Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Állami sztár

2004.10.07. 02:39
Jó napot kívánok. Kétfejű borjú született Bazitán. Bemutatták a Ságvári-tervet. Jól sikerült Görög Zita lakásfelújítása. Ez itt a kormányszóvivői sajtótájékoztató. Hatmillió kommunikációs formában vagyok járatos, nagyuram, beleértve a hutt és a lovári nyelvet.

Hát itt azért valami nem stimmel, ugye. Dumáljuk meg.

Batiz András kormányszóvivő. Egy emberként röhög fel a munkásosztállyal szövetséges, de annak ízlésétől viszolygó értelmiség. Aztán persze magába száll, mert hiszen a népuralomban az a fontos, hogy mi tetszik a népnek, és a Fókusz tetszik neki. Meg tetszenek neki az olyan szavak, mint a lendület.

a média magától ad neki teret, mert el lehet vele adni az újságot
De hát így se stimmel. A kormányszóvivő ugyebár nincs közvetlen kapcsolatban a néppel, hanem elmondja a sajtónak a dolgokat, aztán azok továbbadják. A sajtó meg olyan emberekből áll, akik a Fókuszt sose tekintették hírforrásnak, se másnak, mint a nép ópiumának, a tablettáspálinka elektronikus megfelelőjének.

Viszont van két kormányszóvivő is, tehát a nőnemű foglalkozhat a sajtóval, a hím pedig... megpróbálhat dolgokat elmondani az embereknek. De vajon hogyan? Az emberek eddig se sokat látták a szóvivőt, csak hallottak róla ezt-azt. Eszerint új rendszer lesz: a hím kormányszóvivőnek alkalmat kell teremteni arra, hogy egyenesen a népnek mondjon el dolgokat. Úgyis abban van rutinja, nem abban, hogy kérdésekre válaszoljon. Ez egy új státusznak tűnik, pedig nem annyira új, régen a királyok lantosokra bízták, hogy igaz tetteikről zengedezzenek a népnek, és nevüket diccsel ejtsék.

Na és vajon hol tudna közvetlenül az emberekhez beszélni? Ahhoz túl sokan vagyunk, hogy kiüljön az aluljáróba gitározni. Lehetne neki műsort csinálni a köztévén, az úgyis erre való. Mondjuk este héttől, ahogy eddig volt. Botrányos bukás lenne, mind nézettségben, mind presztízsben; új országimázsról folyna a szó, és még az értelmiséggel szövetséges munkásosztály is kiröhögné az adókulcsot magyarázó Batiz Andrást, akinek kezéből a kétfejű borjút megette bizalommal.

Batiz Andrásnak egy esélye van, hogy megszolgálja az obsitot. Sztár marad, hagyományos sztár, az, aminek az RTL Klub programozta, és akkor a média magától ad neki teret, mert el lehet vele adni az újságot. Neki meg semmi üzenete nem lesz, semmi bonyolultabb annál, mint hogy ez egy nagyszerű csapat, jó ide tartozni, nagyon sokat tanul, a kormánnyal együtt ő is tehet az emberekért, most például egy rákos kislányt látogatott meg, és nekiajándékozta az alsónadrágját. Kajálni fogják. Az állami sztárt. A sztárállamot. A demokrácia legfelsőbb fokát.