500 évente egyszer fordul elő ilyen magas vízállás

2000.04.17. 17:25
A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szerint az elmúlt 24 órában az ország 212 településén 17 ezer 531 fő védekezik. Az árvízzel veszélyeztetett épületek száma 5895, a védekezésre eddig összesen 1,55 milliárd forintot költöttek. Vasárnap reggel a megyei védelmi bizottság elrendelte Tiszasüly, Kőtelek és Hunyadfalva lakosainak részleges és ideiglenes kitelepítését.

Szolnokon hetedik napja haladja meg a vízállás a korábban mért maximumot
Folyamatosan magasítják a töltéseket és építik a nyúlgátakat Jász-Nagykun-Szolnok megyében Tószeg, Tiszavárkony, Verzseny, Tiszajenő es Újszász térségében.

Az elmúlt hétvégén száraz, napos, meleg idő volt, csak jelentéktelen mennyiségű helyi csapadék fordult elő, a hőmérséklet ma délben is elérte a 20-25 fokot. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a belvízzel borított területek nagysága, amely most 233 ezer hektárra tehető - közölte az Indexszel a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium.

Vasúti korlátozások

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint - amelyet az Indexhez is eljuttattak - a Tisza Kiskörénél most tetőzik 1029 centiméterrel. Szolnokon hetedik napja haladja meg a vízállás a korábban mért maximumot. Itt a ma mért 1031 centiméter 12 centivel magasabb a tegnapinál. A Szolnoknal előrejelzett 1040 centiméter a számítások szerint egy évezredben legfeljebb kétszer fordult eddig elő. Sok helyen kellett átázás, buzgár, szivárgás és hullámverés ellen védekezni. A Szolnoki Vízügyi Igazgatóság területén 265 kilométer hosszon van fakadóvíz, 450 csurgást es 34 buzgárt jeleztek. E jelenségek száma egy nap alatt megkettőződött.

Apadást jeleztek a Bodrog és a Körösök térségéből. A MÁV információja szerint Szolnok és Szajol között a Tisza és a Zagyva áradása miatt lezárták az egyik vágányt. A vonatok csak egy vágányon, 10 kilométeres sebességgel közlekednek. A nemzetközi vonatok közül a Tisza, az Ady és a Kárpáty kerülő úton közlekedik. A Bodrog magas vízállása miatt továbbra is csak tíz kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok Sárospatak és Sátoraljaújhely között.

Házomlások Tiszavárkonyban

Kártyavárként omlik össze a napok óta vízben ázó házak közül több is Tiszavárkonyban, ahol a víz az Endre király úton további huszonöt házat fenyeget teljes elöntéssel - közölte az MTI-vel hétfőn Mészáros Zoltán, a település polgármestere.

Hétfőn két ház roggyant meg, így tízre emelkedett a lakhatatlanná vált családi otthonok száma. A település lakói folyamatosan hordják a homokzsákokat a töltések megerősítésére.

Az elmúlt 24 órában Tiszasüly lakosságának a fele engedelmeskedett a részleges kitelepítési határozatnak. Összesen 750 ember távozott önként a faluból, közülük hatszázan regisztráltatták magukat a védelmi erőnél.

A környékbeli pékségek egyébként ingyen látják el kenyérrel, zsömlével és kiflivel a védelmi erőket. Az elhagyott házakat a rendőrség éjjel-nappal őrzi.

A gát ma már nem csúszik tovább

Az MTI szerint Nagykörűben hétfőn sikerült megakadályozni, hogy tovább csússzon a gát, amely vasárnap délben mozdult meg. Hétfőre virradó éjszaka 50-60 ezer homokzsákkal támasztották meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei faluban a tiszai gát közel 50 méteres szakaszát.

Vasárnap déltől kezdve, amikor észlelték a gátcsúszást, honvédségi kétéltű járművekkel hordták a homokot a gát megtámasztására. Más járművel ugyanis már nem lehetett megközelíteni a felázott talajon a védművet.

Veres Nándor, a község polgármestere elmondta, máris újabb gonddal kellett szembenézniük. Vasárnap délutánra ugyanis egy kagylóalakban kiöblösödött buzgár okozott rendkívül nagy gondot a községben. Az alámosást az elmúlt napokban már körbekerítették homokzsákokkal, azonban a víz egyre makacsabbul áramlott a gát alatti házak közé.

Kőtelken viszont arról számoltak be, hogy szinte megállt vasárnap délutánra a települések mellett a Tisza áradása. Végh Tibor, Kőtelek polgármestere elmondta, hogy a részleges kitelepítési felhívás ellenére csupán 50-60-an hagyták el a települést. Szerinte a hatóságok elhamarkodottan döntöttek a lakosság evakuálásárl.

Szolnoknál kedden tetőzik a Tisza

Panelház Szolnokon
500 évente fordul elő ilyen magas vízállás
A Tisza vízállása Szolnoknál hétfőn délelőtt 9 órakor 1032 centiméter volt, még 5-6 centiméter további emelkedés várható, de mindenképpen biztató, hogy az alsó folyáson a Körösök és a Maros vize apad, ezért felgyorsulhat az árvíz levonulása - mondta el az MTI-nek hétfőn Szalay Ferenc Szolnok polgármestere.

Szalay Ferenc beszámolt a tiszaligeti védekezési munkálatokról, ahol hétfőre virradóra buzgárt - a gát innenső oldalán mutatkozó vízfeltörést - kellett elrekeszteni, illetve, mert az átázások miatt néhány helyen megsüllyedt a nyúlgát.

A tiszaligeti védekezésen kétszázan dolgoznak - köztük hetvenöt katona, ez most mintegy fele az induló védekező létszámnak. A középiskolás és főiskolás diákok is nagy létszámban vesznek részt a homokzsákok töltésében, s az ország távoli városaiból is érkeznek önkéntesek - közölte a polgármester.