Judit
3 °C
7 °C

Bácskai elmenne a nemzetbiztonsági bizottságba

2003.09.08. 16:19
Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatója csak ügye tisztázása után áll a nyilvánosság elé. A dandártábornok ügyvédje nem mondhatta el, hogy mivel gyanúsítják védencét, mert azt az ügyészség államtitokká minősítette. A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén Tóth András államtitkárt hallgatják meg.
Kész elmenni a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatására Bácskai János dandártábornok, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatója, de eddig még nem kapott ilyen irányú megkeresést - ezt ő maga közölte az MTI-vel hétfőn. "Az ellenem folyó nyomozásról nem kívánok nyilatkozni. Amikor az ügyem tisztázódik, akkor a nyilvánosság elé állok" - mondta Bácskai János dandártábornok.

Kedden összeül a bizottság
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának napirendi javaslata szerint kedden Tóth Andrást hallgatják meg a képviselők. A Fidesz többek között kíváncsi arra is, hogy miért fogadta Tóth András a ma már több milliárd forintos sikkasztással vádolt Kulcsár Attilát. A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár mellett azonban nagy valószínűséggel másokat is maga elé idéz majd a bizottság. Bácskai mellett Áder János Fidesz-frakcióvezető meghallgatását már kezdeményezték a szocialisták. A Fidesz Kiss Péter kancelláriaminiszter meghallgatása mellett érvelt a múlt héten.

Tóth Károly (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke az MTI-nek még pénteken elmondta: szerinte Bácskai Jánost is meg kell hallgatnia az őszi ülésszakban először kedden összeülő bizottságnak arról, hogy milyen információk vannak a birtokában, s milyen megbízással tárgyalt a K&H Equities volt brókerével, Kulcsár Attilával.

Ilcsik Sándor, Bácskai János védőügyvédje az MTI-nek hétfőn elmondta: "védencem ellen hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény miatt folyik nyomozás, de hogy ez mit takar, nem árulhatom el, mert azt államtitokká minősítette a Budapesti Katonai Ügyészség". Korábbi lapértesülések szerint a dandártábornok Bécsben több alkalommal is találkozott Kulcsár Attilával, de ezt az ügyvédje határozottan cáfolta.

A Belügyminisztérium vezetése Bácskai János vezetői megbízatását július 24-i hatállyal azért függesztette fel, mert a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást indított ellene hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt. A felfüggesztés ideje alatt, a szervezeti szabályzat szerint a jelenlegi helyettes, Mikó István dandártábornok látja el a vezetői teendőket.

Bácskai és a Központ
Bácskai János a nyolcvanas évek közepétől a Belügyminisztérium vizsgálati osztályán dolgozott, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz került, amelynek később igazgatója lett. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ 2001. január elsején kezdte meg működését a korábbi kormány felügyelete alatt. A 43 munkatárssal működő központ élére helyettes államtitkári rangban Bácskai Jánost nevezték ki, munkáját a belügyminiszter közvetlenül irányította. A szervezet a bűnüldözési feladatokra feljogosított szervek közül az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatával, a Határőrség Országos Parancsnokságával, az APEH Bűnügyi Igazgatóságával, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával és a nemzetbiztonsági szolgálatok kijelölt szerveivel működik együtt, és munkájukat fogja össze. Bácskai Jánost még 2002. március 13-án nevezte ki dandártábornokká Mádl Ferenc köztársasági elnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?