Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Tóth András: furcsa kapcsoltban állt Bácskai Kulcsárral

2004.02.19. 08:17
Bácskai János "furcsa" kapcsolatban állt Kulcsár Attilával és nem volt felhatalmazása a vele kapcsolatos információgyűjtésre - fejtette ki Tóth András titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár, a nemzetbiztonsági tábornok ellen bűnpártolás miatt indult perben, a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt szerdán. A Kulcsár Attila telefonjának lehallgatásából származó információk szerint "furcsa kommunikáció volt Bácskai János és Kulcsár Attila között. Tartalma, nexusa, stílusa baráti, nem pedig hivatalos, semleges volt" - mondta tanúvallomásában a politikai államtitkár.
Kulcsár Attila 2003 júniusában arra kérte a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ jelenleg felfüggesztett főigazgatóját, működjön közre abban, hogy a rendőrség előzze meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét a K&H Equitis iratainak biztosításával, nehogy eltűnjenek azok - mondta Tóth András. Hozzátette: erről az információról tájékoztatták a felügyeletet, majd a rendőrség kiment és korrektül intézkedett az iratok begyűjtéséről. Erről a szolgálat információi szerint Bácskai János tájékoztatta Kulcsár Attilát.

Tóth András elmondta azt is: miután Kulcsár Attila figyelése közben észlelték, hogy a célszeméllyel "magyarázatra szoruló" kapcsolatot tart a tábornok, megkerestette Bácskai Jánost, és június 25-én megbeszélést tartottak.

Bensőséges kapcsolat

Bár Kulcsár Attila sok állami tisztségviselővel tartott kapcsolatot, ettől különbözött a Bácskai Jánoshoz fűződő kapcsolata, mely bensőséges volt és szokatlan módon, egy állami szervvel szemben egy másik állami szerv közreműködésére irányult - jegyezte meg a politikai államtitkár.

Ugyanakkor ezzel kapcsolatban Bácskai János a tárgyaláson azt hangsúlyozta, hogy nem valamiféle kalandvágyból tett lépéseket Kulcsár Attila irányába, hanem nemzetbiztonsági tábornokként lehetőséget látott arra, hogy a célszemély közelébe férkőzzön akkor, amikor a szolgálatok még csak lehallgatást végeztek.

Tóth András rámutatott arra is, hogy a maffiaellenes központ főigazgatója köztisztviselőként a belügyminisztertől kaphatott utasítást, nemzetbiztonsági tábornokként viszont csak a szolgálat főigazgatójától.

Bácskai Jánost közvetlenül sem a kancelláriaminiszter, sem a szolgálatokat irányító politikai államtitkár nem utasíthatja. Továbbá tevékenységéről írásos jelentést kellett volna készíteni.

Kérdésre Tóth András elmondta, hogy Kulcsár Attilával "történetesen éppen azon a napon találkozott, mint Bácskai Jánossal", de az nem hivatali helyiségében, és nem Bácskai János közvetítésével jött létre.

Tóth András elmondta: Kulcsár Attila eléggé zaklatottan próbálta őt meggyőzni arról, hogy elszámolási problémák vannak, nem tudja mekkora a hiány, de a bankrendszerbe vetett bizalom megingása nagyon súlyos helyzetet eredményezhet.

Tóth András vallomásában hangsúlyozta, hogy akkoriban még nem volt annyi információja a sikkasztási ügyről, mint jelenleg. Akkor elsősorban a Pannonplast felvásárlása került látókörbe.

Váratlan vallomás

Tóth András szerdai tanúvallomására váratlanul, a bíróság által tervezettnél napokkal hamarabb került sor. Éppen Papp Csaba, az ORFK tisztje tett tanúvallomást, amikor jelezték a bírónak, hogy kint vár a politikai államtitkár. Délelőtt erre félbeszakították a tiszt meghallgatását és rövid szünet után Tóth András következett.