Gál
3 °C
16 °C

Figyelmeztették az olajügyben nyilatkozó volt vámparancsnokot

2007.09.28. 11:36
Több figyelmeztető telefonhívást is kapott az olajbűnözéssel foglalkozó cikkeink miatt Arnold Mihály, a Vám és Pénzügyőrség volt parancsnoka. Nógrádi Zsoltot kinyírással fenyegették meg.

Rá akartak ijeszteni a volt vámparancsnokra az olajügyekben tett nyilatkozata miatt. Arnold Mihály, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) volt vezetője több telefonhívást is kapott, arra figyelmeztették, veszélyes dolog ilyen nyilatkozatokat tenni. A baráti megjegyzésekbe burkolt fenyegetés mellett azonban többen gratuláltak is neki.

Arnold Mihályt, a VPOP volt parancsnokát már az olajbűnözésel foglalkozó cikksorozatunk megjelenése előtt telefonon figyelmeztették, nem lesz jó vége, ha szóba áll a témában az Indexszel. (Úgy tudjuk, szinte kivétel nélkül minden informátor kapott hasonló tanácsokat. Nógrádi Zsoltnak konkrétan azt mondták a videóanyagok leforgatása után: "kinyírunk", de ő rutinos versenyzőként nyugtázta a dolgot.) Arnold sem lépett vissza, s mint mondja, örül neki, hogy ez az írás 17 évvel az olajbűnözés kezdete után végre megjelenhetett.

"Hivatalban lévő miniszter viselt dolgairól nem illik nyilatkozni. Aggódunk érted!"- mondta Arnold Mihálynak egy másik, ismeretlen telefonáló, majd megszakadt a vonal.

Arnold Mihály az Indexnek adott interjújában az olajbűnözésről beszélt, és Draskovics Tibor, akkori pénzügyminisztériumi közigazgatási államtitkárt dicsérte. "A legjobb közigazgatási államtitkár volt, tudta kezelni az apparátust, és a közigazgatási államtiktárnak az a dolga, hogy dolgoztassa az apparátust. - A kérdés, hogy milyen céllal" - mondta sokat sejtetően.

Arnold Mihály, a Vám- és Pénzügyőrség volt parancsnoka (1992-2003)

Arnold szerint Draskovics legtöbbször szóban adta az utasításokat, rendkívül agresszív vezető volt.

A volt vámparancsnok felidézte, hogy annak idején a jövedéki tanács elnöke egy szocialista képviselő volt. A jövedéki tanács a Pénzügyminisztériumban olyan találkozók voltak, ahol azok az emberek is ott voltak, akiket be akartak csukatni. Ezen a találkozón állítólag a VPOP következő féléves ellenőrzési terveit kérték, de Arnold Mihály inkább távozott az ülésről.