Vilhelmina
10 °C
21 °C

Nemzeti hős vagy kommunista titkosügynök?

2002.06.20. 15:32
Túlélte az első kormányválságot a két hónapja hatalomra került balközép koalíció - írják az angol lapok Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának nyilvánosságra kerülése kapcsán. Míg a Financial Times szerint Medgyessy a KGB ellen dolgozott Magyarország és az IMF tárgyalásai idején, a Guardian szerint a miniszterelnök nemzeti hősként állítja be magát, amikor a szovjetek befolyása alatt működő titkosszolgálatnak tevékenykedett. Mindkét lap szerint érzékenyen érintheti az eset Magyarország EU-s csatlakozási tárgyalásait.
Túlélte az első válságát Magyarország új balközép kormánya - írja csütörtöki számában a londoni Financial Times. Miután a Magyar Nemzetben megjelent, hogy Medgyessy a kommunista kémelhárításnak dolgozott, a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ sokáig a bizalom megvonásán gondolkodott - írja a lap. Medgyessy azzal kerülte el a bizalmatlansági indítványt, hogy ígéretet tett a titkosszolgálatok dokumentációjával kapcsolatos új törvény meghozatalára, mely nagyobb nyitottsággal kezelné az iratokat.

Medgyessy sikeres kémelhárító

Medgyessy szerdán a parlamentben elismerte, hogy 1977-82 között a kémelhárításnak dolgozott. A miniszterelnök kémelhárítóként a Magyarország és az IMF közötti titkos tárgyalások biztonságát figyelte. Medgyessy tevékenysége látszólag a szovjet KGB ellen irányult, és sikerrel is járt, miután az ország 1982-ben csatlakozhatott a Nemzetközi Valutaalaphoz - írja a Financial Times, kiemelve, hogy egy korábbi, 1971-es csatlakozási kísérletet pont a szovjet titkosszolgálat akadályozott meg.

A korrupciós ügyek vizsgálata válthatta ki a támadást

A miniszterelnök ennek ellenére további támadásokra számíthat, miután a Magyar Nemzet szerdai számában egy olyan jelentést hoztak le, melyben állítólag "ellenforradalmi" tevékenységekről számolt be. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a dokumentum hamisítvány, és a miniszterelnök pert indít a lap ellen. A Financial Times Szabados Krisztiánt, egy politikai tanácsadó cég munkatársát idézve úgy véli: azért kerülhettek most nyilvánosságra a Medgyessy titkosszolgálati múltját bizonyító dokumentumok, mert beindult az előző kormány korrupciós ügyeinek vizsgálata. Magyarország az uniós csatlakozási tárgyalások érzékeny szakaszában tart - tette hozzá a londoni napilap.

Szovjet befolyás alatt

Medgyessy Péter elismerte, hogy kémelhárítóként dolgozott a kommunista titkosszolgálatok számára - írja a Guardian. A lap - a Financial Timeshoz hasonlóan - kiemeli, hogy a miniszterelnök kémelhárítóként a KGB ellen lépet fel, amikor Magyarország és a Nemzetközi Valutalap közötti csatlakozási tárgyalások folytak. Medgyessy a parlamentben sokkal inkább a modern Magyarország hőseként ábrázolta magát, nem pedig úgy, mint valaki, aki a szovjetek befolyása alatt álló titkosszolgálatnak dolgozott - írja a Guardian.

Magyarország miniszterelnöke elismerte, hogy a titkosszolgálatnak dolgozott, miután a kisebbik koalíciós párt a kormányból történő kilépéssel fenyegette meg, ha nem mondja el az igazat - írja csütörtöki számában a New York Times. Az amerikai lap szerdai számában számolt be először Medgyessy titkosszolgálati múltjáról, ám kommentárt nem fűzött a cikkhez.