Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Bácskai elmenne a nemzetbiztonsági bizottságba

2003.09.08. 16:19
Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatója csak ügye tisztázása után áll a nyilvánosság elé. A dandártábornok ügyvédje nem mondhatta el, hogy mivel gyanúsítják védencét, mert azt az ügyészség államtitokká minősítette. A nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén Tóth András államtitkárt hallgatják meg.
Kész elmenni a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatására Bácskai János dandártábornok, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatója, de eddig még nem kapott ilyen irányú megkeresést - ezt ő maga közölte az MTI-vel hétfőn. "Az ellenem folyó nyomozásról nem kívánok nyilatkozni. Amikor az ügyem tisztázódik, akkor a nyilvánosság elé állok" - mondta Bácskai János dandártábornok.

Kedden összeül a bizottság
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának napirendi javaslata szerint kedden Tóth Andrást hallgatják meg a képviselők. A Fidesz többek között kíváncsi arra is, hogy miért fogadta Tóth András a ma már több milliárd forintos sikkasztással vádolt Kulcsár Attilát. A nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár mellett azonban nagy valószínűséggel másokat is maga elé idéz majd a bizottság. Bácskai mellett Áder János Fidesz-frakcióvezető meghallgatását már kezdeményezték a szocialisták. A Fidesz Kiss Péter kancelláriaminiszter meghallgatása mellett érvelt a múlt héten.

Tóth Károly (MSZP), a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke az MTI-nek még pénteken elmondta: szerinte Bácskai Jánost is meg kell hallgatnia az őszi ülésszakban először kedden összeülő bizottságnak arról, hogy milyen információk vannak a birtokában, s milyen megbízással tárgyalt a K&H Equities volt brókerével, Kulcsár Attilával.

Ilcsik Sándor, Bácskai János védőügyvédje az MTI-nek hétfőn elmondta: "védencem ellen hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény miatt folyik nyomozás, de hogy ez mit takar, nem árulhatom el, mert azt államtitokká minősítette a Budapesti Katonai Ügyészség". Korábbi lapértesülések szerint a dandártábornok Bécsben több alkalommal is találkozott Kulcsár Attilával, de ezt az ügyvédje határozottan cáfolta.

A Belügyminisztérium vezetése Bácskai János vezetői megbízatását július 24-i hatállyal azért függesztette fel, mert a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást indított ellene hivatalos személy által elkövetett bűncselekmény alapos gyanúja miatt. A felfüggesztés ideje alatt, a szervezeti szabályzat szerint a jelenlegi helyettes, Mikó István dandártábornok látja el a vezetői teendőket.

Bácskai és a Központ
Bácskai János a nyolcvanas évek közepétől a Belügyminisztérium vizsgálati osztályán dolgozott, majd a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz került, amelynek később igazgatója lett. A Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ 2001. január elsején kezdte meg működését a korábbi kormány felügyelete alatt. A 43 munkatárssal működő központ élére helyettes államtitkári rangban Bácskai Jánost nevezték ki, munkáját a belügyminiszter közvetlenül irányította. A szervezet a bűnüldözési feladatokra feljogosított szervek közül az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatával, a Határőrség Országos Parancsnokságával, az APEH Bűnügyi Igazgatóságával, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságával és a nemzetbiztonsági szolgálatok kijelölt szerveivel működik együtt, és munkájukat fogja össze. Bácskai Jánost még 2002. március 13-án nevezte ki dandártábornokká Mádl Ferenc köztársasági elnök.