Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Doktorijára készül a kormányszóvivő

2004.10.22. 18:09
Batiz András nem készül politikusi pályára. A kormányszóvivő az Index Törzsasztalának vendégeként azt nyilatkozta: soha nem készült kormányszóvivőnek, ám jelentős szakmai kihívásnak tartja új beosztását. Batiz válaszaiból kiderült: doktorálni készül és a roma kisebbség médiában való megjelenéséről, kezelésének helyességéről írja majd a doktoriját.
"Soha nem akartam kormányszóvivő lenni, most sem én találtam ki" - mondta az Index Törzsasztalának péntek délutáni vendége. Batiz András alapvetően szakmai kihívásnak tartja a feladatot és Gyurcsány Ferenc személye győzte meg arról, hogy igent mondjon a felkérésre. Arra a kérdésre négy éve is elvállalta volna a posztot, úgy reagált: négy éve nem Gyurcsány volt a miniszterelnök.

"Szimpatikus, határozott, okos ember"

A szóvivő nem hiszi, hogy a Fókusz riportjai döntenék el, szóvivőként hiteles tájékoztatást tud-e adni. "Nincsenek politikai ambícióim, tájékoztatni szeretnék, nyíltan, világosan, mindenki számára érthetően" - közölte Batiz András, aki felkérése előtt csupán egyszer, évekkel ezelőtt találkozott Gyurcsány Ferenccel egy esküvőn. Nagyjából fél órát beszélgettek, "szimpatikus, határozott, okos embert ismertem meg a személyében".

Klikk a nagyításhoz!
Fotó: Nagy Attila
Arra a kérdésre, miért diszkrimináltak egyes sajtóorgánumokat, úgy reagált: nem igazán helyes a kérdésfeltevés. Egyrészt a Magyar Nemzet által többször is forszírozott ügy, mely szerint a Haladó Kormányzás Csúcstalálkozóval kapcsolatban nem minden orgánumot hívott meg a miniszterelnök, az egy háttérbeszélgetés volt, nem tájékoztató, ahová azokat hívta meg Gyurcsány Ferenc, akik szakmai síkon, mélyebben foglalkoztak már addig is a témával.

Füstös kiskocsma és Zámbó Árpi

A szóvivő arra a kérdésre, hogyan kezdett pszichológiát tanulni azt mondta: a pszichológiába botlott. Felvették, elkezdte. "Aztán most egyéni felkészülőként a Színművészeti Egyetemen is részt veszek a doktori kurzuson (DLA), a kisebbségek, elsősorban a roma kisebbség médiában való megjelenéséről, kezelésének helyességéről írom majd a doktorim".

"Lassan 15 éve tarokkozunk már, egykori gimnáziumi barátaimal, hol gyakrabban, hol ritkábban. Izgalmas játék, négy ember, magyar bridzsnek is szokták hívni. Füstös kiskocsma és gyerünk. A rakott krumpli édesanyámtól ered, gyerekkorom óta szeretem. Hála istennek a barátnőm is nagyon otthonosan mozog a konyhában és nagyon szeretem a főztjét" - válaszolta a kormányszóvivő.

Arra a felvetésre, Zámbó Árpin kívül mik a kedvenc zenéi azt mondta: "Milyen jól informált... Egyébként nem igazán ők állnak zenei érdeklődésem homlokterében, de minden felsorolt előadótól hallottam már egy-két számot, az igaz".

Igényszint

Egy kérdés kapcsán azt mondta, a kereskedelmi televízióknak óriási a felelősségük. "Sokszor én is úgy érzem, hogy erről megfeledkeznek. Minőségibb televíziózással is lehetne jó nézettséget elérni, esetleg több energiába kerülne".

Szerinte az az igazság, hogy a nézők tényleg választanak. "Az egyik délutáni műsor indulása után két héttel csúnyán megverte a másik csatorna produkcióját, ami szerintem igényesebb volt. A nézők azt választották" - emlékezett a tévés. Batiz szerint azonban nem csak ők tehetnek róla. "Az elmúlt hét évben sikerült leépíteni az igényszintjüket, ami oda vezetett, hogy a nagyon könnyű műfajt nézik leginkább, éppen azért, mert azt irtó könnyű nézni. Nem kell rajta gondolkodni egy fikarcnyit sem."

Klikk a nagyításhoz!
Fotó: Nagy Attila
Hazugság és sírásnapló

Egy olvasónk azt firtatta, hason, háton, vagy oldalt fekszik-e a szóvivő, de mint kiderült egyik sem: "forgolódom", de szavaiból az is kiderült, nemrég volt egy zuhanós álma. Mikor sírt utoljára - szólt a következő kérdés. "Bár pszichológia szakra járok az ELTE-re ahol egyszer feladatba adták a sírásnapló vezetését, nem fogtam hozzá. Magyarul, nem emlékszem. De elég szentimentális típus vagyok, egy film is elég hozzá. Már, ha elég jó."

Batiz szerint nem merülhet fel olyan helyzet, hogy hazugságokat kelljen mondania. "Vannak döntések, melyeket meg kell osztanom az újságírókkal, az emberekkel."

A kormányszóvivő egyetértett azzal, hogy ő, illetve szóvivőtársa, László Boglár a kormány, különösen a miniszterelnök magyar hangjai. A szándék éppen az, hogy ne csak döntéseket közvetítsenek, hanem akár dilemmákat is. Azt, ami épp a kormányt foglalkoztatja. Gyurcsány Ferenc nyílt kormányzást ígért, két hét alapján Batiz úgy látja, tartja a szavát.