Csongrád a pénteki tetőzésre készül

2000.04.20. 19:11
Jászkisér és Szászberek kiürítésének előkészítését is elrendelte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottság. Ezekre a rendelkezésekre azért volt szükség, mert a víz immár közvetlen módon fenyegeti a településeket. Ahol szükséges, a meggyengült, illetve sérült gátszakaszt azonnal megerősítik, ha kell, helikopterrel szállítják a homokzsákokat a helyszínre. Az utóbbi két napban csaknem 3 millió homokzsákkal tudták kiegészíteni a megfogyatkozott homokzsák-készletet.

A Tiszasüly, Kőtelek és Hunyadfalva térségében lakó több ezer embert már közvetlen módon veszélyezteti a víz
A tiszai árvíz elleni védelem öt szakaszán csütörtök délelőtt megrepedt a töltés és megcsúszott a rézsű, aminek megakadályozására koncentrált erőket vetettek be. A katonák, a tűzoltók, a rendelkezésre álló vízügyi védelmi osztag teljes állománya és a helyi lakosok megfeszített erővel dolgoznak, viszik rendületlenül a homokzsákokat és megfelelő technikai eszközzel rendelkeznek ahhoz hogy - reményeik szerint - megvédjék a kritikus helyeket. ,,Nehezen, de győzni fogunk, mert biztosítva van minden eszköz és az emberek is a végsőkig helyt állnak a munkában." - jelentette ki Katona Kálmán miniszter, aki csütörtök délután Tiszasülyre érkezett. Tiszasülyön megtörtént a részleges kitelepítés, a hét elején 795 személy távozott önként a településről, de a csütörtökön elrendelt teljes kitelepítést sem a lakók, sem az önkormányzati testület nem támogatja, mivel a gáton akarnak helytállni.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottság a kora délutáni órákban Tiszasüly, Besenyszög, Jászladány, Kőtelek és Hunyadfalva kitelepítése mellett döntött, és elrendelte Jászkisér és Szászberek kitelepítésének előkészítését is. Hajós Béla, a vízügyi tárca helyettes államtitkára szerint Tiszasüly, Kőtelek és Hunyadfalva térségében eddig csak részleges kitelepítésre volt szükség, ám a legfrissebb előrejelzések szerint az ott lakó több ezer embert már közvetlen módon veszélyezteti a víz.

Az Antenna Hungária segítségével Szolnok és Szeged között hírközlési központokat telepítettek, így biztosították a gyors információ közvetítést.

A helyettes államtitkár kijelentette: a gátak mentén csaknem 1,5 millióan élnek és az ország területének egyharmada az árvízszint alatt fekszik. Az ár ellen tehát csak gátakkal lehet védekezni, az árterek teljes elöntése nem lehet megoldás.

Az 1.041 centiméteres, 30 órán át tartó tetőzés után Szolnoknál két centimétert apadt a Tisza. Kisköre és Tiszajenő között mozog a gát, és mind gyakoribbak az árvízi jelenségek. Jelenleg Kisköre és Kőtelek között legnagyobb a vízoszlop nyomása. Több helyen helikopterrel kellett a meggyengült és sérült védvonalakra szállítani a homokzsákokat.

Mentik az állatokat is

Az árvíz által veszélyeztetett több térségben kitelepítették az állatokat is.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében eddig összesen 129 szarvasmarhát, 3.448 sertést, 172 kecskét, 1.750 juhot, 71 lovat, 12.192 baromfit és 262 méhcsaládot telepítettek ki az árvíz által veszélyeztetett térségekből. Az állatok biztonságos elhelyezését megoldották.

Csongrád megyében a vadállományból elhullott az árvíz miatt 15 őz, 560 fácán, 260 mezei nyúl és mintegy 3 tonnányi hal.

Bács-Kiskun megyében Tiszakécskéről 700 szarvasmarhát biztonságos helyre szállítottak, 400 sertést pedig felvásároltak, hogy levágják azokat. A megyében 45 őzet is kimentettek a veszélyes térségekből, hét azonban elhullott.

Csütörtök délelőtt kritikus helyzet alakult ki Nagykörűtől északra, ahol mintegy 40-45 méter hosszúságban megrepedt, szakkifejezéssel élve megsuvadt a töltésvonal. Ezt követően rendelte el a Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottság a környező falvak kitelepülését. A gáton egy hosszirányú repedés jelent meg és most folyamatosan megtámasztó bordákat helyeznek el. Egy tolóhajó vízi úton szállította a veszélyeztetett szakaszhoz a sódert és a homokzsákokat. Szinte megközelíthetetlen a veszélyeztetett gátszakasz, annyira eláztak az utak, így katonai kétéltűeket is bevetettek. A munkálatokat a budapesti tűzoltók végzik. A településen folyik az esetleges távozni akarók összeírása, de csak este várható pontos létszám. Mintegy 15 személyt - a betegeket és az egyedül élő idős embereket - a szolnoki kórházba szállítottak.

Csongrádon csütörtökön délután a város minden munkára fogható lakója a pénteki tetőzésre készült, mivel a Tisza vízszintje már 993 centiméterre emelkedett, s az előrejelzés szerint a pénteki tetőzéskor megközelítheti az egyezer centimétert. A folyó vízszintje csütörtökön délután is folyamatosan emelkedik, két-három óránként egy centiméteres a növekedés. A helyszínre folyamatosan érkeznek a homokzsákok, melyeket a gyárakból érkezett munkahelyi közösségek tagjai és önkéntesek töltenek meg homokkal. A 10 méteres védősávban található melléképületeket és házakat lebontják, mert akadályozzák a védekezést.

Tiszasülytől lefelé összesen 3.600 katona dolgozik a gátakon és irányítja a védelmi munkákat. Több mint 350 technikai eszközt is be kellett vetnie a honvédségnek a védekezés érdekében. A honvédség mentési rohamosztagot is készenlétbe állított. Mindemellett 2 tábori ellátó csoportot hoztak létre, és mintegy 500 főt tudnak szinte azonnal tábori körülmények között elhelyezni. A védekezésben 18.406-an vesznek részt, a munkák az elmúlt 24 órában 465 millió forintba kerültek. Rendkívüli készültség van 1.612 kilométer hosszon.

A veronai repülőtérről csütörtökön délután Szolnokra indult az olasz légierő egyik G-222 típusú repülőgépe, amely ötvenezer homokzsákot szállít az árvíz sújtotta tiszai vidékek gátjainak megerősítésére. A zsákokat az olasz hadsereg Verona közelében, Peschiera del Gardában lévő raktárából szállították át az éjszaka folyamán a veronai légikikötőbe. Az intézkedésre azután került sor, hogy Győri Enikő, Magyarország római nagykövete a magyar kormány nevében szerdán segítségért fordult az olasz illetékesekhez. Az utóbbiak nem akarták vesztegetni az időt, ezért határoztak úgy, hogy a hosszadalmasabb szárazföldi szállítás helyett légi úton juttatják célba a homokzsákokat.

A kormány kiterjesztette a rendkívüli védelmi fokozatot Csongrád és a déli országhatár között is
Soron kívül vámkezelik a határvámhivatalok az árvízi katasztrófa enyhítésére érkező szállítmányokat. Erről rendelkezett Arnold Mihály, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka. Ahol szükséges és lehetséges,külön forgalmi sávot alakítanak ki a vámhivatalok, és a szállítmányokat egyszerűsített eljárás keretében vámkezelik. Eddig jellemzően vászonzsákok, műanyagzsákok, szivattyúk, generátorok érkeztek Magyarországra Ausztriából, Csehországból, Ukrajnából, Horvátországból és Németországból.

Továbbra is rendkívüli fokozat van érvényben a Tisza védvonalain, Vásárosnamény és Csongrád között, a Szamoson, a Krasznán, a Lónyay-csatornán, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog mentén, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön. A keddi kormányülés kiterjesztette a rendkívüli védelmi fokozatot Csongrád és a déli országhatár között, valamint a Hármas-Körös torkolati szakaszára 270 kilométer hosszban, így összesen 1.612 kilométeren van rendkívüli készültség.

Az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint Szolnok megye ivóvíz-ellátásában nincs fennakadás, Nagyrév községben a tisztifőorvos vízforralást javasol a lakosoknak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a polgári védelem végzi a fertőtlenítést a tisztiorvosok szakmai irányításával és felügyeletével. Jász-Nagykun-Szolnok megye 16 temetőjében részleges, 34 helyen teljes koporsós temetkezési korlátozás van érvényben. Tiszabőn felfüggesztették a szemétlerakó működését.

Forrás: MTI, MTV