Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemzeti hős vagy kommunista titkosügynök?

2002.06.20. 15:32
Túlélte az első kormányválságot a két hónapja hatalomra került balközép koalíció - írják az angol lapok Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának nyilvánosságra kerülése kapcsán. Míg a Financial Times szerint Medgyessy a KGB ellen dolgozott Magyarország és az IMF tárgyalásai idején, a Guardian szerint a miniszterelnök nemzeti hősként állítja be magát, amikor a szovjetek befolyása alatt működő titkosszolgálatnak tevékenykedett. Mindkét lap szerint érzékenyen érintheti az eset Magyarország EU-s csatlakozási tárgyalásait.
Túlélte az első válságát Magyarország új balközép kormánya - írja csütörtöki számában a londoni Financial Times. Miután a Magyar Nemzetben megjelent, hogy Medgyessy a kommunista kémelhárításnak dolgozott, a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ sokáig a bizalom megvonásán gondolkodott - írja a lap. Medgyessy azzal kerülte el a bizalmatlansági indítványt, hogy ígéretet tett a titkosszolgálatok dokumentációjával kapcsolatos új törvény meghozatalára, mely nagyobb nyitottsággal kezelné az iratokat.

Medgyessy sikeres kémelhárító

Medgyessy szerdán a parlamentben elismerte, hogy 1977-82 között a kémelhárításnak dolgozott. A miniszterelnök kémelhárítóként a Magyarország és az IMF közötti titkos tárgyalások biztonságát figyelte. Medgyessy tevékenysége látszólag a szovjet KGB ellen irányult, és sikerrel is járt, miután az ország 1982-ben csatlakozhatott a Nemzetközi Valutaalaphoz - írja a Financial Times, kiemelve, hogy egy korábbi, 1971-es csatlakozási kísérletet pont a szovjet titkosszolgálat akadályozott meg.

A korrupciós ügyek vizsgálata válthatta ki a támadást

A miniszterelnök ennek ellenére további támadásokra számíthat, miután a Magyar Nemzet szerdai számában egy olyan jelentést hoztak le, melyben állítólag "ellenforradalmi" tevékenységekről számolt be. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint a dokumentum hamisítvány, és a miniszterelnök pert indít a lap ellen. A Financial Times Szabados Krisztiánt, egy politikai tanácsadó cég munkatársát idézve úgy véli: azért kerülhettek most nyilvánosságra a Medgyessy titkosszolgálati múltját bizonyító dokumentumok, mert beindult az előző kormány korrupciós ügyeinek vizsgálata. Magyarország az uniós csatlakozási tárgyalások érzékeny szakaszában tart - tette hozzá a londoni napilap.

Szovjet befolyás alatt

Medgyessy Péter elismerte, hogy kémelhárítóként dolgozott a kommunista titkosszolgálatok számára - írja a Guardian. A lap - a Financial Timeshoz hasonlóan - kiemeli, hogy a miniszterelnök kémelhárítóként a KGB ellen lépet fel, amikor Magyarország és a Nemzetközi Valutalap közötti csatlakozási tárgyalások folytak. Medgyessy a parlamentben sokkal inkább a modern Magyarország hőseként ábrázolta magát, nem pedig úgy, mint valaki, aki a szovjetek befolyása alatt álló titkosszolgálatnak dolgozott - írja a Guardian.

Magyarország miniszterelnöke elismerte, hogy a titkosszolgálatnak dolgozott, miután a kisebbik koalíciós párt a kormányból történő kilépéssel fenyegette meg, ha nem mondja el az igazat - írja csütörtöki számában a New York Times. Az amerikai lap szerdai számában számolt be először Medgyessy titkosszolgálati múltjáról, ám kommentárt nem fűzött a cikkhez.