Szilvia
5 °C
16 °C

500 évente egyszer fordul elő ilyen magas vízállás

2000.04.17. 17:25
A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szerint az elmúlt 24 órában az ország 212 településén 17 ezer 531 fő védekezik. Az árvízzel veszélyeztetett épületek száma 5895, a védekezésre eddig összesen 1,55 milliárd forintot költöttek. Vasárnap reggel a megyei védelmi bizottság elrendelte Tiszasüly, Kőtelek és Hunyadfalva lakosainak részleges és ideiglenes kitelepítését.

Szolnokon hetedik napja haladja meg a vízállás a korábban mért maximumot
Folyamatosan magasítják a töltéseket és építik a nyúlgátakat Jász-Nagykun-Szolnok megyében Tószeg, Tiszavárkony, Verzseny, Tiszajenő es Újszász térségében.

Az elmúlt hétvégén száraz, napos, meleg idő volt, csak jelentéktelen mennyiségű helyi csapadék fordult elő, a hőmérséklet ma délben is elérte a 20-25 fokot. Ennek köszönhetően jelentősen csökkent a belvízzel borított területek nagysága, amely most 233 ezer hektárra tehető - közölte az Indexszel a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium.

Vasúti korlátozások

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint - amelyet az Indexhez is eljuttattak - a Tisza Kiskörénél most tetőzik 1029 centiméterrel. Szolnokon hetedik napja haladja meg a vízállás a korábban mért maximumot. Itt a ma mért 1031 centiméter 12 centivel magasabb a tegnapinál. A Szolnoknal előrejelzett 1040 centiméter a számítások szerint egy évezredben legfeljebb kétszer fordult eddig elő. Sok helyen kellett átázás, buzgár, szivárgás és hullámverés ellen védekezni. A Szolnoki Vízügyi Igazgatóság területén 265 kilométer hosszon van fakadóvíz, 450 csurgást es 34 buzgárt jeleztek. E jelenségek száma egy nap alatt megkettőződött.

Apadást jeleztek a Bodrog és a Körösök térségéből. A MÁV információja szerint Szolnok és Szajol között a Tisza és a Zagyva áradása miatt lezárták az egyik vágányt. A vonatok csak egy vágányon, 10 kilométeres sebességgel közlekednek. A nemzetközi vonatok közül a Tisza, az Ady és a Kárpáty kerülő úton közlekedik. A Bodrog magas vízállása miatt továbbra is csak tíz kilométeres sebességgel közlekedhetnek a vonatok Sárospatak és Sátoraljaújhely között.

Házomlások Tiszavárkonyban

Kártyavárként omlik össze a napok óta vízben ázó házak közül több is Tiszavárkonyban, ahol a víz az Endre király úton további huszonöt házat fenyeget teljes elöntéssel - közölte az MTI-vel hétfőn Mészáros Zoltán, a település polgármestere.

Hétfőn két ház roggyant meg, így tízre emelkedett a lakhatatlanná vált családi otthonok száma. A település lakói folyamatosan hordják a homokzsákokat a töltések megerősítésére.

Az elmúlt 24 órában Tiszasüly lakosságának a fele engedelmeskedett a részleges kitelepítési határozatnak. Összesen 750 ember távozott önként a faluból, közülük hatszázan regisztráltatták magukat a védelmi erőnél.

A környékbeli pékségek egyébként ingyen látják el kenyérrel, zsömlével és kiflivel a védelmi erőket. Az elhagyott házakat a rendőrség éjjel-nappal őrzi.

A gát ma már nem csúszik tovább

Az MTI szerint Nagykörűben hétfőn sikerült megakadályozni, hogy tovább csússzon a gát, amely vasárnap délben mozdult meg. Hétfőre virradó éjszaka 50-60 ezer homokzsákkal támasztották meg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei faluban a tiszai gát közel 50 méteres szakaszát.

Vasárnap déltől kezdve, amikor észlelték a gátcsúszást, honvédségi kétéltű járművekkel hordták a homokot a gát megtámasztására. Más járművel ugyanis már nem lehetett megközelíteni a felázott talajon a védművet.

Veres Nándor, a község polgármestere elmondta, máris újabb gonddal kellett szembenézniük. Vasárnap délutánra ugyanis egy kagylóalakban kiöblösödött buzgár okozott rendkívül nagy gondot a községben. Az alámosást az elmúlt napokban már körbekerítették homokzsákokkal, azonban a víz egyre makacsabbul áramlott a gát alatti házak közé.

Kőtelken viszont arról számoltak be, hogy szinte megállt vasárnap délutánra a települések mellett a Tisza áradása. Végh Tibor, Kőtelek polgármestere elmondta, hogy a részleges kitelepítési felhívás ellenére csupán 50-60-an hagyták el a települést. Szerinte a hatóságok elhamarkodottan döntöttek a lakosság evakuálásárl.

Szolnoknál kedden tetőzik a Tisza

Panelház Szolnokon
500 évente fordul elő ilyen magas vízállás
A Tisza vízállása Szolnoknál hétfőn délelőtt 9 órakor 1032 centiméter volt, még 5-6 centiméter további emelkedés várható, de mindenképpen biztató, hogy az alsó folyáson a Körösök és a Maros vize apad, ezért felgyorsulhat az árvíz levonulása - mondta el az MTI-nek hétfőn Szalay Ferenc Szolnok polgármestere.

Szalay Ferenc beszámolt a tiszaligeti védekezési munkálatokról, ahol hétfőre virradóra buzgárt - a gát innenső oldalán mutatkozó vízfeltörést - kellett elrekeszteni, illetve, mert az átázások miatt néhány helyen megsüllyedt a nyúlgát.

A tiszaligeti védekezésen kétszázan dolgoznak - köztük hetvenöt katona, ez most mintegy fele az induló védekező létszámnak. A középiskolás és főiskolás diákok is nagy létszámban vesznek részt a homokzsákok töltésében, s az ország távoli városaiból is érkeznek önkéntesek - közölte a polgármester.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?