Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Jogsértő az M5-ösön a zajvédő fal hiánya

2006.11.13. 12:06
Sérti az M5-ös autópálya fővárosi bevezető szakasza mellett élők alkotmányos jogait, hogy a zajvédő falak nem készültek el - állapította meg Lenkovics Barnabás ombudsman. A zajárnyékoló falak a tervek szerint csak három év múlva készülhetnek el.

Zajvédelmi hiányosságok miatt az M5 autópálya budapesti bevezető szakaszán az érintett lakosok alkotmányban deklarált, az egészséges környezethez és a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joga folyamatosan sérül - állapította meg Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa

Az ombudsman vizsgálata szerint a zajszint éjjel-nappal jelentős mértékben meghaladja a határértéket. A zajvédő falak nem épültek meg, az amúgy is kedvezőtlen helyzetet pedig tovább rontotta, hogy a forgalom lényegesen meghaladta az előzetes becsléseket és több új bevásárlóközpont is ezen az útszakaszon épült meg.

Lenkovics szerint mindez az alkotmányos jogok sérelmét idézi elő. Az országgyűlési biztosnak és az általa intézkedésre felkérhető szerveknek ugyanakkor nincs hatásköre arra, hogy meghatározza mikor, melyik utat építik át. Az ombudsmani vizsgálat rámutatott: megoldást Budapest Főváros Önkormányzata adhat" - áll az ombudsman közleményében.

Az ombudsman jelezte azt is, hogy, hogy a zajvédő fal megépítése olyan jelentős beruházást igényel, amely összegek felett nem rendelkezik, így a fal mielőbbi megépítését kikényszeríteni nem tudja.

A nemrég készített intézkedési tervben az szerepel, hogy 2009. november 30-ig építik meg a zajárnyékoló falat.

Az ombudsman kitért arra is, hogy a zajvédő falak védőhatása már nem elegendő, a problémát településszerkezeti hiányosságok okozzák. A főváros közúthálózata elavult, a rázúduló forgalmat a környezet jelentős terhelése nélkül nem képes lebonyolítani és ezen környezetvédelmi hatósági eszközökkel már nem lehet segíteni. A jelenség Budapest több területén jellemző probléma, melyet ez ideig az utak tulajdonosai és kezelői érdemben nem tudtak megfelelően kezelni.