Valér
2 °C
8 °C

Bácskai tagad, Kulcsár hallgat

2005.10.03. 15:42
Nem érzi magát bűnösnek Bácskai János. A maffiaellenes központ volt vezetője nem tagadja, hogy kapcsolatban állt Kulcsár Attilával, de kétli, hogy szabályt sértett volna. Elsőfokon elítélték, másodfokon azonban a tárgyalás megismétléséről döntöttek.

Tagadta az ellene felhozott vádakat Bácskai János, a maffiaellenes központ korábbi vezetője büntetőpere megismételt első fokú tárgyalásán Szegeden. A katonai ügyészség vádirata szerint Bácskai János dandártábornok Kulcsár Attilával kapcsolatban hivatalos személyként bűnpártolást követett el. Az eljárásban gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vétségével is vádolják Bácskai Jánost, ez azonban nincs összefüggésében a Kulcsár-üggyel.

Az iratokért aggódott

"Nem érzem bűnösnek magam" - jelentette ki a bíróság előtt Bácskai. Mint mondta, Kulcsár Attilával 2003 június elején ismerkedett meg, aki ezt követően kereste meg a Pannonplast-üggyel kapcsolatban. Ezt követően három-három alkalommal találkozott Magyarországon és Ausztriában a férfival.

Második személyes találkozójuk alkalmával az álbróker tájékoztatta, hogy különböző érdekcsoportok eltüntethetik vagy manipulálhatják a Pannonplast-üggyel kapcsolatos iratokat a K&H Banknál. "Ha ez megtörténik, az igazságot soha nem lehet kideríteni" - idézte Kulcsár Attila szavait a tábornok.

Ma is ezt tenné

Bácskai János közölte, a Kulcsár Attilával folytatott beszélgetés időpontjában tudomása volt arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének feljelentése alapján eljárás folyik a Pannonplast-üggyel kapcsolatban. Ezért a szolgálati utat betartva, értesítette Papp Csabát, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának főosztályvezetőjét arról, hogy a Pannonplast-üggyel kapcsolatos dokumentumokat veszély fenyegeti, de tudomása szerint azok még megtalálhatók a bankban.

A dandártábornok elmondta, nem adott utasítást a rendőrségnek, pusztán a birtokába jutott információkat közölte. Számára "kifejezetten terhes" volt a Kulcsár Attilával folytatott beszélgetés, azonban az iratok eltűnéséért, bizonyos fokig felelősnek érezte volna magát, ezért döntött az ORFK értesítése mellett.

"Ma is tájékoztatnám a rendőrséget" - mondta.

Kulcsár hallgat

Kulcsár Attila, akit tanúként hallgattak meg az ügyben, a kérdések többségére nem válaszolt. Elmondta azonban, a tábornokot 2003 tavaszán, valamikor májusban ismerte meg egy, Kelemen László ügyvéd lakásán rendezett vacsorán, amelyen részt vett Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal vesztegetéssel vádolt volt helyettes államtitkára is. A találkozó megszervezett esemény volt, amelyen Kulcsár Attila fel szerette volna tárni Bácskai János előtt a K&H ügyet. Későbbi találkozóikról Julcsár nem beszélt.

Az ügy szerdán folytatódó tárgyalásán tanúként hallgatják meg a K&H Equities Rt. és a PSZÁF alkalmazottait, valamint Kodela Lászlót és Bitvai Miklóst, az Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezetőjét.

A Bácskai ellen indult büntetőperben első fokon eljárt Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa nem jogerősen kimondta Bácskai János bűnösségét, és lefokozta a dandártábornokot, ám az ügy fellebbezések után a Fővárosi Ítélőtáblára került, ahol 2004 novemberében megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítették az első fokú ítéletet és új eljárást rendeltek el.