Gusztáv
-4 °C
1 °C

Antall József virtuális múzeumban

2003.07.23. 13:03
Antall József özvegyének jelenlétében a tervekkel ellentétben nem sikerült bemutatni a sajtónak a néhai miniszterelnök új szájtját. Az antalljozsef.hu azonban ennek ellenére elindult: az Ifjúsági Demokrata Fórum történészei a szervezet alelnökének megfogalmazása szerint internetes múzeumot hoztak össze a politikus halálának 10 évfordulójára.
"...lélekben, érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni..." A nagy viharokat kavaró miniszterelnöki krédó lett a mottója az Antall József életútját, politikai karrierjét, "erős keresztény hitét" bemutató honlapnak. Az új szájtot az IDF alelnöke, Lévai Zoltán szerint azoknak szánják, akik "a miniszterelnök tevékenységét nem tudták már átélni, mert olyan fiatalok". Antall József súlyos betegség után tíz éve halt meg. A honlap külön fejezetet szentel az 1993-ban politikai eseménnyé változott temetésnek, a Kossuth téri felravatalozásnak és gyászbeszédeknek.

Lévai Zoltán elmondta, hogy az IDF történészei "internetes múzeumot" készítettek a néhai kormányfő beszédeiből. A számos, eddig nem publikált darabot tartalmazó képanyagot és dokumentumot a család bocsátotta rendelkezésükre, de Lévai szerint bárkitől elfogadnak Antall munkásságára vonatkozó papírokat, képeket, amelyekkel menetközben is bővítik a letölthető anyagokat, mert a "virtuális múzeum interaktív és folyamatosan megújuló szeretne maradni".

Az induló honlap bemutatásánál jelen volt Antall József özvegye, Klára asszony, valamint fia, Antall Péter is. Antall Péter szerint fontos, hogy édesapja beszédei ne csak magyarul, hanem idegen nyelveken is hozzáférhetőek legyenek, mert mint mondta, külföldről is megkeresték kutatók, akik a magyar politika elmúlt évtizede után érdeklődtek.