Edina
-12 °C
-3 °C

Millenniumi évzárás, ünneppel

2001.08.18. 09:46
A tavaly január elsején kezdődött millenniumi évet többnapos fővárosi és vidéki rendezvénysorozat zárja augusztus 20-án. Budapest mellett idén három vidéki városban - Miskolcon, Siófokon és Zalaegerszegen - szervez központi ünnepséget az Országimázs Központ, amelyen a tűzijátékok mellett elsősorban koncertekkel, előadásokkal és légiparádéval kívánják szórakoztatni az ünnepelni vágyókat.
A fővárosban már vasárnap elkezdődik az ünneplés: az Ifjúsági és Sportminisztérium rendez millenniumi utcabált este nyolc órától az Andrássy úton, a Bajcsy- Zsilinszky úttól a Kodály köröndig. Az "Egy ezredév slágerei" elnevezésű rendezvényen fellép többek között a Budapest Dixiland Band, a Kispál és a Borz és a Quimby, tíz órától pedig tűzijáték szórakoztatja majd az utcabál közönségét.

Online tűzijáték
Az Index a Citadelláról webkamerák segítségével online közvetíti a tűzijátékot. A már most működő kamerák belátják az egész Duna-szakaszt, így a 20-ai délelőtti programokat is figyelemmel kísérheti innen.
Szintén 18-án kezdődik "Belvárosi Napok" elnevezésű rendezvénysorozat is, amely három napon keresztül kínál a Madách téren változatos zenei programokat.

Az ünnepnapon, augusztus 20-án az Országimázs Központ Budapest mellett három vidéki városban: Miskolcon, Siófokon és Zalaegerszegen szervez központi rendezvényeket. Ezen városokban egy időben, este kilenc órakor kezdődik a tűzijáték.

A fővárosi rendezvények délelőtt 9 órakor kezdődnek, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Áder János házelnök jelenlétében a Kossuth téren felvonják a Magyar Köztársaság nemzeti lobogóját. A Magyar Köztársaság Közép- és Kis Kereszt kitüntetéseit 11 órakor adja át a Parlamentben a három legfőbb közjogi méltóság. Eközben, tíz órától a Margit-híd és Szabadság-híd közötti Duna-szakasz felett rendeznek légiparádét, amelyen többek között ejtőernyős bemutatóval szórakoztatják a közönséget.

A hivatalos program
A Miniszterelnöki Hivatal által kiadott hivatalos programot itt találj ameg.
Szintén 11 órától a budai rakparton is elkezdődnek az elsősorban gyermekeknek szóló programok. A Gellért rakparton Mátyás királyról, a Clark Ádám téren Szent Istvánról láthatnak előadást az érdeklődők. Ezeken a helyszíneken este fél nyolctól koncertek kezdődnek és fellép például a Muzsikás együttes és a Korai Öröm is. Napközben a város több pontjáról indítanak ünnepi meneteket, amelyeket katonazenekarok, hagyományőrző huszárbandériumok és maskarások vezetnek.

Az állami ünnepség délután három órakor folytatódik a Kossuth téren, ahol először a tisztek tesznek esküt, majd a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa adja elő a Millenniumi Óda tavalyról már ismert első három tételét. Ezt Orbán Viktor kormányfő ünnepi beszéde követi.

Délután öt órakor kezdődik az ünnepi szentmise a Szent István Bazilika előtt, ahonnan fél hétkor indul a Szent Jobb körmenet. Az ünnepségsorozat fénypontjának számító tűzijáték kilenc órakor kezdődik. A látványosság a szervezők ígérete szerint a tavalyinál kétszer nagyobb területről, a Margit híd és az Erzsébet híd közötti szakaszon, mindkét partról látható lesz. A tűzijáték zenéjét mind a Kossuth, mind a Petőfi rádió élőben sugározza. Az ünnepségek zárásaként fél tíztől a budai felső rakparton szerveznek utcabált, amelyen fellép a Neo és Szikora Róbert is.