Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kulcsár-ügy: felfüggesztett börtön a maffiaellenes központ vezetőjének

2006.02.22. 14:50
Nem jogerősen három év börtönbüntetésre, a bűnügyi költségek megtérítésére ítélte, és lefokozta a bíróság Bácskai Jánost. A tízmilliárdos sikkasztási ügyben a maffiaközpont korábbi vezetője bejelentése után indult eljárás.

A Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa szerdán első fokon egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Bácskai Jánost. A maffiaellenes központ korábbi vezetőjét Kulcsár Attilával kapcsolatban perben hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértéssel vádolják.


A másodfokú tárgyalás képei

Szelektív bejelentés

A bíróság mellékbüntetésként döntött Bácskai János lefokozásáról, valamint kötelezte a felmerült bűnügyi költségek megtérítésre. Kiss Károly hadbíró alezredes az ítélet indoklásában elmondta: Bácskai János 2003. június 23-án a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) egy, a K&H Equities Rt. tervezett vizsgálatát megelőzően értesítette a rendőrséget arról, hogy a brókercégnél a Pannonplast-üggyel kapcsolatos dokumentumok veszélyben vannak.

A tábornok azonban elhallgatta azt, hogy Kulcsár Attila ezt megelőzően tájékoztatta arról, hogy a brókercégnél illegális tranzakciók zajlottak és sikkasztás is történt.

Ügyvédje szerint a dandártábornok "talán a legkisebb rosszat cselekedte azzal, hogy értesítette a rendőrséget" arról, hogy információi szerint veszély fenyegeti a dokumentumokat. A vádlott tetteivel kapcsolatban a bűnös szándék nem bizonyosodott be. Böle Dezső arra kérte a bíróságot, zárja ki a bizonyítékok közül a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseinek jegyzőkönyveit és az azokból származó összes információt. A gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádjával kapcsolatban az ügyvéd elmondta, nem következhetett be az a veszélyhelyzet, amely lehetővé tette volna, hogy illetéktelenek megismerjék a Bácskai János lakásában talált minősített iratok tartalmát.

A Fővárosi Főügyészség sikkasztással vádolja Kulcsár Attilát a K&H Equities Rt.-nél történt pénzügyi visszaélések kapcsán. A Pannonplast-ügyben hűtlen kezelés, bennfentes értékpapír-kereskedelem vagy gazdasági titok megsértése miatt azonban nem folyik eljárás Kulcsár Attila ellen. 2003. június 23-áig - vagyis addig az időpontig, amikor Bácskai János értesítette Papp Csaba ezredest, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) munkatársát, hogy a brókercégnél a Pannonplast-üggyel kapcsolatos iratokat veszély fenyegeti - egyedül Kulcsár Attila tudott arról, hogy a műanyagipari cég részvényeinek megvásárlásával kapcsolatos szabálytalanságokon kívül más is történt a K&H Equities Rt.-nél - mondta a védő.