványt sorsolt Gyurcsány a tombola főnyereményeként, ami hangsúlyozottan támogatói felajánlás volt.

Egyéves az Amőba, a baloldali közéleti társasjáték, amit egy éve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető és Hiller István pártelnök alapított. Az alapítvány a Modern Baloldalért évkönyvnek nevezett és a három alapítónak ünnepélyesen átadott pároldalas színes kiadványban foglalta össze az alapítvány és a társasjáték elmúlt egy évét. Ebből kiderül, hogy decemberben Mikulás-parti volt, hogy a nyár a fesztiválok jegyében telt, illetve, hogy néhány szerencsés hogyan jutott el Brüsszelbe.

Galéria
Gyurcsány is tapsolt (klikk a képre)

Ünnepség a juppi kocsmában

A szülinap egy ferencvárosi yuppi kocsmában, a közraktárból szórakozóhellyé avanzsált Inside Klubban zajlott, amely nyomasztóan néz ki és irreálisan drága. (Egy korsó sör 550 forint, de egy kóla is majdnem annyi.) A rendezvényre az állítólagos terrorveszély miatt jelentős kerülővel lehet bejutni, ezen a napon csak egy bejárata van a Közgáz melletti egykori közraktáraknak.

A detektoros kapu sztenderd, az előtérben tombolát kap a belépő, és a már említett füzetet, aminek a címlapja megér még egy pár szót: egy olyan karikatúrát ábrázol, amelyen ugyanolyan Pinocchio-orra van, mint a Fidesz gúnyplakátjain. "Bár csak egyévesek vagyunk, mindig kisütünk valamit", olvasható a karikatúrán, amelyen Gyurcsányt tortareceptes könyvével ábrázolják.

Amway-tréning szerű

Az egyéves szülinapon néhány sikeres amőbás mesél közösségi élményeiről, a riportert arra emlékezteti a bomba csajt, fiatal és középkorú játékost felvonultató show, mint amikor egy Amway-tréningen azt ecsetelik különböző termékforgalmazók, hogy mi módon lettek milliomosok, vagy hogyan vették első színes tévéjüket a mesés haszonból. Horváth Lóránt kuratóriumi elnök statisztikákat sorol, majd köszönti az alapítvány létrehozóit. A közönség párszor már megtapsolta a kormányfőt, például amikor megérkezett, így akkor elalszik kicsit, amikor Horváth egyenként is köszönt mindenkit, így az első tapsot Gyurcsány és Hiller pártelnök bejelentése után Lendvai Ildikó frakcióvezető kapja.

A szombati nagygyűlés és a homokzsáktöltésen túl levő miniszterelnök szombat este örömünnepként emlegeti a szocialista nagygyűlést. "Mióta van demokratikus, modern baloldal, ehhez fogható nem történt" - erősít rá, megdícsérve az amőbásokat is, azt állítván, az elmúlt egy év sikerei nekik is köszönhetőek.

A kormányfő tévesen bloggereknek nevezi azokat, akik kommentálják internetes naplójának bejegyzéseit, ugyanakkor kiderül, nagyon sok erőt adnak neki a fórumozók. Például sosem gondolta volna, hogy a blogján és a fórumán szállóigévé lett "húzzunk bele" jelmondatot tízezrek fogják skandálni valaha.

A főnyeremény pár nap egy panzióban

Még elhangzik pár bíztatás, majd a fő attrakció, a születésnapi torta felszelése előtt kisorsolják a tombola három nyereményét. Először Lendvai Ildikó egy mp3-lejátszót sorsol, utána Hiller-alapító egy DVD-lejátszót. A főnyeremény egy konkrét panzióba szóló 25 ezer forint értékű üdülési utalvány, aminek a kisorsolása Gyurcsány miniszterelnökre marad.

Az egyik nyertest Gyurcsány is ismeri, nyilván tudja a valódi nevét, de Kisvackor néven üdvözli, amikor átadja a nyereményét. Három nyeremény nem sok egy ezerfős rendezvényen, igaz a szerény nyereményeket nem vásárolták, hanem a támogatóktól kapták.


Klikk a képre (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Merthogy támogatói is vannak az alapítványnak: voltak olyanok, akik százezreket adtak, de a néhány tízezer forintos felajánlás is sok volt. A nagy izgalommal várt tombolahúzás után már csak a tortaszelés van, és a szokásos: Gyurcsány Ferencet és feleségét autogramvadászok veszik körül, és készülnek a közös fotók, körülrajongják a házaspárt, bátorítják őket. Persze a testőröktől nem lehet közel férkőzni Gyurcsányhoz, így a riporter megunja a programot, és Hiller István után néhány perccel szintén elhagyja a helyszínt.