Valér
-2 °C
0 °C

Balsai lemondott frakcióvezetői posztjáról

2002.11.11. 16:16
Lemondott az MDF frakcióvezetői posztjáról hétfőn Balsai István. A politikus azzal indokolta döntését, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene, amiről kedden szavazott volna a képviselőcsoport. A politikus tájékoztatóján kérdésekre nem válaszolt, az Index azonban úgy tudja: a pártelnökkel kialakult ellentétek állhatnak a döntés mögött.
Lemondott hétfőn tisztségéről Balsai István, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciójának vezetője. Az utód megválasztásig Font Sándor a képviselőcsoport ideiglenes vezetője.

Le is út, különút

Az Index információi szerint Balsai azért döntött a visszalépés mellett, mert a kormányváltás óta sorozatosan szembekerült Dávid Ibolya pártelnökkel. Az erőteljes különutas politikát szorgalmazó Dávid legutóbb azért kritizálta a frakció ülésén Balsait, mert az EU-csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítási tárgyalásokon nem képviselt a nagyobbik ellenzéki párttól megfelelően elkülönülő álláspontot. Úgy tudjuk, hogy többször is éles szembenállás alakult ki a Fidesszel kapcsolatban simulékonyabb Balsai és a pártelnök között. A viták különösen az önkormányzati választások előtt kerültek előtérbe, amikor Dávid Ibolya a volt miniszterelnököt, Orbán Viktort kritizáló kijelentéseket tett.

Kérdésnek helye nincs

Balsai István lépését hétfőn azzal indokolta, hogy a képviselőcsoport néhány tagja bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene, amelyről a frakció keddi ülésén kellett volna szavazni. A politikus nem kívánja megosztani pártja frakcióját, és ezzel veszélyeztetni annak működését. Balsai a sajtótájékoztatón kérdésekre nem válaszolt, csupán egy előre megfogalmazott közleményét olvasott fel.

Véleménykülönbség

Ebben azt írja: "véleménykülönbség alakult ki néhány fontos kérdésben, mindenekelőtt a szeptember 19-i négypárti politikai megállapodást és a tervezett alkotmánymódosítást illetően." A leköszönő frakcióvezető közleményében az MDF legfontosabb feladatai között a polgári egység megőrzését és az együttműködésre kész partnerséget emelte ki. A képviselőcsoport ügyeit az utód megválasztásig Font Sándor frakcióvezető-helyettes viszi majd.

Erősödő függetlenségpártiak

Az Index információi szerint Balsait Herényi Károly, a párt szóvivője követheti a frakcióvezetői poszton. Mint ismertes, Herényi megválasztása óta a pártelnök legszűkebb köréhez tartozik, és mindvégig támogatta Dávid politikai elképzeléseit. Az Index úgy tudja, hogy a Balsai elleni bizalmatlansági indítványt elsőnek Herényi Károly írta alá.

Megfigyelők már korábban is jelezték, hogy a kisebbik ellenzéki pártban az októberi önkormányzati választás óta megerősödnek a Fidesztől elkülönülő, független irányvonalat támogató politikusok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!