Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz újra a Kossuth Lajos utcában

2007.02.22. 18:50
Március 15-én is az Astoriánál tart megemlékezést a Fidesz. Az előző ugyanide szervezett rendezvény résztvevői összekeveredtek az atrocitások szereplőivel. Később a Gönczöl-bizottság a helyszínválasztásért bírálta a Fideszt, a helyszín tudomásulvételéért pedig a rendőrséget. Az MSZP szerint a Fidesz égő gyufával megy a lőportárba a szabadságra hivatkozva.

Az Index információi szerint a Fidesz csütörtökön bejelentette a rendőrségen március 15-ei rendezvényét, amelyen Orbán Viktor lesz a főszónok. E szerint az ellenzéki párt az Erzsébet híd-Szabad Sajtó utca-Kossuth Lajos utca-Astoria-Rákóczi út vonalon tartja rendezvényét. A színpad ezúttal az Erzsébet híd pesti hídfője közelében lesz felállítva, ha a rendőrség tudomásul veszi a bejelentést. A dokumentum a rendőrség szóvivőjének közlése szerint már meg is érkezett a BRFK-ra. Fideszes forrásunk is megerősítette a helyszínválasztás tényét, annyit jegyezve meg, hogy az Erzsébet hídnak csak egy kis részén lesz jelen a tömeg biztonsági okokból.

A Fidesz-kormány alatt nem voltak szélsőségesek

Orbán Viktor az Infórádiónak nyilatkozva a szocialistákra hárította a feleősséget arra az esetre, ha március 15-én atrocitások lennének. A volt miniszterelnök szerint a szocialisták tehetnek arról, ha szélsőséges csoportok fenyegetik az állam rendjét. "Amikor jobboldali kormány van hatalmon, akkor rend és nyugalom van, nincs szélsőséges fenyegetés" - mondta Orbán. A szocialisták viszont "felépítik a félelmet", sőt 2006-ban kormányprogrammá tették.

A Fidesz elnöke szerint csak a rendőrségen múlik, hogy lesznek-e erőszakos megmozdulások március 15-én. "Ha nem értenék félre, akkor azt mondanám, hogy követeljük vissza a rendőrségünket, mert az a magyar polgároké." A rendőrség nem arra való, hogy a kormányfő beleegyezésével összeverje a békés polgárokat. Ha a kormány nem használja a rendőröket, akkor béke lesz március 15-én, ahogy béke lett volna október 23-án is, mondta Orbán Viktor.

Az októberi sajnálatos események

A Fidesz először tavaly október 23-án szervezett megemlékezést az Astoriához, de a rendezvény atrocitásokba torkollt. A Kossuth térről még aznap hajnalban kiűzött szélsőjobboldali csoportok megpróbálták visszaszerezni a teret, ezért áttörtek egy rendőrségi kordont az Alkotmány utcánál.

A folyamatosan növekvő tömeg végül egyesült a Fidesz nagygyűlésen résztvevő békés emlékezőkkel. Hogy ezután mi történt, arról megoszlanak a vélemények: a Fidesz szerint a rendőrök szétverték a párt rendezvényére érkezőket, a szocialisták viszont a rossz helyszínválasztással és azzal magyarázzák az összecsapásokat, hogy a Fidesz emelvényen szónokolók egyszerűen hallgattak arról, hogy mi történik párszáz méterre a nagygyűléstől.

A Gönczöl-bizottság jelentése szinte mindenkit kiosztott a történtek miatt. Az események alakulásáért hibáztatják a Fidesz, amely az október 23-i megemlékezés színhelyeként az Astoria környékét, Budapest egyik legforgalmasabb kereszteződését jelentette be. "Ez a helyszínválasztás a korábbi tüntetések tapasztalatai és a városszerte folyó ünnepségek, valamint a több mint ötven külföldi delegáció mozgatása szempontjából különösen aggályos volt. A helyszínt a rendőrség tudomásul vette. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem sikerült megakadályozni az agresszív csoportosulások és a békés demonstrálók keveredését".

MSZP: A Fidesz égő gyufával megy a lőportárba

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek a Fidesz helyszínválasztása kapcsán azt mondta, hogy az Erzsébet híd pesti hídfője nem az 1848-as eseményekhez, hanem sokkal inkább 2006 őszéhez kötődik. "Itt bőgették motorjaikat a Goj motorosok a város testi épségére vigyázó rendőrökkel szemben, (...) itt már szó sem volt békés tüntetőkről, itt már Molotov-koktélok repültek, építkezésekről elhordott anyagokból lett barikád, utcakőből lett fegyver" - mondta.

A Fidesz helyszínválasztásának üzenete egyértelmű: "fontosabb a rendbontóknak tetszeni, mint a rendre vigyázni. "A Fidesz szavak nélkül is megadta a jelet a politikai ultráknak. A helyszínválasztás egy jó nagy kacsintás". Nyakó szerint "hadászati pontosságú" a Fidesz választása, hiszen a helyszín közel van az MTV-székházhoz, a Nemzeti Múzeumhoz, a Kossuth térhez és a Petőfi szoborhoz is. "Lehet a szabadsággal takarózni, de égő gyufával lőportárba menni nem szabadság, hanem felelőtlenség".